دکتر خدیجه رحمانی در گفت و گو با خبرنگار سلامت نیوز گفت:«آلزایمر نوعی اختلال مغز به همراه از دست دادن حافظه است و در این میان حافظه، قضاوت، قدرت یادگیری و شخصیت فرد مبتلا آسیب میبیند که در مراحل اولیه بیماری با از دست دادن حافظه کوتاه مدت و مشکل یافتن لغت مناسب طی صحبت کردن و یا پرسش مکرر یک سئوال و سختی در تصمیمگیری و برنامهریزی، بدگمانی، تغییراتی در حس بویایی و چشایی و بینایی، افسردگی و کاهش قوه ابتکار و تغییرات شخصیتی و مشکلاتی در تفکر و اندیشه و حتی خیالبافی همراه است.»
وی ادامه داد:«با مطالعات بالینی در این زمینه مشخص شده استرس اکسیداتیو به گسترش بیماری مربوط است و بیشترین عامل پیشرفت بیماری آلزایمر است وعناصر موثر در استرس اکسیداتیو، رادیکالهای آزاد است که منجر به تخریب نورونها میشود و باید گفت پیروی از رژیم غذایی مناسب نقش حمایتی و غیرمستقیم در کنترل بیماری آلزایمر دارد.»
این متخصص تغذیه افزود:«از میان مواد مغذی که در تولید رادیکالهای آزاد نقش دارند افزایش قابل توجه آهن و روی است و دیده شده میزان آهن و روی در بیماران مبتلا به آلزایمر بالاتر است همچنین افزایش میزان جیوه نیز در این میان موثر است که باید گفت میزان سلنیوم در مقابل افزایش جیوه، به عنوان یک عامل حفاظتی افزایش مییابد در نهایت افزایش آهن و روی موجب تخریب نورونها میشود و متابولیسم روی در مغز موجب تشکیل پلاکهای آمیلوئید شده که نورونها را تخریب کرده و عملکرد طبیعی مغز را مختل میکند.»
این عضو هیات علمی انستیتو تحقیقات تغذیه کشور ادامه داد:« همانطور که اشاره شد در بحث تغذیه داشتن برنامه غذایی مناسب به عنوان عامل کنترلی این بیماری مطرح است و از جمله ویتامینهایی که ممکن است از پیشرفت این بیماری جلوگیری کند ویتامین E است و تا 2000 واحد بین المللی این ویتامین میتواند پیشرفت این بیماری را کند و آهسته کند و باید گفت در مقابل، افزایش هر واحد کلسترول تخریب نورونها را افزایش میدهد و دیده شده با تضعیف حافظه ارتباط دارد بنابراین دریافت کافی ویتامین E و سلنیوم و سایر آنتیاکسیدانها ضروری است.»
وی گفت:«مشکل دیگر بیماران مبتلا به آلزایمر این است که ممکن است مکانیسم تنظیم وزن آنها مختل شود که در این صورت با کاهش وزن مواجه میشوند البته این مسئله براساس پیشرفت بیماری و فرم آن که متفاوت است ممکن است در مورد افرادی که دچار افسردگی و کاهش تحرک بدنی میشوند عکس بوده و دچار افزایش وزن شوند بنابراین کنترل وزن یکی از شاخصهای مهم تغذیه در بیماران است و دریافت کافی میزان پروتئین و انرژی کافی مهم بوده تا وزن در حد نرمالی بماند. در این میان اصلاح شیوه زندگی و مداخله رژیم غذایی نقش مهمی در حفظ توده اسکلتی عضلانی دارد و در صورتی که افراد مبتلا از آفتاب استفاده نمیکنند استفاده از مکمل ویتامین D بسیار مهم است.»
این عضوهیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطرنشان کرد:«از میان ویتامینها، مصرف مناسب ویتامینهای گروه B، اسید فولیک و ویتامین B6 و B12 اهمیت بالایی دارد و تاکید میشود بیماران این ویتامینها را از منابع غذایی دریافت کنند و در مواقع ضروری استفاده از مکملها با نظر متخصص تغذیه توصیه میشود.»
وی تاکید کرد:«پیشنهاد میشود افراد مبتلا در برنامه غذایی خود سالاد را قبل از غذای اصلی مصرف کنند در این میان مصرف کافی مایعات و موادی که حاوی کولین هستند مانند لوبیای سویا و تخممرغ توصیه میشود.
دریافت کافی کوآنزیم Q10 اهمیت بسیاری دارد چرا که حضور آن در بافتهای فعال مهم است و در نهایت کاهش چربیهای اشباع و هیدروژنه توصیه میشود و باید گفت افزایش هر 1 واحد کلسترول موجب تضعیف حافظه میشود.
مواد مغذی دیگری وجود دارند که گفته شده در جلوگیری از پیشرفت آلزایمر موثر هستند اما مطالعات کافی بر روی آنها صورت نگرفته است بنابراین تاکیدی بر آنها نمیشود.»