عمارت عین‌الدوله بعد از مرگ بصیرالدوله، مدت‌ها متروکه ماند تا اینکه شیرین هروی، نوه بصیرالدوله، در سال ۱۳۸۶آن را به شهرداری تهران واگذار کرد.

عمارت عین‌الدوله

همشهری آنلاین- حمیدرضا رسولی:در روزگاری که مساحت تهران به حصار ناصری محدود می‌شد، عبدالمجید میرزا، معروف به عین‌الدوله، که صدر اعظم مظفرالدین‌شاه و احمدشاه و نوه فتحعلی‌شاه بود، عمارتی در مبارک‌آباد و خارج از حصار ناصری ساخت؛ عمارتی که بعدها به عمارت عین‌الدوله معروف شد و در اواخر دوره قاجار با ۱۲هزار مترمربع مساحت و ۸۰۰متر زیربنا شکل گرفت و بعد از آن به محل اقامت ییلاقی عین‌الدوله تبدیل شد.

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

عین‌الدوله در سه دوره حساس تاریخی از جمله دوره مشروطه، وزیر و صدر اعظم مستبد قاجار و مخالف سرسخت مشروطه بود و بعد از سقوط سلسله قاجار و روی کار آمدن رضاشاه از عرصه سیاست محو شد. او که از مخالفان سرسخت مشروطیت بود، بعد از کنار رفتن از دنیای سیاست به‌طور کامل ورشکسته شد و عمارت باشکوهش را به «رضا هروی» ملقب به «بصیرالدوله» فروخت. بصیرالدوله تغییراتی اساسی در این عمارت ایجاد کرد، اما بعد از مرگش این عمارت به فرزندانش رسید و این تغییرات ناتمام ماند.

حقایقی درباره خانه بصیرالدوله | چرچیل، روزولت و استالین اینجا عکس یادگاری نگرفتند

در دوره مالکیت بصیرالدوله، تزییناتی مثل نقاشی دیواری، گچبری، آینه‌کاری و قاب‌بندی‌های زینتی به این عمارت اضافه شد. در و پنجره‌های چوبی عمارت که با هنر گره‌چینی و با به‌کار بردن شیشه‌های رنگی بین دیوارهای عمارت جا گرفته‌اند، زیبایی این مکان را دو چندان کرده است. ستون‌های بلندی که در ورودی عمارت به چشم می‌خورد تنها بخشی است که دست‌نخورده باقی مانده و یادگار ۸۰سال قبل است.

حقایقی درباره خانه بصیرالدوله | چرچیل، روزولت و استالین اینجا عکس یادگاری نگرفتند

عمارت عین‌الدوله بعد از مرگ بصیرالدوله، مدت‌ها متروکه ماند تا اینکه شیرین هروی، نوه بصیرالدوله، در سال ۱۳۸۶آن را به شهرداری تهران واگذار کرد. سازمان زیباسازی شهرداری تهران در سال ۱۳۸۷اقدام به تعریف محیطی تحت عنوان نگارخانه در داخل عمارت کرد. نام این نگارخانه «برگ» است و به نمایش آثار هنری اختصاص دارد. نگارخانه برگ هم‌اکنون یکی از جاذبه‌های گردشگری تهران و معتبرترین و باسابقه‌ترین نگارخانه ایران به‌حساب می‌آید.

حقایقی درباره خانه بصیرالدوله | چرچیل، روزولت و استالین اینجا عکس یادگاری نگرفتند

در برخی منابع مکتوب تاریخی از عمارت عین‌الدوله به‌عنوان محل برگزاری کنفرانس مشهور تهران یادشده، درحالی‌که رهبران آمریکا، انگلیس و شوروی در جریان جنگ جهانی دوم در سفارت شوروی در تهران گرد هم جمع شدند. عکس تاریخی چرچیل، روزولت و استالین در این مکان گرفته شد، اما برخی منابع به اشتباه مدعی شده‌اند که این عکس در ایوان شمالی عمارت عین‌الدوله گرفته شد.

کد خبر 842371

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار دروازه طهرون

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha