برنامه‌های آمریکا برای لبنان پس از حزب الله تلاش به احیای یک استراتژی شکست خورده انجامیده است.

لبنان

گروه دیپلماتیک - همشهری آنلاین: هشام صفی‌الدین استاد تاریخ دانشگاه بریتیش کلمبیا در میدل ایست آی نوشته، مقام‌های آمریکایی پس از حملات اخیر رژیم صهیونیستی به لبنان و شهادت شماری از فرماندهان حزب‌ الله وی‍ژه سید حسن نصرالله دبیرکل این گروه، جسارت این را پیدا کرده‌اند تا درباره لبنان پس از حزب‌الله رویابافی کنند.

به نوشته صفی‌ الدین در حالی که حمله زمینی رژیم صهیونیستی به لبنان در حال شکست است، جنگ دیگری پشت خط مقدم در جریان است. در این میدان بازیگران دیپلماتیک، سیاسی و رسانه‎ای بسیج شده‌اند تا نگاه لبنانی‌ها را به حمایت از مقاومت فلسطین ـ در راستای تحقق اهداف اسرائیل ـ تغییر دهند.

جنگ خاموش در جبهه سیاسی

  • لیزا جانسون سفیر آمریکا در لبنان، 11 اکتبر مجموعه‎ای از جلسات را با سیاستمداران لبنانی از جمله اعضای مستقل پارلمان برگزار کرد. جانسون در این دیدارها گفته که لبنان باید برای دوره جدید پس از حزب الله آماده باشند، دوره جدیدی که حزب الله دیگر کنترلی بر دولت و گذرگاه‎های مرزی ندارد.
  • آموس هوکشتاین فرستاده ویژه واشنگتن و نظامی سابق صهیونیست نیز آشکارا در شبکه‌های اصلی لبنان همان روایت سفیر آمریکا را ـ البته به بیانی دیپلماتیک ـ تکرار می‌کند.
  • نجیب میقاتی نخست‎وزیر لبنان، و شورای وزیران نیز از تعهد خود برای اجرای قطعنامه 1701 شورای امنیت سازمان ملل می‌گویند، قطعنامه‌ای که در آن از لزوم عقب‌ نشینی حزب الله تا جنوب رودخانه لیتانی گفته شده است.
  • تعجیل در انتخاب رئیس جمهور جدیدی که دستور کارش با سیاست‌های واشنگتن و تل‌آویو هماهنگ باشد نیز یکی از محورهای جنگ سیاسی علیه حزب الله است. نامزد احتمالی ریاست جمهوری آمریکا و متحدانش هم جوزف عون رئیس ارتش لبنان است.
  • گام بعدی تاکید بر اجرای نسخه اصلاح شده قطعنامه 1701 است که در آن مکانیسم‌های سختگیرانه‎ای برای دور نگه داشتن حزب‌الله از مرزهای لبنان و سرزمین‌های اشغالی در نظر گرفته شده است.

جبهه نظامی

  • آمریکا پس از جنگ سال 2006 با ارتش لبنان همکاری استراتژیک برقرار کرد. این مشارکت شامل کمک مالی به مبلغ 3 میلیارد دلار بود.
  • همچنین نمایندگان واشنگتن به طور معمول با فرمانده ارتش جوزف عون ملاقات می‌کنند و آموزش های مشترک یا رویدادهای تشریفاتی را با افسران ارشد برگزار می‌کنند.
  • اما به لطف تعهد محکم واشنگتن به برتری نظامی تل‌آویو، هیچکدام از این کمک‌ها برای خرید تسلیحات تهاجمی یا آموزش دفاع در برابر تجاوز خارجی استفاده نشد.
  • هدف سیاست‌های چند سال اخیر آمریکا در بعد همکاری نظامی با لبنان ایجاد یک ارتش انعطاف پذیر از نظر ایدئولوژیک بود. برهمین اساس است که می‌بینیم در طول جنگ اخیر، صهیونیست‌ها به سربازان ارتش لبنان حمله کرده اما پاسخی دریافت نمی‌کنند.
  • به همین دلیل است که استقرار نیروهای مسلح لبنان در جنوب در راستای تامین امنیت اشغالگران است نه لبنان.

نیروهای بی‌خطر یونیفل

  • سربازان سازمان ملل در لبنان، که به عنوان یونیفیل شناخته می شوند نیز در مقابل تجاوز اشغالگران به همان اندازه بی دفاع هستند.
  • این نیروها از سال 1978 که در منطقه مستقر شده‌اند نتوانسته‌اند حتی یک حمله اسرائیلی را متوقف کنند.

محاصره اقتصادی و اجتماعی

  • از نظر اقتصادی، واشنگتن و متحدانش در خلیج فارس تحریم‌های مالی و اقتصادی را علیه لبنان افزایش داده‌اند.
  • حتی پس از بحران شدید مالی سال ۲۰۱۹ نیز هیچ کمکی به دولت لبنان نشد که یکی از مهمترین اهدافش تشدید تنش‌ها در این کشور با هدف تحریک درگیری‌های فرقه‎ای و تحریک افکارعمومی لبنان علیه حزب‌الله بود.
  • در عوض آمریکا و متحدانش تلاش گسترده‌ای داشته‌اند تا حامیان مالی حزب‌الله را در اقصی نقاط جهان از جمله غرب آفریقا و آمریکای لاتین از این گروه دور کنند.

جنگ رسانه‌ای علیه مقاومت

  • واشنگتن به موازات جنگ سیاسی و اجتماعی علیه مقاومت، تلاش کرده تا سازمان‎های غیر دولتی نوظهور در لبنان ارتباط گرفته و جریان‌های جدیدی را ـ برای تضعیف پایگاه اجتماعی حزب الله ـ‌ در این کشور به راه بیندازد.
  • تسلط رسانه‌های طرفدار غرب در لبنان قطعا در این زمینه نیز نقش قابل توجهی را برعهده گرفته‌اند.

هشام صفی‌الدین استاد تاریخ دانشگاه بریتیش کلمبیا، می‌نویسد:‌ با وجود تمام دست و پا زدن‌های آشکار و پنهان آمریکا هنوز هم واضح است که بدون یک پیروزی نظامی قاطع علیه حزب‌ الله - که تا امروز ناممکن به نظر می‌رسد ـ این تلاش‎ها به نتیجه نخواهد رسید چرا که از بین بردن وحشیانه پایگاه اجتماعی حزب الله با قتل عام غیرنظامیان تنها عزم جامعه لبنان را برای دفاع از نیروهای مقاومت که از آنها دفاع می‌کنند، تقویت خواهد کرد.

رویای لبنان بدون حزب‌الله آمریکا محقق می‌شود؟

مرز لبنان و سوریه 15 اکتبر 2024 خبرگزاری فرانسه

کد خبر 894610

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار غرب آسیا

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha