به گزارش همشهری آنلاین به نقل از فارس، آسم یک بیماری است که در آن راههای تنفسی فرد تنگ و متورم شده و بیش از اندازه مخاط تولید میکند. این امر سبب به وجود آمدن مشکلات تنفسی، سرفه، تنفس صدا دار و تنگی نفس میشود.
بیماری آسم درمان قطعی ندارد، اما میتوان آن را کنترل و پیشگیری کرد و بدین منظور پزشکان معمولا اسپریهای استنشاقی برای بیماران مبتلا به آسم تجویز میکنند.
اسپریهای تنفسی، یک فرمت دارویی هستند و بر اساس نوع ماده ای که در آن به کار رفته است انواع مختلفی دارند و نقش انتقال دارو به ریهها را به عهده دارند.
بعضی از این اسپریها، گشاد کننده برونش(نایژه) هستند که اسپریهای فوری هستند. زمان شروع اثر این داروها چند دقیقه است و به همین دلیل هنگام تشدید علائم بیماری و بروز حمله آسم به کار میروند. شناخته شده ترین دارو از این گروه اسپری سالبوتامول است.
برخی از اسپریها داروهای ضد التهابی هستند. اغلب داروهای ضدالتهابی که در حال حاضر وجود دارد از خانواده استروئیدها هستند. نباید اطلاعات نادرست و ترس از کورتون باعث استفاده نکردن از دارو شود. این اسپریها فقط دارو را به محل مورد نیاز میرسانند در حالی که خیلی از افراد به دلیل ناآگاهی در برابر این داروها مقاومت میکنند.
این داروها که با تجویز پزشک مصرف میشود ایمن است، به آرامی اثر کرده و باید به طور منظم و طولانی مدت استفاده شود. این تصور که بدن به این داروها عادت میکند صحیح نیست. زیرا آسم یک بیماری مزمن است و مزمن بودن آن باعث استفاده زیاد میشود و نه عادت بدن به دارو.
روش صحیح استفاده از اسپریهای استنشاقی آسم
مهمترین نکته بعد از تشخیص آسم استفاده صحیح از اسپریهای تنفسی است. زیرا اگر این اسپریها به شکل صحیح استفاده نشوند بر تاثیر دارو نیز موثر است و منجر به عدم کنترل بیماری میشود.
به طور کلی برای استفاده از اسپریهای تنفسی ابتدا باید قبل از مصرف دهان را خوب شست.
-درپوش محافظ دهانی را بردارید و اسپری را به شدت تکان دهید.
-۱ تا ۲ پاف از دارو را در هوا اسپری کنید تا دستگاه شروع به کار کند.
-با بازدم عمیق حداکثر هوا را از سینه خارج نمایید.(البته بدون ایجاد اشکال تنگی نفس شدید تا بتوانید پس از آن یک دم عمیق انجام دهید)
-دهانه اسپری را در دهان خود بگذارید، لبها را به دور آن محکم ببندید تا هوا از راه دیگری وارد دهان شما نشود.
-هم زمان که یک پاف از دارو را میزنید یک دم عمیق نیز انجام دهید تا دارو کاملا وارد ریه ها شود (مهم این است که درست در لحظه شروع تنفس فقط یکبار به اسپری فشار وارد کنید تا داروها با هوای استشاقی به عمق ریه نفوذ کند.)
-اسپری را از دهان خود خارج کنید و چند ثانیه نفس خود را حبس کنید.
-دهان خود را با آب بشویید تا اگر مقداری از دارو در دهان باقی مانده، شسته شود.
نکات مهم برای کسانی که در هربار مصرف دارو نیاز به استفاده بیش از یک پاف دارند
-برای هر کدام از پاف ها مراحل ذکرشده فوق را انجام دهید.
-بین هر دو پاف حداقل ۲ تا ۳ دقیقه فاصله بگذارید.
-اگر هم زمان از دو نوع اسپری استفاده میکنید بین مصرف آن ها فاصله ۱۰ دقیقه ای را رعایت کنید.
نظر شما