سندرم پای بی‌قرار یک اختلال عصبی است که نوعی حس ناخوشایند در پاها ایجاد می‌کند و میل مقاومت‌ناپذیری برای حرکت‌ دادن آن‌ها به‌ وجود می‌آورد. با وجود شایع بودن، این عارضه اغلب درست تشخیص داده نمی‌شود و درک درستی از آن وجود ندارد.

سندرم پای بی‌قرار

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایندیپندنت، جنیفر گلداشمیت، استادیار روانپزشکی در بیمارستان دانشگاه پنسیلوانیا، به یاهولایف می‌گوید: «بسیاری از مردم از این اختلال آگاهی ندارند. چیزی که من اغلب می‌شنوم این است که مردم سندرم پای بی‌قرار را با لرزش عصبی و از روی عادت پا اشتباه می‌گیرند.»

سندرم پای بیقرار یک مشکل واقعی است

پزشکان از این شکایت دارند که باید به‌طور مرتب به مردم یادآوری کنند سندرم پای بی‌قرار واقعا وجود دارد.

دکتر رونیل ملکانی، متخصص خواب در نورت‌وسترن مدیسن (Northwestern Medicine) می‌گوید: «من شنیده‌ام که مردم می‌گویند سندرم پای بی‌قرار را شرکت‌های داروسازی ساخته‌اند تا داروهای بیشتری بفروشند، اما واقعا این‌طور نیست.»

دکتر دبلیو کریستوفر وینتر، متخصص مغز و اعصاب، هم می‌گوید که مدام مجبور است تصورات نادرست را نظیر اینکه سندرم پای بی‌قرار «خیالی» یا «عادی» است، اصلاح کند: «وقتی ما آن را سندرم پای بی‌قرار می‌نامیم، مردم فکر می‌کنند چندان جدی نیست در حالی که جدی است. برای برخی افراد، این اختلال می‌تواند به‌قدری شدید باشد که نتوانند بخوابند. این موضوع بر کیفیت زندگی و حالت روحی آن‌ها تاثیر می‌گذارد. به همین دلیل جامعه پزشکی در تلاش است سندرم پای بی‌قرار را با اسم دیگر آن یعنی بیماری ویلیس‌ــ‌اکبوم (Willis-Ekbom) بنامند.»

کمبود آهن یکی از دلایل اصلی است

به گفته دکتر اندرو آر اسپکتور، سطح آهن افراد مبتلا به سندرم پای بی‌قرار اغلب پایین است. در نتیجه، ممکن است وقتی مکمل‌های آهن مصرف کنند، وضعیتشان بهبود یابد. او می‌افزاید حتی افرادی که سطح آهن خونشان در محدوده طبیعی قرار دارد هم می‌توانند از مکمل‌های آهن بهره‌مند شوند: «مردم فکر می‌کنند که چون سطح آهن خونشان خوب است، سطح آهن مغزشان هم خوب است. اما گاهی اوقات ما آن‌ها را با آهن درمان می‌کنیم و بهتر می‌شوند.»

با این حال مکمل‌های آهن یا غذاهای غنی از آهن همه را درمان نمی‌کنند. اسپکتور توضیح می‌دهد: «این روش درمانی محدودیت‌هایی دارد. برخی افراد به سطح بسیار بالایی آهن نیاز دارند که رسیدن به آن تنها با رژیم غذایی یا مکمل‌ دشوار است. بر همین اساس ممکن است برای آن‌ها از تزریق آهن استفاده کنیم.»

برخی داروهای خاص می‌توانند عامل سندرم پای بی‌قرار باشند

برخی از داروها از جمله داروهای ضدافسردگی، داروهای تیروئید، داروهای ضدروان‌پریشی و داروهای مسکن می‌توانند باعث تحریک یا تشدید سندرم پای بی‌قرار شوند.

به نظر می‌رسد برخی از این تداخل‌ها حول تعادل دوپامین در بدن می‌چرخند. به گفته گلداشمیت، اختلال در دوپامین یکی از سازوکارهای کلیدی و عامل زیرساختی سندرم پای بی‌قرار شناخته می‌شود، هرچند تحقیقات در این زمینه هنوز ادامه دارد.

آنتی‌هیستامین‌ها هم می‌توانند تعادل دوپامین را تغییر دهند. اگر شما برای تسکین آلرژی به آنتی‌هیستامین‌ها وابسته‌اید، اسپکتور توصیه می‌کند دارویی را انتخاب کنید که خواب‌آور نباشد.

البته حل این مسئله در مورد داروهای ضدافسردگی کمی سخت‌تر است. اگر متوجه شدید که داروی ضد افسردگی روی شما خوب جواب داده و نمی‌خواهید تغییری ایجاد کنید، پس تغییرش ندهید، زیرا درمان افسردگی پیچیده‌تر و مهم‌تر است. اما اگر سندرم پای بی‌قرار شما تحت کنترل بود و وقتی شما یک داروی ضد افسردگی جدید شروع کردید، باعث تحریک آن شد، شاید بتوانید دارو را تغییر دهید.

زنان بیشتر از مردان با سندرم پای بی‌قرار مواجه‌اند

برخی تحقیقات نشان داده است که زنان بیشتر از مردان مستعد ابتلا به سندرم پای بی‌قرارند. متخصصان می‌گویند که دلیل آن «تا حد زیادی ناشناخته» است.

یک نظریه این است که هورمون جنسی استروژن بر انتقال دوپامین و گلوتامات (یک انتقال‌دهنده عصبی که در عملکرد مغز دخالت دارد) تاثیر می‌گذارد و در برخی زنان موجب بروز سندرم پای بی‌قرار می‌شود. از دست دادن خون در دوران قاعدگی نیز ممکن است در این موضوع نقش داشته باشد، زیرا به از دست دادن آهن منجر می‌شود.

سندرم پای بی‌قرار با افزایش سن شایع‌تر می‌شود

سندرم پای بی‌قرار معمولا در افراد ۴۵ سال به بالا شایع‌تر است و موارد ابتلای قبل از ۴۵ سالگی زودرس نامیده می‌شوند. البته این مشکل در کودکان هم مشاهده شده است.

سندرم پای بی‌قرار ممکن است با سایر مشکلات سلامتی مانند نوروپاتی، بیماری نخاعی و بیماری کلیوی که با افزایش سن بروز می‌کنند، مرتبط باشد.

پتوهای سنگین ممکن است راه چاره باشند

اسپکتور می‌گوید که پتوهای سنگین می‌توانند به برخی افراد کمک کنند، اما این فقط در حد توصیه‌ عمومی و مبتنی بر تجربه شخصی است و پشتوانه تحقیقی و علمی ندارد. در مواردی، تحریک مکانیکی مانند ماساژ سخت و پتوهای سنگین این حس غیرعادی را در پاهای بسیاری از مبتلایان از بین می‌برد.

او توصیه می‌کند از مصرف برخی مواد مانند کافئین، الکل، تنباکو و شکر قبل از خواب پرهیز کنید، زیرا همین عوامل محرک کلاسیک کافی‌اند تا برخی افراد را با مشکل مواجه کنند.

در نهایت، پزشکان تاکید می‌کنند که سندرم پای بی‌قرار واقعی و مهم است و باید در صورت مواجهه با علائم، از پزشک کمک گرفت. اسپکتور می‌گوید: «بسیاری از افراد مدت طولانی بابت آن عذاب می‌کشند و فکر می‌کنند این رنج برای همیشه ادامه خواهد داشت، اما این درست نیست. ما اغلب می‌توانیم مشکل را درمان کنیم یا دست‌کم تسکینش دهیم.»

کد خبر 891281

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار تندرستی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 34
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 5
  • IR ۱۴:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۵
    28 0
    مطلب خوبی بود ممنون از تهیه کننده
  • حسین IR ۱۹:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۵
    17 0
    من چند سالیه مبتلام و واقعا کلافه کننده است یکی از عوامل تشدید بی خوابی است زمان خواب باید تنظیم شود واینکه واقعا چیزی سنگین روی پاها جواب میدهد.
  • IR ۲۰:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۵
    17 1
    من به دلیل که فیبروم داشتم و خیلی خون از دست میدادم اهن خونم پایین اومده بود و روی ۴ بود و به سندرم پای بیقرار مبتلا شده بودم دکترم اهن بهم تزریق کردو خوب شدم
    • وفا IR ۲۱:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۶
      0 0
      من هم‌این حالت رو تجربه کردم. خیلی اذیت کننده است. گاهی پام رو با ی روسری یا پارچه می بندم. وخیلی جواب میده.
  • مهدی IR ۲۱:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۵
    15 0
    ممنون از همشهزی انلاین توضیح ارائه شده برای سندرم پای بی قراربسیار مفید وجالبه اغلب مردم به آن مبتلا هستند من گاهی شبها موقع خواب دچار این عارضه میشوم باگرم کردن وفشار دادن پاها به هم سعی می کنم حس سندرم را کاهش دهم.سپاس از مطالب علمی تحقیق شده شما.
  • IR ۲۲:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۵
    17 1
    من هم سال‌هاست که درگیرش هستم و هیچوقت دراین باره باپزشک مشورت کنم.وهمچنان بی خوابم
  • Pari IR ۲۲:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۵
    7 2
    منم این بیماری مضخرف رو دارم پاشنه پاهام همیشه درد میکنه
    • ناشناس IR ۱۴:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۷
      0 0
      فکرکنم بد متوجه شدین. این سندروم باعث درد پا نمیشه، یه حس ناخوشایند میده وقتی دراز کشیدید و میخوایید بخوابید، با تکون دادن پا برای چند لحظه از بین میره و دوباره شروع میشه، توصیفش سخته.کلافه میکنه ولی باعث درد پا نمیشه.
  • ناشناس IR ۲۲:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۵
    18 1
    تجربه شخصی بهترین درمان اینکه تا خوابتون نیومده به رختخواب نرید، و اینکه هر موقع دچار پای بیقرار شدیدحدود 10 دقیقه راه برید و قدم بزنید
  • سینا IR ۱۲:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۶
    2 0
    من اگر خوابم خراب بشه با افکار و استرس، شروع میشه و بخاطر دلشوره و قرص ضد افسردگی هست که اگر نخورم اینطور میشم. کم خونی هم دارم
  • نگین IR ۱۳:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۶
    0 0
    من هم بعداز واکسن کرونا مبتلا شدم دکتر قرص پرامی پکسول ۱۸ نوشت نصف شب نصف روز می خورم عالیه
  • زهرا IR ۱۴:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۶
    1 0
    تجربه شخصی من برای پیشگیری از بی‌قراری درشب ،خنک نگهداشتن پاها و بیرون گذاشتن از پتوست
  • IR ۱۴:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۶
    0 0
    من هم این مشکل رو دارم زمان خواب پاهامو خنک نگه میدارم و ی بالشت زیر پام میذارم تا ارتفاعش از بدن بالاتر باشه
  • شری IR ۱۷:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۶
    0 0
    خیلی مفید و کمک کننده بود. مرسی
  • اشنا US ۱۷:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۶
    0 1
    من جوانتر که بودم به خاطر فشار روحی و مشکلات سالها درگیر بودم . سالها بود که خوب شده بودم اما به تازگی مادرم رو از دست دادم و دوباره دچار این مشکل شدم و شبها انقدر پاهامو زمین میکوبم شاید ارام بگیرم و بتونم بخوابم . حس بی نهایت بدیه
  • IR ۱۸:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۶
    0 0
    من چند سال پیش ، پاهام بیقرار شد ،خیلی ناراحت کننده بود ،رفتم پیش دکتر متخصص ،گفت دچار افسردگی هستید و تشخیصش درست بود رفتم پیش دکتر اعصاب و روان دارو بهم داد خوب شدم
  • IR ۱۹:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۶
    0 0
    فقط کافیه زمانی که پای بی قرار پیدا می کنید منیزیم میل کنید همون لحظه درست میشه .و کمبود منیزیم رو در طول روز جبران کنید به کل مشگل رفع مشه
  • IR ۲۱:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۶
    1 0
    من هم چندین سال هست که به این بیماری مبتلا هستم و متاسفانه هیچ دارویی نتوانست این عارضه را در من تسکین دهد واقعا دردی هست که انسان به هیچ عنوان نمی تواند آرامش داشته باشد
  • IR ۲۲:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۶
    0 0
    خوردن قرص آهن و قرار دادن پاها درآب داغ مخلوط با نمک خیلی کمک میکند
  • M:k IR ۲۲:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۶
    0 0
    من سندرم پای بیقرار دارم کاملا مطالب بالا درسته به کمبود آهن ربط داره و ماساژ پا و پتو سنگین کاملا درسته داروی گاباپنتین هم در موارد بسیار جواب میدا
  • محمدی IR ۲۳:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۶
    0 0
    باسلام من چند سال هست که در گیر این مشکل هستم تجربه خودم برا داشتن خواب راحت ۱- نخوردن چایی مخصوصا شبها ۲- خوردن آب قبل از خواب۳- حرکت کششی در حد ۱ دقیقه با آرامش کامل ۴- گرم نگه داشتن پاها با پوشیدن ساق‌بند مثل جوراب طوری که پنجه پا بیرون باش پدر نهایت زیر پتو کردن پاها
  • عزیزی IR ۰۰:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۷
    0 0
    سلام. یکی از دلایل بی قراری پاها مخصوصا هنگام خواب سردی معده است. اگر خوراکی‌هایی که طبع سرد دارند را کمتر مصرف کنید و یا از ساعت ۴ یا ۵ عصر به بعد استفاده نشود.پاها بی قرار نمی‌شوند.مخصوصا ماست و دوغ و خیار و کاهو و گوجه
  • شهرام IR ۰۱:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۷
    0 0
    متاسفانه درسن بالا بیشتردرگیرمی شویم من مدتهااست که باکوبیدن مستمریک پابه پای دیگربه صورت اهسته به خواب میروم ولی درمجموع خواب راحتی ندارم
  • صادقی IR ۰۷:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۷
    0 0
    سلام تشکر از توضیحات جامع و خوبتان دقیقا همینطوره من چند ساله داروی ضد افسردگی فلوکسیتین میخورم و گهگاهی دچار همین مشکل میشم ولی متوجه شدم اگر در طی روز مخصوصا عصر به بعد قهوه یا وایی بیشتر خوردم شدید میشه و الان متوجه شدم که چند وقته قرص آهن خوردم خیلی بهبود یافته
  • شا جلیل IR ۰۷:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۷
    0 0
    وقتی با سر وصدا یا بدلایل بد خواب شدید بلند شوید یک ربع راه بروید دوباره محل خواب را کنترل و سکوت وبدون روشنایی یا یک کتاب مناسب روحیه خود در دست بگیرید در این صورت روشنایی ملایم مشکلی نداره مشغول. خواندن بشوی د چند دقیقه طول نمی کشه به خواب میروید
  • منصوره IR ۱۱:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۷
    0 0
    من خودم این حالت رو موقع خواب دارم وبا خوردن چند تا دانه انجیر خوب میشه وخیلی راحت خوابم میبره
  • Saba IR ۱۱:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۷
    0 0
    من هم این بیماری را داشتم دکتر با توجه به نتیجه ازمایشم گفت که منیزیوم خونم پایین اومد و بعد استفاده خوب شدم
  • ناشناس IR ۱۴:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۷
    0 0
    نمیدونم دلیلش اینه یا نه ولی ازوقتی قرص آهن میخورم دیگه اذییتم نمیکنه.
  • کلهر IR ۱۶:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۷
    0 0
    من هم سالهاس که دچار این بیماریم به نظرم ارثی میاد چند سال پیش رفتم دکتر مغز و اعصاب یه قرص بنام رستین نوشت خوب بود ولی عوارض خیلی شدیدی داشت منم دیگه استفاده نکردم
  • وحیده IR ۱۷:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۷
    0 0
    من کرم به پاهام میمالم بهتر میشه پروکسی کام هم میتونید بمالید
  • علی IR ۱۹:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۷
    0 0
    تجربه شخصی من. بنده حتما باید پایم را بالاتر بگذارم مثلا روی مبل که بالافاصله خوابم می کیرد
  • IR ۱۹:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۷
    1 0
    سلام به همه ،اگه قبل ازخواب،کف پاهاتون رو با انگشتان دستتون ماساژ بدید،یعنی با انگشتان شصت،ازوسط کف پا به بیرون،چندین بارتکرارکنید البته با فشار،گردش خون ایجاد شده،واحساس راحتی می کنید ورود خوابتان میبره،امتحان کنید،
    • غلامرضا خالصی IR ۱۷:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۹
      0 0
      من چند ین ماهه مبتلا به بیماری پای بی‌قرارم راه حل شخصی من نزدیک به خوابیدن سیگارنکشیدچایوقهوه اصلا حررفشونزنیدوگرنه آقاسندرم پای بیقرارمیادسراغتون واگراومد باکرم پیروکسی کام پاهاروحسابی بمالیدقرص آهن هم مصرف کنید بعدشم باید خداوند متعال این یه پسر خوب تخت بگیرید بخوابید شب بخیر خوابای خوب ببینید....
  • مریم حشمتیان IR ۰۰:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۸
    0 0
    سلام متاسفانه منم به این درد بد مبتلا هستم ولی هنوز درمانی صورت نگرفته