«اگر فقط یک بار گذارتان به برخی کارخانه های تولید سوسیس و کالباس بیافتد تا آخر عمرتان لب به این فرآورده ها نمی زنید.»
حتما شما هم تا به حال چنین جملاتی را از مخالفان مصرف فست فود شنیده اید. صرف نظر از مشکلاتی که بسیاری از متخصصان تغذیه معتقدند مصرف مداوم این محصولات برای سلامتی پدید می آورد، نمی توان تمام تولیدکنندگان محصولاتی چون سوسیس و کالباس را به عدم رعایت بهداشت متهم کرد. اما کارشناس ارشد وزارت بهداشت به تازگی نسبت به استفاده از ماده رنگی خطرناک در تهیه سوسیس و کالباسهای غیر مجاز هشدار داده است: «تولیدکنندگان غیر مجاز این ترفند را برای بیشتر شدن قرمزی این فرآورده ها و نشان دادن استفاده بیشتر از گوشت بکار می برند.»
حامد پورآرام در گفتگو با مهر اظهار داشت: کیفیت سوسیس و کالباس بستگی به میزان استفاده از گوشت قرمز و مرغ در تهیه آن دارد هر چقدر این درصد بیشتر باشد قیمت آن هم گرانتر است. اما متاسفانه در تهیه سوسیس و کالباسهای غیرمجاز از درصدهای تقلبی استفاده می شود.{مراکز غیراستاندارد تولید سوسیس و کالباس را معرفیکنید}
نتایج بررسیهای وزارت بهداشت در مورد سوسیس و کالباس حاکی از آن است که این محصولات آلوده نبوده اند اما از برخی مواد در تولید آنها استفاده می شود که کیفیت لازم را ندارند.
پورآرام با عنوان این مطلب که اثرات سوء و مضر بودن استفاده بی رویه از سوسیس و کالباس اثبات شده، افزود: بررسیها نشان می دهد مصرف بی رویه و طولانی مدت این قبیل مواد غذایی برای سلامت افراد مضر است.{پیگرد قضایی در انتظار تولیدکنندگان متخلف سوسیس و کالباس در استان تهران}
بررسی پژوهشگران نشان می دهد خوردن روزانه 50 گرم سوسیس و کالباس، احتمال ابتلا به سرطان روده را که یکی از خطرناکترین انواع سرطان است 20 درصد افزایش می دهد.
کارشناس ارشد اداره تغذیه وزارت بهداشت با اشاره به ارزان بودن قیمت این فرآورده های غذایی در مقایسه با نرخ گوشت و مرغ، گفت: این موضوع باعث شده افراد کم درآمد جامعه این قبیل غذاهای آماده را در برنامه غذایی خود جایگزین کنند.
وی در عین حال مشکل اساسی در استفاده از این قبیل غذاهای آماده را تولید غیرمجاز این محصولات دانست و افزود: با توجه به اینکه گرایش به سمت فست فودها و غذاهای آماده در جامعه بیشتر شده است، تولید سوسیس و کالباسهای ناسالم و غیراستاندارد نیز افزایش یافته و به دلیل اینکه قیمت پایین تری دارند از بازار مصرف بالایی برخوردارند.
پورآرام با اشاره به استفاده از مواد نگهدارنده در تهیه سوسیس و کالباس، گفت: در حال حاضر وزارت بهداشت سعی کرده با افزودن ویتامین به این قبیل غذاهای آماده مجاز از عوارض آنها بکاهد اما مشکل این است که در تهیه سوسیس و کالباس غیرمجاز این موارد رعایت نمی شود.
کارشناس ارشد اداره تغذیه وزارت بهداشت ادامه داد: با استفاده از نگهدارنده ها در سوسیس و کالباسها که مانع رشد باکتریهای خطرناک می شود، ماده ای سرطان زا به نام «نیتروز آمین» در بدن ساخته می شود. اما نگرانی ما بیشتر در تهیه سوسیس و کالباسهای غیرمجاز و زیر پله ای است که دور از چشم بازرسان وزارت بهداشت اتفاق می افتد.