همشهری آنلاین: محققان ناسا با همکاری یک گروه تحقیقاتی، پوشش رباتیک X1 را طراحی کردند که علاوه بر کمک به فضانوردان برای مقابله با اثرات بی وزنی، میتواند برای افراد معلول نیز کارآیی داشته باشد
به گزارش ایسنا، نیک رادفورد، مدیر سابق پروژه پوشش رباتیک و سرپرست تیم تحقیقاتی ربات شبه انسانی ناسا تأکید میکند: پوشش X1 یکی از نمونههای کاربردی پروژه ربات شبه انسانی Robonanut محسوب میشود که سال گذشته به ایستگاه فضایی بین المللی ارسال شد.
پوشش رباتیک X1 برای فضانوردان مانند یک دستگاه ورزشی عمل کرده و باعث مقاومت پا و مقابله با ضعف عضلانی ناشی از اثرات بی وزنی در فضا میشود. همچنین این پوشش میتواند از افراد معلول برای حفظ تعادل در هنگام ایستادن و راه رفتن روی زمین حمایت کند.
بسیاری از فناوریهای به کار رفته در ساخت ربات شبه انسانی Robonanut در طراحی پوشش رباتیک X1 نیز مورد استفاده قرار گرفتهاند. این پوشش عملکرد شانهها را تحت کنترل داشته و با دو بخش مجزا از پاهای کاربر در هنگام راه رفتن حمایت میکند.
دو بخش مجزا برای هر پا از 10 مفصل شامل چهار مفصل موتور دار برای باسن و زانو و شش مفصل غیر موتوری تشکیل شده است که حرکت گام به گام و خم کردن زانو را برای کاربر امکان پذیر میکند.
رادفورد خاطر نشان میکند: پوشش رباتیک X1 به ویژه در مأموریتهای آتی به مریخ و سیارات دیگر کاربرد خواهد داشت. در مأموریتهای طولانی فضایی، فضانوردان نیاز دارند که روزانه حداقل دو تا سه ساعت تمرین کنند تا از ضعف عضله و مشکلات استخوانی ناشی از حالت بی وزنی در گرانش صفر پیشگیری کنند.
انجام تمرینات توانبخشی در فضا نیازمند تجهیزات خاصی است. فضانوردان مستقر در ایستگاه فضایی بین المللی (ISS) از تجهیزاتی به وزن 907 کیلوگرم استفاده میکنند که امکان استفاده از آنها در مأموریتهایی مانند سفر به مریخ با وجود کپسول فضایی کوچک غیر ممکن است، درحالی که پوشش X1 تنها 25 کیلوگرم وزن داشته و فضانوردان میتوانند به راحتی از آن استفاده کنند.
مذاکرات اولیه با مقامات ناسا برای ارسال پوشش X1 به ایستگاه فضایی و انجام آزمایش عملکرد دستگاه آغاز شده است؛ این مذاکرات دست کم دو سال به طول میانجامد.