مجموع نظرات: ۰
پنجشنبه ۲۸ خرداد ۱۳۸۸ - ۱۴:۴۹
۰ نفر

آیدا ابوترابی: سال­ها پیش دانشمندان تصور می­کردند تمام ستاره­ها و سیاره­ها در کهکشان راه شیری قرار دارند

و راه شیری تنها کهکشانی است که در عالم هستی وجود دارد. حدود 964 سال قبل از میلاد مسیح، عبدالرحمن صوفی، برای اولین­بار مجموعه ای از ستاره‌ها­ را مشاهده کرد.

این ستاره­ها که بعدها توسط ستاره شناس‌های دیگری هم شناسایی شدند، این شک را در آنها ایجاد کرد که علاوه بر کهکشان ما، کهکشان­های دیگری وجود دارد. سال 9151 میلادی، فردی به نام «فردینان ماژلان» تعداد زیادی ستاره کم نور را مشاهده کرد که در فاصله 150 هزار سال نوری از زمین قرار دارند و در مقایسه با کهکشان ما مجموعه­ای بسیار کوچک به شمار می­آیند. کشف این گروه از ستاره­ها که بعدها به نام «ابرهای ماژلانی» معروف شدند، باعث شد که ستاره­شناسان به طور جدی­تری، به بررسی این مسئله بپردازند. راستی، آیا شما تعریف دقیق و درست از کهکشان را می­دانید؟ آیا
می­دانید چند نوع کهکشان وجود دارد و هر کدام از آنها چه ویژگی­هایی دارند؟

کهکشان آندرومدا ، نمونه ای از کهکشان مارپیچی

کهکشان های نامنظم ، شکل خاصی ندارند

به طور کلی کهکشان به میلیاردها ستاره و گاز و غبار موجود در جهان گفته می­شود، که به وسیله نیروی جاذبه در کنار یکدیگر قرار گرفته­اند. کهکشان­ها از نظر اندازه، شکل و رنگ با یکدیگر تفاوت دارند، بعضی از آنها بیضی شکل و برخی دیگر تخم­مرغی و یا مارپیچی هستند. در دهه 1920 میلادی، ستاره­شناس معروف «ادوین هابل»، تصمیم گرفت که تقسیم­بندی کاملی از نوع­های مختلف کهکشان ارائه کرده و ویژگی­های هر کدام را بررسی کند. بد نیست بدانید که تنها سه کهکشان را می­توان با چشم غیر مسلح دید؛ یکی کهکشان «آندرومدا» است و دو کهکشان دیگر ابرهای ماژلانی بزرگ و کوچک هستند.

کهکشان­های مارپیچی: کهکشانی که سیاره ما، یکی از میلیاردها جرم آسمانی آن است، کهکشان مارپیچی یا فرفره­ای شکل است. بخش­های خارجی آن از خط­های دراز و منحنی شکلی تشکیل شده که بازوهای مارپیچی نام دارند و همه ستاره­های موجود در این بازوها به دور مرکز کهکشان می­گردند. تعداد ستاره­های کهکشان راه شیری بین 200 تا 400 میلیون تخمین زده می­شود که 90 درصد آنها در مرکز  کهکشان تجمع یافته­اند. نمونه­ دیگری از کهکشان­های مارپیچی هم دیده شده که در آنها ستارگان شکل یک میله را در مرکز می­سازند و به کهکشان‌های میله­ای شهرت دارند.

خورشید در کهکشان راه شیری مثل قطره ای در دریاست

تصویری از یک کهکشان بیضی گون

ابر ماژلانی بزرگ یکی از زیباترین کهکشان های کشف شده است

کهکشان‌های بیضی شکل: ساختار این کهکشان­ها از کروی تا بیضی­گون تغییر می­کند؛ یعنی ممکن است شبیه توپ معمولی گرد و یا شبیه توپ آمریکایی و یا چیزی بین این دو باشند. این گروه از ستاره­ها بازو ندارند و بزرگی آنها چندین برابر کهکشان­های مارپیچی است.

کهکشان های نامنظم:‌همان‌طور که از اسمشان پیداست، شکل مشخصی ندارند و  بیشترستاره‌ های موجود در این نوع کهکشان­ها طول عمر کوتاهی دارند. ابرهای ماژلانی از جمله کهکشان­های نامنظم هستند.

باید این نکته را ذکر کرد که به اعتقاد برخی ستاره­شناسان، گونه­های دیگری از کهکشان وجود دارند که در این طبقه بندی قرار ندارند و یا هنوز کشف نشده­اند و  در واقع ما تنها بخش کوچکی از جهان هستیم!

کد خبر 83674

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار فضا

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز