همشهریآنلاین: کتاب "راه تعیینشده" مجموعه عکسهایی از نفیسه مطلق - عکاس ایرانی مقیم مالزی - در مراسمی به مناسبت روز مالزی* با حضور شخصیتهای سیاسی و فعالان اجتماعی مالزی و همچنین بازدید کنندگان مالزیایی و ایرانی رونمایی شد
به گزارش همشهریآنلاین، این مراسم در نمایشگاهی از منتخب عکسهای کتاب برگزار شد و چیدمان دوتایی عکسها روایتگر تشابهات مراسم و یا سمبلهای مذهبی بود. در این کتاب که دارای چهار فصل مساوی است، زندگی مسلمانان، بوداییها، مسیحیان و هندوهای مالزی از تولد تا مرگ به تصویر کشیده است.
نفیسه مطلق دراینباره به همشهری آنلاین گفت: شروع این پروژه از سه سال پیش آغاز شد و پس از دو سال به پایان رسید.
وی گفت: در این مجموعه، تلاش کردهام مراسم مذهبی را به شکلی روایت کنم که تا حد ممکن شباهتهای آیینی و رسوم هر چهار گروه برجسته شود. در واقع شروع هر فصل با تولد و مراسم مذهبی مربوط به آن در چهار خانواده مسلمان، بودایی، مسیحی و هندو آغاز میشود. و در ادامه بیننده شاهد روندی است که طی آن کودکان تعالیم مذهبی را فرا میگیرند و با بزرگترها در آیینهای مذهبی شرکت میکنند. در هر چهار فصل به جشنهای مذهبی و نمازها و نیایشهای یومیه آنها پرداخته شده و سپس جشن ازدواج به تصویر کشیده شده است. این جریان تا مرحله مرگ ادامه پیدا میکند و با نشاندادن آیین خاکسپاری و یا سوزاندن جسد به پایان میرسد.
نفیسه مطلق انگیزه خود از انجام این پروژه را جستجوی راهی برای گفتگو ادیان و مذاهب برشمرد و گفت: به نظر میرسد بسیاری از جنگهای داخلی و خارجی بینالملل با بهانههایی چون مذهب، نژاد و ملیت آغاز میشود و جریان پیدا میکند. من معتقدم این اختلافها ریشه در عدم شناخت مردم از یکدیگر دارد. انسانها بعد از شناخت از سابقه فرهنگی و مذهبی چشم بر اختلافها یکدیگر میپوشند و سیاستمداران دیگر نمیتوانند از این مقولات برای جنگافروزی بین انسانها سواستفاده کنند. من زمانی با بازخوردهای مثبت از طرف مردم مالزی رو به رو میشوم از انجام این پروژه احساس رضایت میکنم و تمام سختیهای آن را از یاد میبرم.
مطلق با اشاره به مراسم رونمایی که پنجشنبه 17 سپتامبر (16 شهریور) در کوالالامپور برگزار شد گفت: با حضور داتین مارینا ماهاتیر - دختر ماهاتیرمحمد- که از فعالان مسائل اجتماعی است کتاب به صورت رسمی رونمایی شد.
مارینا نوشتن مقدمه کتاب را نیز برعهده داشته است. وی در این مراسم ضمن ابراز خوشحالی از انتشار کتاب به اهمیت پرداختن به مسائل اجتماعی در جامعه چند قومی - مذهبی مالزی اشاره کرد و گفت امیدوار است در آینده شاهد پروژههای مشابه بیشتری در این زمینه باشیم.
* روزمالزی در واقع تولد مالزی به عنوان یک کشور محسوب میشود. در 31 اوت 1957 شبه جزیره مالایا خود را از یوغ استعمار انگلیس رها کرد و در 16 سپتامبر 1963 با پیوستن دیگر مستعمرات انگلیس یعنی صباح و ساراواک و نیز سنگاپور کشور مالزی تشکیل شد.