مفاهیم شمار فراوانی از نوشته‌های کتیبه های سردر منازل در محله‌های تهران قدیم ریشه در باورهای دینی و مذهبی داشتند و بازگوکننده هویت و شخصیت سازندگان و صاحبان منازل بودند.

کتیبه

همشهری آنلاین - ثریا روزبهانی: مفاهیم شمار فراوانی از نوشته‌های کتیبه های سردر منازل در محله‌های تهران قدیم ریشه در باورهای دینی و مذهبی داشتند و بازگوکننده هویت و شخصیت سازندگان و صاحبان منازل بودند. حتی از روی کتیبه‌های نصب شده بر سردر برخی از خانه‌ها می‌شد به مذهب و آیین‌ اهل خانه پی‌برد. ﺳﺮﺩﺭ ﺧﺎﻧﻪ‌ﻫﺎ ﺑه ﻭﻳﮋﻩ ﺧﺎﻧﻪ‌ﻫﺎﻱ ﺍﻋﻴﺎﻥ ﻭ ﺍﺷﺮﺍﻑ ﻣﺠﻠﻞتر بود و بر سردر ﺧﺎﻧﻪ‌ﻫﺎﻱ ﻋﺎﻣﻪ ﻣﺮﺩﻡ کتیبه‌های ساده‌تری دیده می‌شد.

خواندنی‌های بیشتر را اینجا دنبال کنید

روح انسانی در کتبیه‌های ادیان | نمادهای خوش‌شانسی بر سردر خانه‌های زرتشتی کدامند؟

هنوز بعد از گذشت ده‌ها سال از دوره‌های مختلف معماری صفویه، قاجار و پهلوی در محله اولاجان رد و نشان بسیاری از سردرها و کتیبه‌های متعدد این دوره‌ها به چشم می‌خورد. در این میان «فروهر» از جمله کتیبه‌های پرطرفدار در میان کتیبه‌های مخصوص پیروان ادیان بوده و هست.

علیرضا عسگری، مجموعه‌دار و از علاقه‌مندان به تحقیق درباره کتیبه‌ها، می‌گوید: «پیروان زرتشت اعتقاد دارند فروهر پرتویی از هستی بی‌پایان اهورامزداست که انسان را به سوی رهایی رهنمون می شود و وظیفه پیش‌بری و فرابری انسان به برترین پایه هستی را داراست. آنها معتقدند انسان پس از مرگ با همان پاکی و درستی به اصل خود (اهورامزدا) می پیوندد. فروهر یک نشان کاملا شناخته شده و دقیق زرتشتی و معنای لغوی آن در زبان پهلوی، «من انتخاب می‌کنم» است.

بدن و سر انسانی این نماد، از یک سو نشان دهنده انسانی است که می خواهد راه خود را انتخاب کند و از طرف دیگر نشان دهنده این موضوع است که اهورامزدا، به هر روح انسانی اختیار داده تا بین خیر و شر انتخابگر باشد. در محله های قدیم تهران مانند عودلاجان یا خیابان سی تیر هم می‌توان تعداد زیادی تابلوی لاجوردی که به سه جمله گفتار نیک، کردار نیک و پندار نیک مزین شده را دید. همچنین در بالای سردر ورودی برخی از خانه‌ها نوشته شده «خشنوتره اهوره مزدا» به معنای خشنودی اهورامزدا یا برخی دیگر از نماد و نشان‌های مذهبی برای زیباتر شدن ورودی خانه بهره برده‌اند.

روح انسانی در کتبیه‌های ادیان | نمادهای خوش‌شانسی بر سردر خانه‌های زرتشتی کدامند؟

طرح گاو در فرهنگ زرتشتی به عنوان نماد چهار گوشه جهان کاربرد داشت یا درخت انگور و شاخه‌ها و برگ موی حک شده بر سردرها نمادهای خوش‌شانسی محسوب می‌شدند و بسیار محبوب بودند. تا قبل از تغییر مصالح و سازه کتیبه‌ها به سنگ و کاشی، استفاده از آجر خشتی و تراش دادن آن برای ساخت و زیبایی بیشتر سردرها معمول بود.»

کد خبر 903017

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار دروازه طهرون

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha