همشهری آنلاین - سمیراباباجانپور: قنات امامجمارانی از قناتهای پرآبی است که همچنان زنده است. این قنات توسط آیتالله سیدابراهیم جمارانی جان گرفت و وقف شد و هماکنون سرمنشأش در منزل مرحوم آیتالله سیدحسن امام جمارانی است. قنات باغ سزاوار، در مجاورت منزل امام خمینی (ره) است و همچنان پرخروش جریان دارد. این قنات باغ سزاوار و بخشی از زمین جماران را سیراب میکرد.
قصههای خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید
قنات گلبرکج هم در خیابان آقایی محله جماران قرار دارد و منشأش سرپوشیده است، ولی آب آن همچنان جاری است. قنات گلبرکج یکی از قناتهای اصلی محدوده جماران بود که آب بخش وسیعی از کشاورزی این روستا را تأمین میکرد.
محموده محله جوزستان در جماران منطقه خوش آبوهوایی است که درختان زیادی دارد. این طراوت بهدلیل وجود قنات پرآبی به نام قنات جوزستان است که در نزدیکی مسجد محله قرارگرفته. پرآبی قنات جوزستان باعث شده تا این محدوده درختان میوه خوشطعمی داشته باشد، بهخصوص گردو که طرفداران زیادی دارد. هنوز هم اگر از محدوده شمال مسجد محله رد شوی، صدای جوشوخروش آب قنات شنیده میشود.
قنات دیگری که در گذشته جزو قناتهای محدوده جماران بود، قنات سولک نام دارد؛ قناتی که منبع آب غنی داشت. قنات سولک در شمال باغ علم است. اگر گذرتان به جماران افتاد، حتماً سری به مسجد جامع این محله بزنید. در جوار مسجد، درخت چنار تنومندی هست که این طراوت و شادابی را از قناتی میگیرد که ریشههای آن را سیراب میکند. قنات مسجد جامع جماران یکی دیگر از قناتهای معروف این روستاست. سن و سال چنار قدیمی مسجد جامع را اهالی قدیمی بیش از 800سال میدانند و یکی از دلایل رشد درخت را وجود همین قنات بیان میکنند. این را هم ناگفته نگذاریم که مسجد محله چندین بار بازسازی شده و خوشبختانه صدمهای به قنات وارد نشد و همچنان جاری و پرآب پیش میرود.
سید عباس عرفاتی، از معتمدین محله جماران، درباره قناتهای این محله میگوید: «متأسفانه ساختوسازهای پیدرپی صدمه زیادی به قناتهای این روستا زده است. جدا از بحث کمآبی، در چند سال اخیر اهمیت ندادن به قناتها و رسیدگی نکردن به آنها باعث شده تا تعدادی از قناتهای جماران خشک شوند.»
نظر شما