همشهری آنلاین: این همه برکت و تنوع را در وجوه مختلف فرهنگ و سبک زندگی مردمان این سرزمین هم میتوان دید، از جمله فرهنگ آشپزی این منطقه. آشپز خوشفکر این منطقه طی قرنها از این تنوع استفاده کرده و آن را در غذاهایش به بهترین شکل به کار گرفته است. یکی از این خوراکهای خوشمزه که دیگر آوازه ملی هم گرفته، مرغ ترش است.
مرغ به عنوان یکی از پایههای آشپزی ایرانی در گیلان هم به شیوههای متفاوتی پخته میشود که یکی از آنها خورش مرغ ترش است. سبزیهای خوش عطر گیلک، آب میوههای ترشی مثل نارنج و انار و همینطور ادویههای مختلف بهخدمت گرفته میشوند تا به کمک گوشت سفید یکی از خورشهای خوشمزه ایرانی خلق شود. اگرچه این خورش مخصوص خطه سرسبز خزر است، اما در گیلان و مازندران با اندکی تفاوت طبخ میشود. ما در اینجا نوع گیلک را برایتان انتخاب کردهایم که در هر فصلی از سال میتوانید آن را بپزید.
سبزیهای محلی
«خالواش» یکی از سبزیهای معطر گیلان است واگر خشکش هم در دسترستان نیست، طعم غذایتان کمی متفاوت خواهد بود. ترشی این غذا با آب نارنج یا آب انار است و اگر به اینها دسترسی ندارید، گزینه بعدی آبغوره است. در تهیه این خورش میتوانید سفیده تخممرغ را با چنگال زده و داخل خورش بریزید و بعد زرده را بهصورت درسته به خورش اضافه کنید.
گوشت سفید و میوههای ترش
مواد لازم: مرغ متوسط یک عدد، تخم مرغ ۳ عدد، آب نارنج یا آبغوره یک پیمانه، لپه ۳ قاشق غذاخوری، سبزی شامل (تره، جعفری، گشنیز، برگ چغندر، شوید، هم اندازه اسفناج و خالواش و کمی هم نعناع) یک کیلو، سیر ۴ تا ۵ حبه، پیاز متوسط یک عدد، نمک، فلفل، زردچوبه و دارچین به میزان لازم، آب ۲ تا ۳ پیمانه، روغن برای سرخ کردن به میزان لازم.
طرز تهیه: مرغ را بشویید و به اندازه دلخواه خرد کنید. لپه را هم پاک کنید، بشویید و با کمی آب خیس کنید. سبزیها را پاک کنید و بشویید و بگذارید تا آبش برود. سپس همراه سیر و پیاز ریز خرد کنید. مرغ را با کمی روغن تفت دهید و وقتی رنگ مرغ سفید شد لپه را اضافه کرده و با مرغ کمی تفت دهید.
بعد آب و آب نارنج به مواد قبلی اضافه کنید. سبزی را در تابه مناسبی بریزید و به آن نمک و زردچوبه بزنید، روی آتش ملایم هم بزنید تا آبش کشیده شود. سپس با کمی روغن تفت بدهید و به مرغ و لپه اضافه کنید. البته میتوانید سبزی را به لپه و مرغ اضافه کنید و همراه آنها تفت بدهید.
وقتی چند جوش زد ترشی خورش را امتحان کنید و اگر کم بود باز هم آب نارنج یا آبغوره اضافه کنید. وقتی خورش به روغن بیفتد، دیگر آماده است، اما قبل از آن تخم مرغها را در ظرفی بشکنید و با چنگال هم بزنید و همراه دارچین و فلفل در خورش بریزید. پس از چند دقیقه میتوانید خورش را در ظرف کشیده و سر سفره بیاورید.
مهمان حرفهایها
در بیشتر غذاخوریهای که غذاهای گلیک میپزند، میتوانید سراغ مرغ ترش را هم سفارش دهید، اما اگر از ما میشنوید، از غذاخوری خاورخانم در سرولات چابکسر غافل نشوید. یک غذاخوری عالی خانگی.
نظر شما