گروه سلامت - حمید ضیایی پرور: با افزایش گرد و غبار موسوم به ریزگرد یا غبار عربی در بسیاری از شهرهای کشور از جمله تهران، متخصصان توصیه می‌کنند که افراد سالمند و خردسال و مبتلایان به بیماری‌های قلبی و ریوی در خانه بمانند و یا از ماسک‌های مخصوص استفاده کنند.

به گزارش همشهری، در پی قرار گرفتن وضعیت هوای تهران در شرایط بحران و اعلام وضعیت فوق العاده در برخی از شهرها، دبیر انجمن آترواسکلروز ایران با بیان اینکه استنشاق هوای آلوده به ذرات معلق و گرد وغبار سبب نفوذ ذرات ریز به کیسه‌های هوایی می‌شود، هشدار داد: آثار سوء این ذرات به‌صورت بی‌نظمی در ضربان قلب (آریتمی) و ایجاد حملات قلبی برای افرادی با بیماری‌های زمینه‌ای قلب تظاهر می‌کند.[مفاهیم: ریز گرد چیست؟]

دکتر محمدرضا محمدحسنی با اشاره به افزایش شمار مراجعه‌کنندگان به مراکز درمانی با شکایت قلبی در روزهای اخیر گفت: نفوذ گرد وغبار از مرزهای غربی و جنوب غرب کشور میزان آلودگی هوا را به چندین برابر حد مجاز رسانده که آثار سوئی روی دستگاه‌های قلبی و تنفسی دارد.

وی، با این توضیح که آثار آلودگی هوا بر 2نوع کوتاه و دراز مدت قابل تقسیم است، عنوان‌کرد: آثار سریع و کوتاه مدت آلودگی هوا به‌صورت اختلال در ضربان قلب (آریتمی) و حملات قلبی (برای افرادی با بیماری زمینه‌ای قلب) و در نهایت مرگ بروز می‌کند.

دبیر انجمن آترواسکلروز ایران به ایسنا گفت: در دراز مدت، ذرات ریز چند میکرونی گرد و غبار که وارد دستگاه تنفسی و خون شده، در جدار عروق رسوب کرده و با ایجاد التهاب، شرایط را برای بروز آترواسکلروز (تصلب شرایین) و تنگی عروق فراهم می‌کند.

وی با بیان اینکه همه ناگزیر به استنشاق هوا هستیم، گفت: از این‌رو برای پیشگیری از بروز عوارض نامطلوب آلودگی‌ هوا نباید در معرض هوای آلوده قرار بگیریم و از ورزش کردن در این هوا جدا خودداری شود چون فعالیت ورزشی باعث افزایش ضربان قلب و دستگاه تنفسی و متعاقب آن افزایش ورود هوای آلوده به ریتین می‌شود.

محمدحسنی، در ادامه بر ضرورت استفاده از ماسک تاکید کرد و افزود: همچنین شهروندان باید در فضاهای آلوده از تنفس‌های عمیق خودداری کنند. دبیر انجمن آترواسکلروز ایران در پایان به هموطنان توصیه کرد تا پیش از بهبود شرایط آلودگی هوا حتی‌الامکان در منازل بمانند و از سفرهای غیرضرور خودداری کنند.

ماسک مخصوص

در همین حال دکتر مصطفی قانعی استاد دانشگاه و متخصص بیماری‌های ریوی به همشهری گفت: گرد و غبار موجود در هوا اگر توأم با آلودگی هوا باشد ضرر زیادی برای شهروندان دارد.

به گفته وی اگر چه گرد و غبار مستقیما وارد سیستم تنفسی نمی‌شود اما برخی از افراد از جمله سالخوردگان، خردسالان و مبتلایان به بیماری‌های ریوی و قلبی که قدرت تحمل این وضعیت را ندارند بیش از همه در معرض آسیب هستند.

وی افزود: در عین حال همین گرد و غبار باعث تحریک سیستم تنفسی افراد شده و موجب ناراحتی‌هایی می‌شود.

وی در پاسخ به این سؤال که تا چه حد این گرد وغبار می‌تواند حامل ویروس یا میکروب باشد گفت: به‌دلیل گرمای هوا ویروس‌ها و میکروب‌ها شانس زیادی برای انتقال از این طریق ندارند اما برخی مواد شیمیایی ممکن است از این طریق حمل شود.

وی گفت: آنچه باعث تشدید وضعیت موجود می‌شود آلودگی‌های ناشی از سوخت خودروها در شهرهای بزرگ است که با این گرد وغبار مخلوط شده و باعث انتقال آن به شهروندان می‌شود.

برای جلوگیری از این آلودگی‌ها تنها راه استفاده از ماسک‌های مخصوص است نه ماسک‌های معمولی چرا که ماسک‌های معمولی قادر به جلوگیری از این آلودگی‌ها نیستند. البته تهیه اینگونه ماسک‌های مخصوص برای همه مقدور نیست و باید در این جهت اقدام مناسب از طرف دستگاه‌های ذی ربط صورت گیرد.

وی با اشاره به اینکه به‌رغم بالا رفتن شاخص‌های آلودگی تا 5یا 10 برابر حد مجاز گفت: این وضعیت برای جوان‌ها مشکل ساز نیست اما توصیه می‌شود افراد مسن و خردسال در خانه بمانند و از سفرهای غیرضروری در سطح شهر خودداری کنند.

استقرار ایستگاه‌های ثابت و سیار اورژانس در تهران

در همین حال مشاور شهردار تهران گفت: در پی افزایش آلودگی هوا از صبح دوشنبه ایستگاه‌های ثابت و سیار اورژانس شرکت شهر سالم نیز در میادین اصلی شهر مستقر شده و اقدام به توزیع ماسک و امداد رسانی به شهروندان کردند.

مهندس محمد هادی حیدرزاده با بیان این مطلب افزود: در این راستا اطلاع رسانی به شهروندان به‌منظور کاستن از سفرهای درون شهری به‌ویژه در مورد سالمندان، بیماران قلبی، ریوی، زنان باردار، کودکان و جانبازان شیمیایی از طریق رادیو صدای شهر، سایت سما و اطلاع رسانی محلی از طریق شورایاران به شهروندان در دستور کار قرار گرفت.

انواع ماسک‌ها

استفاده از ماسک یکی از راه‌های حفاظت از خود در برابر آلودگی هواست ولی در استفاده از همین ماسک‌ها هم باید نکاتی را رعایت کرد. ماسک‌های کاغذی به لحاظ اینکه آلاینده‌ها را از خود عبور می‌دهند به هیچ وجه توصیه نمی‌شود و بهتر است از ماسک‌های فیلتر دار و ماسکی که دهان و بینی را به‌طور کامل پوشش دهد استفاده شود.

ماسک‌ها باید هر یک و نیم تا دو ساعت تعویض شوند؛ با توجه به‌وجود میکروب‌ها در سطح آنها چنانچه مرتب تعویض نشوند،خود منبعی از آلودگی می‌شوند.

ماسک‌های استاندارد برای استفاده در زمان آلودگی هوا انواع مختلفی دارد که ماسک M3 از آن جمله است همچنین ماسک‌های FPP شماره یک تا ۳ نیز از دسته‌ای است که به نیروی انتظامی هم معرفی شده است و در داروخانه‌ها و مراکز مجاز عرضه می‌شود.البته استفاده از ماسک‌های طبی برای پیشگیری از آلودگی هوا عوارض بسیار خطرناکی دارد.

این اتفاق بسیار خطرناکی است که در شهر تهران در حال وقوع است چرا که افراد به صرف استفاده از این ماسک‌ها که هیچ تاثیری هم در کاهش آلودگی هوا و عوارض آن ندارد، سعی می‌کنند نفس‌های عمیق تری بکشند و همین مسئله منجر به ورود آلاینده‌های بیشتر به ریه‌ها و دستگاه تنفسی می‌شود حال آنکه این ماسک تنها شاید بتواند جلوی گرد و غبار را بگیرد.

کد خبر 84950

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز