چهارشنبه ۱۳ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۲:۲۶
۰ نفر

همشهری آنلاین: دانشمندان همچنان در جستجوی یافتن گونه‌های جدیدی از ساکنان ما قبل تاریخ زمین یعنی دایناسورها هستند و تا کنون تنها 700 گونه از آنها را کشف کرده‌اند اما در میان همین تعداد محدود نیز می‌توان دسته بندی‌های جالب توجهی از قبیل بلندترین، سریع‌ترین و حتی احمق‌ترین دایناسورهای جهان را مشاهده کرد

دایناسور

به گزارش خبرگزاری مهر، دایناسورها پیش از اینکه زمین مورد اصابت یک شهاب‌سنگ بزرگ قرار گرفته و منجر به انقراض موجودات زنده شود برای 700 هزار سال بقای خود بر روی سیاره سبز را حفظ کردند و انسان اکنون با کمک بقایای به جا مانده از این جانداران اطلاعاتی محدود از آنها را جمع آوری کرده است.

در این دوره حیات طولانی مدت، نمونه‌های مختلف و متفاوتی از دایناسورها بر روی زمین پرسه زده‌اند که شاید امروزه نمونه‌های فسیلی محدودی از آنها در اختیار انسان باشد اما اطلاعاتی که دانشمندان از این جانداران که معمولا عظیم الجثه تصور می‌شوند به دست آورده‌اند به تدریج در حال افزایش و گسترده‌تر شدن است.

از میان این اطلاعات حقایق جالب توجهی را که تا به حال در مورد دایناسورها به ثبت رسیده را در ادامه می‌خوانید:

سنگین‌ترین دایناسور جهان: "براچیوساروسها" 80 تن وزن داشته‌اند، وزنی برابر وزن 17 فیل آفریقایی. ارتفاع این جانداران در حدود 16 متر بوده و طول آنها از 26 متر تخمین زده شده است. اسکلت این دایناسور عظیم‌ترین اسکلتی است که می‌توان درون یک موزه به نمایش گذاشت.

کوچک‌ترین دایناسور جهان: کوچک‌ترین فسیل کامل دایناسوری که تا به حال کشف شده به دایناسوری پرنده مانند، جهنده و گیاهخوار مشابه لسوتوساروس‌ها شباهت دارد که ابعاد بدن آن با ابعاد بدن یک جوجه برابری می‌کند. تا کنون نمونه‌های فسیلی کوچک‌تری نیز کشف شده‌اند اما این نمونه‌ها به جوجه دایناسورها تعلق دارد.

کوچک‌ترین تخم دایناسور در جهان: این فسیل تنها 3 سانتیمتر است و هنوز دانشمندان موفق نشده‌اند گونه‌ای از دایناسورها که سازنده این تخم‌های کوچک بوده اند را شناسایی کنند.

باهوش‌ترین دایناسور جهان: یکی از هوشمندترین دایناسورهای جهان ترودون نام دارد. این جاندار یک دایناسور شکارچی بوده و طولی برابر 2 متر داشته است. ابعاد مغز این جاندار به اندازه ابعاد مغزی پستانداران و پرنده‌های امروزی بوده، چشم‌های ترودون از قدرت برجسته بینی برخوردار بوده و دست‌های قدرتمندش او را به شکارچی ماهری تبدیل کرده بوده است.

احمق‌ترین دایناسور جهان: استگوساروس مغزی به اندازه یک گردو داشته است، یعنی مغز این دایناسور طولی برابر 3 سانتیمتر داشته و وزن آن تنها 75 گرم بوده است. از این رو با مقایسه ابعاد مغز و ابعاد بدن این دایناسور می‌توان حدس زد استگوساروس یکی از احمق‌ترین دایناسورهای جهان بوده است.

بلند قدترین دایناسور جهان: قد بلندترین دایناسورهای جهان از خانواده براچیوسائوریدها بوده‌اند زیرا پاهای جلویی آنها به اندازه ای از پاهای عقبی بلند تر بود که وضعیت ایستادن آنها را به زرافه‌ها شبیه می‌کرد. این پاهای بلند در کنار گردن بلندتر که معمولا عمودی نگه داشته می‌شدند به دایناسور امکان می‌دادند آنسوی بلندترین درخت‌ها را نیز به راحتی ببینند. ارتفاع این دایناسورها 13 متر تخمین زده شده است اما دایناسورهای سائوروپوسیدون از همین خانواده با داشتن 18.5 متر ارتفاع به عنوان بلند قد ترین دایناسور جهان شناخته می‌شود.

سریع ترین دایناسور جهان: این دایناسور ظاهری شبیه شترمرغ داشته و از خانواده "اورینتومیمید" ها بوده است، سرعت دویدن این دایناسور 60 کیلومتر بر ساعت تخمین زده شده است.

سریع ترین دایناسور

مسن ترین دایناسور جهان: پیرترین دایناسور جهان 230 میلیون ساله بوده و در ماداگاسکار کشف شده است. این گونه دایناسور تا کنون نامگذاری نشده است. پیش از این موجود، دایناسوری به نام "اوراپتور" با 228 میلیون سال سن به عنوان مسن ترین دایناسور جهان شناخته می شد.

طولانی‌ترین نام دایناسوری در جهان: نام این دایناسور "میکروپاچی سفالوسائوروس" یا "Micropachycephalosaurus" به معنی "مارمولک کوچک سرسخت" است که فسیلش در چین کشف شده و در سال 1978 توسط یک دیرینه شناس چینی نام گذاری شده است.

چند دایناسور در جهان کشف شده‌اند: تا کنون در حدود 700 گونه دایناسور در جهان کشف شده اند که هنوز بخشی از این تعداد نامگذاری نشده‌اند، به علاوه سالانه تعداد جدیدی از این گونه‌ها کشف می‌شوند و از این رو نمی‌توان عدد ثابتی را برای نمایش دادن تعداد گونه‌های دایناسوری که زمانی بر روی زمین زندگی می‌کرده‌اند را تعیین کرد.

دایناسوری با 15 شاخ: دایناسور "کزموسراتوپوس" در منطقه‌ای به نام "میرات تاریخ طبیعی بزرگ Staircase-Escalante " به وسعت 770 هزار هکتار واقع در جنوب یوتاه کشف شده است و در مجموع 15 شاخ بر روی سر، بالای چشم‌ها و روی بینی‌اش دارد. این دایناسور که از خویشاوندان دایناسور شاخدار معروف Triceratops است یک گونه دایناسور گیاهخوار ساکن آمریکای شمالی بوده که در دوره کرتاسه متاخر بین 100 تا 65 میلیون سال قبل زندگی می‌کرده است.

دایناسور تک انگشتی: این دایناسور جدید که Linhenykus monodactylus نام گذاری شده در منطقه "وولانسوهای" در مرز میان مغولستان و چین پیدا شده است. فسیل کشف شده نشان می‌دهد این دایناسور در انتهای هر یک از پاهای عقبی تنها یک انگشت داشته است. دلایل ناپدید شدن دو انگشت دیگر Linhenykus هنوز واضح نیست اما می‌تواند به سادگی تنها در اثر انتخاب طبیعی ایجاد شده باشد.

دایناسور تک انگشتی

دایناسور گوژپشت: این جاندار گوشتخوار 6 متر طول و یک متر ارتفاع داشته و وزن آن در حدود چهار و نیم تن محاسبه شده است. این دایناسور که در نزدیکی شهر "چوئنکا" در غرب اسپانیا کشف شده "شکارچی گوژپشت لاس اویاس" نام گرفته است. فسیل کشف شده این دایناسور ناشناخته یکی از کامل‌ترین فسیل‌های دایناسوری است که تا کنون در اروپا کشف شده است. به گفته محققان دانشگاه ملی تحصیل از راه دور مادرید، این فسیل که به خوبی حفظ شده است، گونه‌ای جدید از "کارچارودونتوسوریدها"، خانواده‌ای از دایناسورهای شکارچی "تروپاد" که تی-رکس نیز جزئی از آنها است را معرفی می‌کند.

کد خبر 127218
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز