طبق آمار رسمی ورامین ۴۵ امامزاده و بقعه متبرکه را در خود جای داده که برخی از آنها دارای شجره‌نامه قطعی‌اند و در طول سال میزبان هزاران زائر و دلباخته اهل‌بیت(ع) هستند.

مراکز مذهبی ورامین

همشهری- پریسا نوری: بقعه و آرامگاه برخی از این امامزادگان هم در زمره آثار تاریخی و مورد توجه گردشگران و پژوهشگران قرار گرفته‌اند. در این گزارش چند بقعه و امامزاده را که جزو عنوان جاذبه‌های تاریخی- مذهبی این شهر شناخته می‌شوند، همراه با راهنمای گردشگری در آنها معرفی کرده‌ایم.

امامزاده حسین رضا(ع)

نشانی: ورامین، خیابان ۱۵ خرداد، خیابان صغیری، خیابان اول

چطور برویم: در بزرگراه تهران-ورامین بعد از میدان ستاری وارد بلوار سردار سلیمانی و بلوار قدوسی شوید، در ادامه مسیر بعد از میدان امام خمینی(ره) بنای آجری امامزاده دیده می‌شود.

موقعیت: مرکز ورامین

تاریخ ثبت اثر: ۱۳۷۹

معرفی: طبق آنچه در کتیبه‌های این بقعه ثبت شده، امامزاده حسین رضا(ع) عارف مشهور قرن چهارم هجری بوده که برای کفن و دفن یوسف رضا به ورامین آمده است.

یادگاری از دوره تیموریان

اگر به قبرستان مرکزی شهر ورامین بروید با بنایی آجری و ۸ ضلعی مواجه می‌شوید که قدمتش به دوره تیموریان می‌رسد. هر چند آجرکاری تنها تزیین نمای بیرونی بقعه است و به لحاظ معماری جذابیت چندانی ندارد اما تزیینات گچبری داخل بنا تماشایی و ممتاز است. از آنجا که آرامگاه امامزاده در بافت شهر و مجاورت قبرستان اصلی ورامین قراردارد، روزهای پنجشنبه و جمعه شلوغ است و جای پارک اطراف آن به سختی پیدا می‌شود.

بقعه بی‌بی سکینه(س)

نشانی: ورامین، میدان رازی، خیابان دانشگاه، خیابان سکینه بانو

چطور برویم: در کمربندی جنوبی قرچک برانید. پس از گذر از میدان بسیج وارد بلوار امام رضا و خیابان دانشگاه شوید. بعد از چند دقیقه رانندگی وارد بلوار سکینه بانو ‌شوید.

موقعیت: جنوب شرقی

تاریخ ثبت اثر: ۱۳۸۴

معرفی: بقعه بی‌بی سکینه(س) آرامگاه یکی از زنان یا دختران منسوب به خاندان ائمه اطهار(ع) است. قدمت بقعه به دوره صفویه بازمی‌گردد.

زیارت و تفریح

در ساخت بنای بقعه از آجر، گل و خشت استفاده شده است. نمای ایوان و حرم گچ‌کاری شده‌ و کتیبه‌هایی روی آنها دیده می‌شود که برای علاقه‌مندان به آثار تاریخی جذاب است. این بقعه در بافت شهری قرار دارد و دسترسی به آن آسان است. اگر با کودکان به زیارت این امامزاده می‌روید نگران نباشید که حوصله‌شان سر برود چون در محوطه بیرونی این بنای تاریخی یک بوستان شهری بزرگ با وسایل بازی ساخته و با دیوارهای آجری محصور شده است.

امامزاده یحیی(ع)

نشانی: ورامین، کمربندی بیهقی، خیابان ولی عصر(عج)

چطور برویم: بعد از بزرگراه تهران-ورامین وارد کمربندی جنوبی قرچک شوید. بعد از میدان ولی عصر (عج) وارد بلوار قدوسی و کمربندی خلیج فارس شوید. بعد از ۵ دقیقه رانندگی به میدان مدافعان حرم می‌رسید.

موقعیت: جنوب شرق

تاریخ ثبت اثر: ۱۳۱۲

معرفی: ظاهر آجری بنای ۷۰۰ ساله بقعه ساده است اما داخل بنا با معماری منحصر به فردی ساخته شده است.

ضریح چوبی ۷۰۰ ساله

ضریح چوبی و ساده این بقعه در نگاه اول نظر هر بیننده‌ای را جلب می‌کند. گنبد مقبره هم وام گرفته از معماری اصیل ایرانی اسلامی است و با روش تبدیل چهار ضلعی به هشت ضلعی و شانزده ضلعی شکل گرفته است. این بقعه هر روز از اذان صبح تا پاسی از شب و روزهای پنجشنبه و جمعه به‌صورت شبانه‌روزی باز است و مراسم دعای کمیل و ندبه در آن برگزار می‌شود.

امامزاده شاه حسین(ع)

نشانی: خیابان ۱۵ خرداد، کوچه‌ حسینیه‌ بنی‌فاطمه

چطور برویم: در مسیر شمال به جنوب بزرگراه تهران- ورامین بعد از میدان ۱۵ خرداد وارد بلوار سردار سلیمانی شوید، با گذر از میدان ولیعصر در کمربندی شهید رئیسی برانید.

موقعیت: شمال ورامین

تاریخ ثبت اثر: ۱۳۱۸

معرفی: اطلاعات و نشانه‌ای از نسب امامزاده(ع) در داخل بقعه به چشم نمی‌خورد ولی مورخان او را از نوادگان امام موسی بن جعفر(ع) می‌دانند.

همسایگی با دو شهید گمنام

بنای بقعه کاملا جدید است و به سبک معماری امروز در دو طبقه با نمای سنگ مرمر سفید و در و پنجره‌های مشبک فلزی ساخته شده است. تنها بخش به جا مانده از گذشته در ساختمان محراب آن است که تزیینات مقرنس با کاشی‌کاری معرق را شامل می‌شود. این بقعه ۲ ورودی در سمت غرب و شمال دارد. اگر به زیارت امامزاده رفتید زیارت مزار دو شهید دفاع‌مقدس را که در کنار بقعه آرمیده‌اند از دست ندهید.

امامزاده جعفر(ع)

نشانی: پیشوا، شهیدگاه، خیابان امام خمینی(ره)، خیابان امامزاده جعفر(ع)

معرفی: در ۴۵ کیلومتری جنوب شرق تهران و بر فراز تپه‌ای مرتفع صحن امامزاده جعفربن موسی الکاظم(ع) با گنبد فیروزه‌ای‌رنگ به چشم می‌آید.

آرامگاه نواده امام موسی کاظم(ع)

امامزاده جعفربن‌موسی الکاظم(ع)، از فرزندان امام موسی کاظم(ع) است که بر کتیبه در منبت‌کاری‌شده ضریح چوبی بقعه، نام امامزاده جعفر حوازی فرزند امام هفتم شیعیان نگاشته شده است. بنای بقعه امامزاده جعفر(ع) در زمان شاه طهماسب صفوی ساخته و محوطه باز مقابل آن به‌عنوان محل تدفین اموات استفاده می‌شد. این بقعه در زمان قاجاریه، به دستور فتحعلی‌شاه قاجار تعمیر و ایوان اصلی آن احداث شد؛ پس از آن تعمیرات گنبد، آینه‌کاری داخل حرم و دیگر تزیینات داخلی و خارجی این آستان مقدس انجام شد تا در نهایت در فهرست میراث ملی کشور به ثبت رسید.

قطب گردشگری

آرامگاه این امامزاده(ع) با وجود مجموعه تجاری، زائرسرا و امکانات رفاهی هر روز و به‌ویژه در مناسبت‌های مذهبی میزبان زائران بی‌شماری است. وجود بازار قدیمی پیشوا در همسایگی این امامزاده موجب شده این محدوده از شهر به قطب گردشگری، تجاری و مذهبی تبدیل شود. هر چند که در گذشته و حال از صحن این آستان مقدس به‌عنوان قبرستان استفاده می‌شود ولی قبور به‌صورت همسطح ساماندهی شده و همانند حیاط صحن‌های سایر امامزادگان و مساجد مناطق مختلف ایران، در وسط صحن یک حوض زیبا و بزرگ قرار دارد که ضمن تلطیف هوای داخل صحن، زائران برای وضو گرفتن از آن استفاده می‌کنند.

کد خبر 904959
منبع: روزنامه همشهری

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha