مجموع نظرات: ۰
سه‌شنبه ۷ آذر ۱۳۸۵ - ۱۶:۴۴
۰ نفر

گروه علمی فرهنگی: ماهواره سوییفت ناسا یکی از قدرتمندترین زبانه‌های ستاره‌ای را شناسایی کرد.

این موج کُشنده در ستاره‌ای رخ داد که حدود ۱۳۵ سال نوری از زمین فاصله دارد. اگر این جریان در خورشید رخ می‌داد حتما حیات روی زمین از بین می‌رفت. این ستاره در صورت فلکی فرس اعظم واقع است و یک ستاره دوتایی است.

این ستاره و همدمش در مداری بسیار نزدیک به هم هستند. بر هم کنش نیروهای بین این دو ستاره باعث به وجود آمدن جریان‌های کشندی شده و این دو ستاره را به هم قفل کرده است، در نتیجه چرخش با سرعت بسیار زیادی به وجود آمده است. درنهایت این چرخشهای پر سرعت زبانه های آتشین را به وجود می آورد.

به نوشته سایت نجوم، این فرآیند روی ستاره‌ای که جرمش فقط کمی کمتر از خورشید است رخ داده است. انرژی زبانه‌های ثبت شده تقریبا صد میلیون برابر انرژی زبانه های خورشید و تقریبا ۵۰ میلیون تریلیون برابر انرژی بمب هسته ای است. خوشبختانه خورشید ما در حال حاضر در حالت پایداری قرار دارد و چنان زبانه های قدرتمندی را تولید نمی کند.

این ستاره فرس اعظم هم، در فاصله نزدیک به ۱۳۵ میلیون سال نوری از ما، در فاصله‌ای بی‌خطر است. دانشمندان به شواهدی دست پیدا کردند که حاکی از وجود ذرات باردار پر شتاب در این زبانه‌ها است که دقیقا مانند ذرات زبانه های خورشیدند. راشل‌گرینبلت، از دانشگاه مریلند، این کشف را در تاریخ ۷‌نوامبر ۲۰۰۶ ارائه داد.

او گفت :«این زبانه‌ها آنقدر قدرتمند بودند که در ابتدا تصور می‌شد یک انفجار ستاره‌ای است. ما از زبانه‌های خورشیدی چیز زیادی می‌دانیم ولی اطلاعات ما فقط از خورشید است. این پدیده اولین فرصت برای مطالعه جزئیات این زبانه ها در ستاره‌های دیگر است.»

زبانه‌های خورشیدی ناشی از تاج خورشید هستند. تاج خورشید که بیرونی‌ترین قسمت جو خورشید است در حدود ۲میلیون درجه فارنهایت دما دارد؛ در‌حالی‌که دمای سطح خورشید که فوتوسفر نام دارد حدود ۶۰۰۰ درجه فارنهایت است. این زبانه‌ها دربردارنده بخش گسترده‌ای از امواج الکترومغناطیس هستند؛ از کم‌انرژی‌ترین آنها مثل امواج رادیویی تا پرانرژی‌ترین امواج مثل اشعه X. تابش اشعه X روی خورشید چند دقیقه دوام دارد در‌حالی‌که این اشعه روی ستاره فرس اعظم ساعت‌ها دوام دارد.

این زبانه‌ها بارش شدیدی از الکترون‌ها از تاج روی فوتوسفر است. این فرایند گازهای تاج را داغ می‌کند و به دمایی می‌رساند که فقط در درونی‌ترین قسمت خورشید به آن برمی‌خوریم. دانشمندان براین عقیده اند که انحراف الکترون‌ها و وارد شدن آنها به درون خطوط میدان مغناطیسی باعث شتاب ذرات و تولید زبانه می‌شود.

این ستاره 8 برابر جرم خورشید و 4 برابر جرم منظومه شمسی جرم دارد. این دو ستاره بسیار به هم نزدیکند در نتیجه نیروهای کشندی باعث می‌شود که هر دو ستاره با سرعت بچرخند. سرعت چرخش آنها ۷روز است که در مقایسه با دوره تناوب خورشید که ۲۸ روز است سرعتی اعجاب انگیز است و همین سرعت فوق العاده زیاد است که چنین انرژی را پدید می‌آورد.

نیل گرل، از دانشمندان پروژه سوییفت، می‌گوید:«سوییفت برای شناسایی انفجارهای گاما فرستاده شده است ولی ما می‌توانیم ازآن برای مطالعه ابرنواخترها و در‌حال‌حاضر زبانه‌های ستاره‌ای استفاده کنیم. ما نمی توانیم زمان وقوع پدیده‌ای چون زبانه ستاره‌ای را پیش‌بینی کنیم. ولی ماهواره سوییفت قادر است به سرعت به همچون پدیده‌هایی واکنش نشان دهد و ما آن را مورد مطالعه قرار دهیم.»

کد خبر 9649

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز