همشهری آنلاین- زهرا رفیعی: روزگاری آب رودخانههای جاجرود و کرج مستقیم به دریاچه نمک میریخت اما این روزها رودخانههای شهری به مسیلهای جمعاوری آب تبدیل شدهاند و اگر چیزی بعد از عبور از زمینهای کشاورزی اطراف تهران باقی بماند، راهی دریاچه نمک میشود. سدها، تالابها و آببندانها عمدتا در پایینترین نقطه حوضه آبریز قرار دارند. در اینروزها که تعطیل است میتوان برای گشت و گذار به یکی از این مناطق سفر کرد.
سد لتیان
سد لتیان در شرق تهران، یکی از قدیمیترین سدهای ایران است. این سد نه تنها به عنوان منبعی برای تأمین آب شرب استفاده میشود، بلکه مکانی برای پیکنیک و قایقرانی نیز به شمار میرود. این سد پس از تامین آب شرب راهی زمینهای کشاورزی ورامین میرسد. حد فاصل سد لتیان و جنگلهای جاده تلو مکان گردشگری مناسبی برای یک روز تعطیل است.
تالاب بندعلیخان
تالاب بندعلیخان، با موقعیتی در نزدیکی شهریار، یکی از تالابهای دیدنی اطراف استان تهران است ولی در سالهای اخیر به دلیل کاهش بارش روزهای خوبی را سپری نمیکند. این تالاب به دلیل تنوع زیستی و حضور پرندگان مختلف، مورد توجه علاقهمندان به حیات وحش بوده است. در روزهای اخیر بخشی از حقابه این تالاب از رود شور و شیرین تامین شد. در ایام عید معمولا باقیمانده مهاجران زمستانی این تالاب از انواع پرندگان مثل اردکهای سرسبز، خوتکا، غازها، آبچلیکهای پاسبز و پاسرخ و فیلوش را میـوان در این تالاب دید. با خشک شدن بستر تالاب، زمینهای این منطقه سرسبز شده و آماده بهار میشود.
سد امیرکبیر یا سد کرج
سد امیرکبیر، که به نام سد کرج نیز شناخته میشود، یکی از مهمترین منابع آبی استان تهران است. حاشیه رودخانه کرج در بالادست این سد، در روزهای تعطیل محل جمع شدن گردشگران است. این رود در این وقت از سال سرد است و به هیچ عنوان برای آب تنی مناسب نیست.
دریاچه سد لار
سد لار در دامنه قله دماوند قرار دارد و یکی از سدهای خاکی ایران است. بخشی از آب آشامیدنی شهر تهران از این سد تامین میشود و مابقی راهی زمینهای کشاورزی منطقه میشود. دسترسی به این سد با هماهنگی محیطبانی دلیچای امکان پذیر است. از آنجایی که اطراف این سد منطقه حفاظت شده است، ورود خودرو به این منطقه نیاز به هماهنگی دارد و عمدتا خودروها تا رودخانه منتهی به دریاچه توان تردد دارند.
دریاچه حوض سلطان
دریاچه حوض سلطان، که به نام دریاچه شاهی نیز معروف است، در استان قم واقع شده و یکی از بزرگترین دریاچههای نمکی ایران است. این دریاچه در فصول پرآب، وسعت بیشتری پیدا میکندو به حدود ۲۴۰ کیلومتر مربع میرسد. انعکاس رشته کوه البرز مرکزی با قله باشکوه دماوند در این دریاچه بسیار دیدنی است. برای رسیدن به این دریاچه که در مسیر قم به تهران قرار دارد، حواستان به جاده خاکی باشد که شما را به کناره این دریاچه میرساند. نکته مهم این است که با توجه به مرطوب بودن پوفیل خاک، به هیچ وجه خودروی خود را در قسمتهای نمکی دریاچه نگذارید چون احتمال گیرگردنتان در آن وجود دارد.
دریاچه نمک قم
رود کرج پس از سرریز شدن از سد امیرکبیر، ابتدا به سمت دشتهای کرج و شهریار جریان مییابد و در نهایت به رودخانه جاجرود میپیوندد. این دو رودخانه در ادامه به دریاچه نمک میریزند که در نزدیکی قم واقع شده است. دریاچه نمک یکی از بزرگترین دریاچههای نمک داخلی ایران است و به دلیل شوری بالای آب، هیچ موجود زندهای در آن یافت نمیشود. دریاچه حوض سلطان و دریاچه نمک به طور طبیعی و در صورت وجود آب به یکدیگر متصل هستند. دریاچه نمک قم که وسعت بیشتری دارد و در جنوب شرقی قم واقع شده، با حوض سلطان اشتباه گرفته نشود.
نظر شما