به‌زودی سقف مجاز اجاره‌بها موضوع قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها برای همه استان‌های کشور ابلاغ می‌شود و طبق همین قانون، قیمت اجاره در همه قراردادها باید بر اساس این شاخص تنظیم شود؛ اما چگونه؟

بنگاه - مشاور املاک

به گزارش همشهری آنلاین، از سال ۱۳۹۹ تاکنون هر سال شاخص سقف افزایش قیمت در بازار اجاره تعیین شده؛ اما ضمانت اجرایی آن به‌قدری پایین بود که در بهترین حالت می‌توانست از صدور حکم تخلیه مستأجران متعهد آسیب‌پذیر جلوگیری کند؛ اما در قانون «ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها»، ضمن اینکه فرمول تعیین سقف افزایش قیمت اجاره تغییر کرده و برای کل کشور یا کل مناطق یک استان یکسان نیست، ضمانت اجرای آن نیز تا حدی تقویت شده است.

نحوه تعیین سقف قیمت اجاره

ماده ۷ قانون «ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها» به ماجرای تعیین سقف قیمت اجاره و شیوه‌نامه اجرای آن اختصاص دارد. بر اساس این ماده‌قانونی، در استان‌هایی که نرخ تورم عمومی سالانه منتهی به اسفندماه بر اساس اعلام مرکز آمار ایران، بیشتر از ۳۰ درصد باشد، شورای عالی مسکن در صورت وجود مصلحت ملزمه با پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی مکلف است نسبت به تعیین سقف حداکثر افزایش درصد اجاره‌بها و قرض‌الحسنه مربوط به آن در شهرهای بالای صد هزار نفر جمعیت و شهرهای جدید آن استان در هر یک از شهرهای مربوط به میزان ۵۰ تا ۱۰۰ درصد تورم عمومی سالانه اقدام کند.

در سال جاری به‌واسطه اینکه تورم عمومی همه استان‌ها در پایان سال ۱۴۰۲ بالای ۳۰ درصد بوده، باید برای همه شهرهای کشور شاخص سقف افزایش قیمت اجاره تعیین شود و این مسئله در دستور کار شورای عالی کار قرار دارد.

مبانی اعمال سقف قیمت اجاره

ملاک اعمال نرخ اجاره برای تمدید یا قرارداد جدید واحدهای استیجاری که در سال قبل دارای قرارداد اجاره رسمی دارای کد رهگیری بوده‌اند، قیمت‌های درج شده در قرارداد قبلی است و در مورد واحدهای مسکونی فاقد رهگیری اجاره در یک سال منتهی به زمان انعقاد قرارداد اجاره جدید، میزان اجاره‌بها حداکثر معادل اجاره‌بهای کشف شده در سامانه جدید وزارت راه و شهرسازی (در حال راه‌اندازی) یا حداکثر ۱۰ درصد بیشتر از اجاره جدول املاک مشابه در سازمان امور مالیاتی (موضوع ماده ۵۴ قانون مالیات‌های مستقیم (هرکدام که بیشتر باشد) تعیین می‌شود و تا زمان راه‌اندازی سامانه وزارت راه و شهرسازی، مبنای تعیین اجاره‌بها همان جدول املاک مشابه خواهد بود. البته طرفیت قرارداد این اختیار را دارند که در نرخ‌های کمتر از جدول مورد اشاره نیز توافق کنند.

اگر سقف قیمت رعایت نشود!

در صورت عدم رعایت نرخ افزایش اجاره‌بهای سالانه اعلامی ماده ۷ قانون ساماندهی توسط موجر، مستأجر می‌تواند تا پنج سال بعد از انعقاد قرارداد شکایت خود را ثبت کند و در صورت احراز تخلف توسط مرجع صالح، صاحب‌خانه علاوه بر اینکه مکلف به بازپرداخت مبالغ اضافه به مستأجر و رعایت حداکثر نرخ مجاز خواهد بود، باید جریمه‌ای معادل سه برابر مبلغ غیرمجاز افزایش اجاره‌بهای یک ماه (اعم از اجاره و اجاره بدل از رهن) را به‌عنوان جریمه به صندوق ملی مسکن واریز کند.

تنبیه دیگر موجران متخلف این است که بعد از اثبات تخلف، برای آن ملک مشمول تخفیف‌ها و معافیت‌های مالیاتی موضوع تبصره ۱۱ ماده ۵۳ قانون مالیات‌های مستقیم نخواهند بود و باید مالیات بر اجاره این ملک را تمام و کمال پرداخت کنند.

تکلیف بنگاه‌های مشاور املاک

ماده ۷ قانون ساماندهی بنگاه‌های مشاور املاک را موظف کرده است در انعقاد قراردادهای اجاره املاک مسکونی، اسناد ملک مورد اجاره ازجمله اجاره‌نامه دو سال گذشته را بررسی کنند و در صورت عدم رعایت سقف یا عدم ارائه اسناد توسط موجران، این قراردادها را از طریق سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور به سازمان امور مالیاتی کشور ارسال کنند.

درصورتی‌که مشاوران املاک از این وظیفه قانونی تخلف کنند، توسط شعب سازمان تعزیرات حکومتی در مرتبه نخست به جریمه نقدی معادل سه برابر حق‌الزحمه دریافتی، در مرتبه دوم به محرومیت به مدت ۶ ماه و جریمه نقدی معادل چهار برابر حق‌الزحمه دریافتی و در مرتبه سوم به محرومیت به مدت یک سال و جریمه نقدی معادل ۶ برابر حق‌الزحمه دریافتی و در مرتبه چهارم به محرومیت دائم از اشتغال در صنف مشاور املاک محکوم می‌شوند.

حق کمیسیون سیستمی شد

بر اساس تبصره ۳ ماده ۷ قانون ساماندهی، حق‌الزحمه هر یک از خدمات مشاوران املاک توسط سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور محاسبه می و در قراردادها و مبایعه‌نامه‌ها درج خواهد شد و مشاوران املاک موظف‌اند حق‌الزحمه را حداکثر تا مبلغ محاسبه شده توسط این سامانه به‌وسیله دستگاه‌های کارت‌خوان متصل به سازمان امور مالیاتی دریافت کنند.

کد خبر 858820
منبع: روزنامه همشهری

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار راه و مسکن

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 5
  • همیشه شادمان و موفق باشی ایران مسلمان... IR ۰۰:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۳
    0 2
    ممنون از خوبی شما ..بنظر من اگه بیشتر ملاحضه مستاجر رعایت بشه بهتره چون صاحب خونه به درک واقعی میرسه که این قیمت رو براساس مثلا زندگی اکثریت اقشار کم درآمد یا درامد متوسط تعیین شده و رعایت حال مستاجر میکنه و قیمت تعیین شده رو اگر هم باشه پذیرا میشه و اغلب مستاجران کم درآمد فرصت جم کردن بیشتر درآمد خودشون در زندگی رو پیدا می‌کنند. با عرض پوزش با سواد کم خود مثلا قیمت اجاره بها براساس یارانه یک خانواده ۲نفره مثلا ۲تا چهارصد پایین شهر چهارتا چهارصد وسط شهر و سه تا چهارصد برای بالای شهر براساس متراژ مثلا ۱۰۰ متر مفید خانه ...و اگر فضابیشتر از ۱۰۰ متر شد برای هر ۱۰ متر اضافه مثله ۵۰تومن بیشتراجاره دریافت بشه از مستاجر...البته اجاره مغازه رو نمیدونم اما مثل همیشه براساس درآمد مکان و جیب و امکانات طرف محاسبه بشه بهتره انشاله ..البته رعایت حال طرفین رو شما بهتر درک میکنید ..من در حد یه خرده سوادم عرض کردم خیلی ممنون از بزرگی شما..
  • پرویز نظری IR ۰۱:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۳
    1 1
    سلام خستا نباشید بخاطر خدا ما دو از شر این صاحب خونه ها یه کم حفظ کنید لااقل به کلی میدونم نمیتونین چون دلتون نمیخواد وگرنه میتونید ولی خدایی لرستان کوهدشت طرف با کدوم درامد ۱۵۰ پیش ماهی دومیلیون کرایه بده اخه ..یا ۲۰۰دومیلیون یا ۳۰۰ یک ملیون یا ۵۰۰ رهن کامل اخه یه فکری به حال این مردم فلک زده لرستان بکنید با بنگاهی صاحب خونه ها برخورد کنید شما رو به خدا
  • رسول IR ۱۸:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۳
    0 0
    طرف اجاره ۳ میلیون تومان منو اومده میگه ۱۵ میلیون آخه من چکار کنم برم دزدی
  • مجید IR ۰۶:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۴
    0 0
    من مالک هستم . خانه ام را مفت اجاره نمی دهم . خیلی راحت ارز دیجیتال می گیرم . قابل پیگیری هم نیست .
  • فاطمه IR ۱۳:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۵
    0 0
    مالک های خانه تا هر چقدر دوست دارن اجاره خونه رو خیلی بالا میگن ما مستاجران که زنان سرپرست خانوار هستیم و سه تا بچه یتیم داریم بدبختی هاشو میکشیم از گرانی اجاره خونه نون شب ما پیدا نمیکنیم