به چه سفته‌ای سفید امضا می‌گویند و نحوه مطالبه سفته سفید امضا چگونه است؟

وکیل

همشهری آنلاین - فتانه احدی: سفته یک سند رایج و آشنا بین افراد جامعه است و در خیلی از قراردادها و استخدام‌ها از آن استفاده می‌شود. اما گاهی اوقات همین سند باعث ایجاد مشکلاتی خواهد شد. به ویژه افرادی که اطلاعات کامل از نحوه استفاده از این سند را ندارند. در ابتدا باید بدانیم، سفته چگونه سندی است و به چه سفته‌ای سفید امضا می‌گویند و نحوه مطالبه سفته سفید امضا چگونه است.

سو استفاده از سفته سفید امضا چه مجازاتی دارد؟

عاطفه نصرآبادی، وکیل کانون وکلای دادگستری در این باره می‌گوید: طبق ماده ۳۰۷ قانون تجارت، سفته یک سند تجاری لازم‌الاجرا است که صادرکننده (امضاکننده) آن متعهد می‌شود مبلغ مشخصی را در زمان معین و یا عندالمطالبه در وجه حامل یا به شخص معین (گیرنده وجه) پرداخت کند.

او می‌افزاید: ولی گاهی اوقات سفته به ‌صورت سفید امضا صادر می‌شود، بدین صورت که در سفته سفید امضا صادرکننده بدون آن‌که نام و مشخصات خود و تاریخ پرداخت و نام گیرنده وجه را ذکر کند، سفته راخالی و سفید امضاء می‌کند. یعنی صادرکننده به گیرنده وجه سفته یا دارنده سفته اجازه می‌دهد سفته را مطابق خواست خود تکمیل و برای وصول آن اقدام کند.

نصرآبادی می‌افزاید: بنابراین نباید تصور کرد که سفته سفید امضاء قابل وصول نیست، بلکه نوعی وکالت است که به دارنده سفته برای وصول مبلغ آن داده می‌شود.

اینگونه که برای وصول سفته‌ای که به ‌صورت سفید امضاء صادر می‌شود، ابتدا باید مشخصات صادرکننده، گیرنده وجه و تاریخ پرداخت یا سررسید سفته در آن درج شود.

پس‌ از پر کردن سفته با مراجعه به دفتر خدمات قضایی درخواست مطالبه وجه سفته را ابتدا در قالب اظهارنامه مطرح و در مرحله بعد از طریق طرح دادخواست به دادگاه عمومی حقوقی محل اقامت صادرکننده اقدام شود.

این وکیل دادگستری می‌گوید: اگر سفته سفید امضا با ظهرنویسی یا پشت‌نویسی به شخص دیگری منتقل شده باشد، برای مطالبه وجه سفته علیه تمام اشخاص فوق یعنی صادرکننده ظهرنویس و انتقال‌دهنده پس ‌از پر کردن سفته و ذکر تاریخ پرداخت باید مدت 10 روز از تاریخ سررسید اقدام قضایی انجام شود.

نصرآبادی می‌افزاید: نکته خیلی مهم رایج در جامعه امروزی ما، این است که افرادی که به ‌دنبال کار و استخدام در جاهای مختلف هستند، هنگام بستن قرارداد با درخواست صدور سفته سفید امضاء مواجه می‌شوند.

او ادامه می‌دهد: در هنگام گرفتن سفته بابت ضمانت و حسن انجام کار، از سوی کارفرما باید توجه داشت، هنگام تکمیل سفته برای جلوگیری از سواستفاده‌های احتمالی در صدور سفته مواردذیل باید رعایت شود:

۱. تاریخ پرداخت یا سررسید در سفته ذکر نشود.

۲. در سفته ذکر شود که صدور سفته بابت حسن انجام کار و یا تضمین کار است.

۳. روی کلمه حواله کرد در سفته خط کشیده شود تا از نقل و انتقال سفته جلوگیری شود .

۴. در قرارداد کاری تنظیم شده شماره سفته قید شود.

این وکیل می‌گوید: توصیه می‌شود به هیچ عنوان در مراودات مالی خود سفته سفید امضا را در اختیار دیگران قرار ندهید و از این نوع سبک برای صدور سفته استفاده نکنید. زیرا طبق ماده ۶۷۳ قانون مجازات اسلامی هر کس ازسفید مهر یا سفید امضا که به او سپرده شده ‌است یا به هر طریقی به دست آورده سواستفاده کند، به یک تا 3 سال حبس محکوم خواهد شد.

او می‌افزاید: در نتیجه با این کار ممکن است شخص صادر کننده سفته در حال و آینده با مشکلات عدیده ای مواجه شود و از او سو استفاده های غیر قانونی و نامشروع شود.
 

کد خبر 897281
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار حوادث

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha