درهای مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای به روی کارجویان باز شد تا این افراد متناسب با نیاز مشاغل آموزش ببینند و به‌عنوان نیروی ماهر و کارآمد شاغل شوند. این یکی از نیازهای اصلی بازار کار ایران است که مستقیماً می‌تواند مهارت نداشتن نیروی کار را به‌عنوان یکی از متهمان بزرگ رشد بیکاری، علاج کند.

مهارت آموزي

به گزارش همشهری آنلاین، در شرایط موجود اقتصاد ایران، در حالی بیش از ۲ میلیون نفر در جست‌وجوی کار هستند که کارفرمایان متعددی هم از نبود نیروی کار مورد نیاز گلایه می‌کنند! ماجرای این روزهای اقتصاد ایران به نامتناسب بودن آموزش عالی و نیاز بازار کار برمی‌گردد که سال‌هاست درباره آن بحث می‌کنند؛ اما حالا قرار است به‌صورت عملی برای حل‌وفصل آن اقدام شود.

بر اساس اعلام دفتر توسعه نهادهای کارآفرینی و هدایت نیروی کار، کارجویانی که متقاضی گذراندن دوره‌های مهارتی در مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای هستند، می‌توانند با ثبت‌نام در دفاتر کاریابی، معرفی‌نامه گذراندن دوره‌های فنی و حرفه‌ای را دریافت کنند.

تناقض در بازار کار

همین هفته قبل بود که محمد آذرپناه، مدیر کارآفرینی و اشتغال اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان تهران از وجود صد هزار فرصت شغلی بدون تقاضا در استان تهران خبر داده بود درحالی‌که هم‌زمان ۳۰۰ هزار نفر کارجو نیز در پایتخت وجود دارد که رسماً به دنبال کار می‌گردند. این تناقض ریشه در متناسب نبودن آموزش‌های کارجویان یا نیاز بازار کار دارد که اگر همت شود، رفع شدنی است.

بر اساس اطلاعات مرکز آمار ایران، ۴۲.۸ درصد از کل بیکاران کشور را فارغ‌التحصیلان آموزش عالی تشکیل می‌دهند؛ این در حالی است که طبق آمار سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای، حدود ۶۰ درصد فارغ‌التحصیلانی که در دوره‌های مهارتی این سازمان حضور داشته‌اند، موفق به یافتن شغل و جذب در بازار کار می‌شوند.

بر همین اساس است که مهارت آموزش کارجویان، عملاً پاتک به متهم بزرگ رشد بیکاری محسوب می‌شود و می‌تواند با عرضه نیروی باکیفیت به بازار، ضمن رفت نیاز بنگاه‌های اقتصادی و صنایع، زمینه‌ای فراهم آورد که نیروی انسانی به‌عنوان بزرگ‌ترین سرمایه اقتصاد ایران در کشور باقی بماند و به رشد مطلوب اقتصاد کمک کند.

ایراد در شناسایی کارجو و شغل

وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سامانه جست‌وجوی را شغل به نشانی shoghl.mcls.gov.ir با هدف ایجاد بستری مناسب برای ارتباط کارجویان و کارفرمایان راه‌اندازی کرد تا افراد جویای کار و کارفرمایان نیازمند نیروی کار بتوانند از خدمات سامانه بهره‌مند شوند.

این سامانه، مسیر ساده و رایگانی برای ثبت درخواست کارجویان نیازمند شغل و کارفرمایان نیازمند نیروی کار فراهم کرده است؛ اما بررسی‌ها نشان می‌دهد همان‌گونه که کاریابی‌ها در بازار کار ایران نتوانستند روی روابط کار اثر پررنگی داشته باشند، این سامانه نیز با نقایصی جدی مواجه بوده و برخلاف واقعیت‌های بازار عمل کرده است.

بررسی این سامانه نشان می‌دهد در شرایط فعلی، برخلاف کف بازار که کارفرمایان نیازمند نیروی ماهر هستند و کارجویان فاقد مهارت محسوب می‌شوند، در این سامانه فقط درخواست‌های کارگر ساده و نیروهای بدون نیاز به مهارت از سوی کارفرمایان ثبت شده و در مقابل نیروهای متخصص و حتی دارای سابقه کار به‌عنوان کارجو ثبت‌نام کرده‌اند.

هرچند نمی‌توان واقعیت کسادی بازار و پایین بودن توان پرداخت دستمزد را به‌عنوان عوامل کاهش نیاز به نیروی کار متخصص نادیده گرفت؛ اما به نظر می‌رسد وزارت کار نیز در فرهنگ‌سازی برای سامانه جست‌وجوی شغل برای نیروی کار و کارفرما و جذب جامعه هدف تقریباً ناکام مانده و این مسئله می‌تواند سناریوی مهارت‌آموزی کارجویان و ارتقای کیفیت نیروی کار را نیز با چالش مواجه کند.

راه و رسم مهارت‌آموزی کارجویان

بر اساس اعلام دفتر توسعه نهادهای کارآفرینی و هدایت نیروی کار، کارجویانی که متقاضی گذراندن دوره‌های مهارتی در مراکز فنی و حرفه‌ای هستند، پیش از طی دوره‌های موردنظر در مرحله اول باید با مراجعه حضوری به دفاتر کاریابی اقدام به ثبت‌نام کرده و بعدازآن معرفی‌نامه صادر شده از سوی کاریابی را جهت ارائه به مرکز فنی و حرفه‌ای دریافت کنند.

آن‌گونه که در سامانه جست‌وجوی شغل ذکر شده، کارجویان با ثبت‌نام و تکمیل رزومه در این سامانه و ثبت و انتشار درخواست شغلی به کاریابی‌ها، می‌توانند در این سامانه به‌عنوان کارجو شناخته شوند و در ادامه از طریق دفاتر کاریابی نسبت به دریافت معرفی‌نامه اقدام کنند.

بر اساس آخرین آمارها، ۲۲۰ هزار فرصت شغلی در سامانه جست‌وجوی شغل ثبت شده و متقاضیان شغل نیز ۸۵ هزار درخواست شغلی در این سامانه ثبت کرده‌اند.

بسیاری از متقاضیان کار که امکان دسترسی به‌موقع به فرصت‌های شغلی خالی در کشور را ندارند، مورد تبعیض قرار می‌گیرند و بر همین اساس نقش مدیریت بازار برای کارجویان و فارغ‌التحصیلان و جوانان کارآفرین تأثیرگذار است و وزن گرفتن سامانه جست‌وجوی شغل در مناسبات بازار کار اتفاق مطلوبی محسوب می‌شود.

در حال حاضر، افراد متقاضی کار که از مهارت خاصی برخوردارند، می‌توانند در سامانه جست‌وجوی شغل نام‌نویسی کرده و فرصت‌های شغلی موجود را بررسی و در صورت تأیید کارفرما مراحل مصاحبه و پذیرش را دنبال کنند، کارفرمایانی هم که به دنبال جذب نیروی کار ماهر در بخش‌های مختلف هستند با ثبت‌نام در سامانه رزومه‌های مختلف را مشاهده خواهند کرد.

کد خبر 819477
منبع: روزنامه همشهری

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha