به گزارش ایسنا، سالانه 100 هزار تن چای مورد نیاز و مصرف جامعهی ایرانی است که حدود 60 هزار تن آن غیرقانونی، 35 هزار تن قانونی و پنج هزار تن از چای تولید داخل تامین میشود.
فروش و عرضهی چای فلهای به دلیل جذب بالای رطوبت هوا و آلودگی در چای، ممنوع است اما عرضه و فروش گونیهای چای در مغازههای عمده و خردهفروشی سطح شهر را شاهد هستیم و برخوردی با این موضوع نمیشود.
همچنین در حالیکه طبق قانون گمرک جمهوری اسلامی واردات چای بستهبندی شده در خارج با وزن کمتر از 10 کیلوگرم ممنوع بوده و ترخیص نمیشود، مغازهها مملو از انواع برندهای چای خارجی با بستهبندیهای کمتر از وزن 10 کیلوگرم است.
به گفته نعمت یاورزاده - مدیر اجرای سندیکای چای شمال سازمان بازرسی نظارت بر قیمتها باید در بنگاههای فروش، از عرضهی کالاهای قاچاق جلوگیری کند.
از سوی دیگر در حالیکه به ازای خرید و صادرات هر کیلو چای ایرانی، مجوز واردات دو کیلوگرم چای خارجی بدون تعرفه به تجار داده میشود، حوالههای چای خریداری نمیشود و بازار قاچاق چای داغ داغ شده است؛ بهطوری که چای ایرانی با چای خارجی مخلوط و به عنوان چای خارجی با قیمت بالا در بازار فروخته میشود.
گفتنی است؛ واردات چای 34 درصد تعرفه دارد و برای واردات رسمی هر کیلو چای خارجی معادل هزار تومان باید پرداخت شود.
راههای شناسایی چای طبیعی از چای تقلبی:
- چای طبیعی فقط در آب جوش و در حالت دمکشیدن به رنگ میآید، اما چای تقلبی به دلیل وجود اسانس رنگ در آب سرد هم به رنگ میآید.
- چای تقلبی به دلیل وجود اسانسها و مواد حلنشدنی، محلول را کدر و با لایه چربی همراه میکند به طوریکه رنگ آن به ظرف باقی میماند و در آب جذب نمیشود که این مواد برای بدن سرطانزا است.