همشهری آنلاین: جنگ و بمباران اسرائیل علیه غزه در حال نزدیک شدن به پایان ماه سوم خود است، اما واکنشها در دو طرف جنگ به شدت متفاوت است. با وجود آن که نیروهای مقاومت فلسطینی از آمادگی خود برای ادامه جنگ و مقابله با اشغالگران سخن میگویند، اما در تل آویو شرایط برای ادامه جنگ بویژه در حوزه اقتصادی بسیار نامساعد است. جنگ در غزه فشار اقتصادی بسیار سنگینی را روی صهیونیستها وارد کرده و این دشواریها و چالشها باعث شده کفگیر بودجه تل آویو به ته دیگ بخورد. در این گزارش، فشار اقتصادی جنگ غزه روی تل آویو را به روایت نهادهای رسمی تل آویو مورد بررسی قرار خواهیم داد.
۱۰ وزارتخانه در آستانه تعطیلی
وزارت دارایی اسرائیل که از قضا در اختیار «بتسالل اسموتریچ»، از تندروترین چهرههای کابینه نتانیاهو است، از کابینه خواسته است برای جبران کسری بودجه، فعالیت ۱۰ وزارتخانه همزمان با جنگ متوقف شود تا هزینههای کابینه در زمان جنگ غزه کاهش یابد. براساس گزارش کانال ۱۲ اسرائیل، وزارتخانه های شهرک سازی، وزارت بیت المقدس و سنت یهود، وزارت اطلاعات و فرهنگ، وزارت توسعه نقب، وزارت همکاری منطقه ای، وزارت امور مهاجران و برابری اجتماعی، وزارت امور استراتژیک، وزارت میراث و وزارت امور زنان از جمله مهمترین وزارتخانههایی هستند که بدلیل کسری بودجه در تیررس تعطیلی قرار گرفتهاند.
با تعطیلی ۱۰ وزارت خانه چقدر پس انداز می شود؟
آن گونه که تایمز اسرائیل به نقل از وزارت دارایی تل آویو گزارش داده، تعطیلی ۱۰ وزارتخانه پیشنهادی باعث خواهد شد تا حداقل ۵ میلیارد شکِل (پول واحد اسرائیل) برابر با ۱.۴ میلیارد دلار پس انداز شود. با این حال این پس انداز همچنان بحران کسری بودجه تل آویو را حل نخواهد کرد و در میانه جنگ، صهیونیستها همچنان درگیر دخل و خرج هستند. دخلی که خرجش بدلیل جنگ بیشتر شده است.
بیشتر بخوانید:
ائتلافی که در دریای سرخ غرق شد | کدام کشورها از ائتلاف آمریکا کنار کشیدند
افشاگری هولناک اسرای فلسطینی از جنایات پنهان اسرائیل در زندان وحشت
مالیات بیشتر، یارانه کمتر
با این حال وزارت دارایی اسرائیل گفته است که برای جبران کسری بودجه فقط تعطیلی ۱۰ وزارت خانه کافی نیست، بلکه باید میزان مالیاتها را هم افزایش دهیم. در همین ارتباط کابینه تل آویو درصدد است تا با افزایش مالیات بر سیگار و حتی گرفتن مالیات از بورسیههای تحصیلی دانشجویی بخش دیگری از هزینه ماشین جنگ در غزه را تامین کند. همچنین افزایش مالیات بر ارزش افزوده تا ۱۷ درصد، در صدر برنامه وزارت دارایی برای افزایش مالیات قرار دارد. تل آویو حتی در نظر دارد برای جبران هزینههای جنگ، یارانه بر سوخت و بنزین را بردارد تا با کاهش هزینهها بتواند به جنگ در غزه ادامه دهد.
احتمال تعطیلی سفارتخانهها
کسری بودجه تل آویو کار را بجایی رسانده است که حتی برخی منابع گزارش دادهاند که وزارت دارایی علاوه بر درخواست تعطیلی ۱۰ وزارتخانه، همچنین خواستار تعطیلی برخی سفارتخانهها شده است. اسامی این سفارت خانهها اعلام نشده است.
فاکتور هزینههای جنگ
براساس گزارش تایمز اسرائیل، مقامات تل آویو تاکنون فقط ۷.۸۵ میلیارد دلار برای جنگ در غزه بودجه کنار گذاشتهاند و این بودجه سنگین قرار است از طریق حذف هزینه در دیگر حوزهها مانند تعطیلی برخی نهادهای دولتی تامین شود. اما این بودجه برای همه هزینههای ناشی از جنگ در غزه کافی نیست، چون فاکتور هزینهها بسیار بیشتر از بودجه فعلی است. گفته شده در حال حاضر ۴.۷ میلیارد دلار برای هزینه های امنیتی مانند تهیه تسلیحات و پرداخت برای نیروهای ذخیره ارتش اسرائیل لازم است و ۳.۳ میلیارد دلار نیز برای تامین هزینههای میدانی جنگ ضروری است. همچنین ۱.۶ میلیارد دلار نیز هزینه تل آویو در طول جنگ برای ترتیبات امنیتی غیرنظامی در داخل از جمله بودجه اضافی برای پلیس، خدمات زندان، آتش نشانی مرتبط با جنگ، تجهیزات اضطراری برای مقامات محلی و ساخت پناهگاه ها استفاده خواهد شد. ۱.۶ میلیارد دیگر نیز برای کمک به آسیب ها در بخش کشاورزی، مراقبت کودکان و پرداخت غرامت برای مؤسسات و نهادهایی مانند کشتیرانی و هوانوردی در نظر گرفته شده و حدود ۳۰۰ میلیون دلار نیز برای تقویت سیستم بهداشتی، از جمله خدمات سلامت روان، خرید دارو و تقویت بیمارستان ها در برابر حملات راکتی پیش بینی شده است.
کسری بودجه چقدر است؟
تا پیش از جنگ بودجه سال ۲۰۲۴ اسرائیل حدود ۱۴۱ میلیارد دلار پیش بینی شده بود، اما اکنون که تل آویو در غزه مشغول جنگ است، بودجه مورد نیاز برای سال آینده ۱۵۵ میلیارد دلار پیش بینی شده است. وزارت دارایی اسرائیل نیز روز دوشنبه اعلام کرد که جنگ اسرائیل با حماس در غزه حداقل ۱۴ میلیارد دلار دیگر در سال ۲۰۲۴ هزینه خواهد داشت و این هزینه سرسام آور به سه برابر شدن کسری بودجه منجر خواهد شد. براین اساس، کسری بودجه تل آویو در سال ۲۰۲۴ به ۵.۹ درصد تولید ناخالص داخلی خواهد رسید، در حالی که قبل از جنگ کسری بودجه روی عدد ۲.۲۵ درصد پیش بینی شده بود.
بیش از ۳۳۰ میلیون دلار؛ هزینه یک روز جنگ
گزارشهای دیگری نیز وجود دارد که حتی ورشکستگی اقتصادی تل آویو بدلیل جنگ را پیش بینی کرده است. «یوسی یوشوا»، خبرنگار حوزه جنگ در روزنامه «یدیعوت آحارونوت» چاپ تل آویو، درباره هزینههای سنگین جنگ علیه غزه برای رژیم صهیونیستی در حساب کاربری خود در توئیتر اعلام کرده است که هزینه جنگ غزه فقط برای ارتش اسرائیل، روزی ۱.۲ میلیارد شیکل (۳۳۱.۵ میلیون دلار) است. «ایتی تیمکین» معاون و مسئول بودجه وزارت دارایی رژیم صهیونیستی نیز در جلسه ای با اعضای کنست (پارلمان) گفت که انتظار می رود جنگ حداقل دو ماه در سال ۲۰۲۴ ادامه داشته باشد که ۳۰ میلیارد شیکل برای امنیت و ۲۰ میلیارد شیکل دیگر برای هزینه های غیرنظامی و سایر هزینه ها در پی خواهد داشت. همچنین در گزارشی که هفته گذشته از سوی بانک «جی پی مورگان چیس» منتشر شد، آمده است که حجم اقتصاد رژیم اسرائیل به خاطر جنگ غزه، در سه ماهه آخر سال جاری، ۱۱ درصد کوچکتر می شود.
ضربه تحریم اسرائیل به شرکتها
جنگ در غزه نه تنها هزینههای گستردهای را روی دست اشغالگران گذاشته است، بلکه فراتر از آن، جنبش جهانی تحریم اسرائیل (BDS) باعث زیان دهی بسیاری از شرکتهای غربی شده است. از جمله براساس گزارش وبگاه کرادل، شرکت استارباکس مستقر در سیاتل بیش از ۱۱ میلیارد دلار از ارزش خود را در سه ماهه اخیر به دلیل تحریم توسط حامیان فلسطین و اعتصابات کارکنان از زمان آغاز جنگ غزه از دست داده است. حتی دیگر شرکتهای غربی مانند مکدونالدز و کیافسی نیز به دلیل تحریم از سوی حامیان فلسطین با زیان دهی مشابهی مواجه شدهاند. «حسام محمود»، از اعضای جنبش بایکوت اسرائیل، تحریم شرکتهای غربی را بدلیل تجاوز گسترده به نوار غزه عنوان کرده است.
نظر شما