سیدمحمدهاشم داخته مدیر ژئوپارک و محیطزیست منطقه آزاد قشم با اعلام این خبر به ایسنا گفت که دبیر شورایعالی مناطق آزاد بهصورت جزئی از ژئوپارکهای این منطقه بازدید کرد و پس از آنکه در جریان وضعیت ژئوپارک قرار گرفت، برای حفظ موقعیت جهانی این سایت اعلام حمایت کرد.
آنطور که داخته گفته است در این سفر، محمدابراهیم لاریجانی معاون دبیر شورایعالی مناطق آزاد که تا همین چند وقت پیش مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران بود و اسفندیار حیدریپور مدیرعامل جدید سازمان منطقه آزاد قشم نیز حضور داشتند. ژئوپارک قشم 2 سال پیش بهدلیل رعایت نشدن ضوابط مورد نظر یونسکو، کارت زرد دریافت کرد که درصورت گرفتن کارت قرمز از شبکه جهانی یونسکو حذف میشود.
با نزدیک شدن به زمان بررسی موضوع ماندن یا حذف شدن ژئوپارک قشم از فهرست یونسکو، حمید بقایی، معاون اجرایی رئیسجمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی از این ژئوپارک بازدید چند روزهای داشت تا در جریان وضعیت آن قرار گیرد.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد حدود 3روز در جزیره قشم حضور داشت و از ژئوسایتهای این منطقه بهصورت جزئی دیدن کرد و در جریان اقدامات انجامشده و طرحهای در دسترس، قرار گرفت. بقایی همچنین پس از آنکه در جریان وضعیت ژئوپارک قرار گرفت، برای حفظ موقعیت جهانی آن اعلام حمایت کرد. آنطور که ایسنا نوشت بهنظر میرسد با توجه به انگیزه مسئولان برای پیگیری موضوع ژئوپارک قشم که تنها ژئوپارک خاورمیانه بهشمار میآید، عزم ملی ایجاد شده است.
وعدههای مدیرعامل سابق
مدیرعامل پیشین منطقه آزاد قشم تنها چند روز پیش از تغییر از سمت خود گفته بود، اقدامات مورد نظر یونسکو برای تثبیت موقعیت جهانی ژئوپارک قشم تا بهمنماه امسال انجام میشود.
وی در جمع خبرنگاران درباره شرایط ژئوپارک قشم با توجه به مهلت محدود آن برای ماندن در فهرست جهانی یونسکو، توضیح داد: بهتازگی نشستی را با یونسکو داشتیم و کارشناسان این سازمان در تهران بهعنوان مشاور تعیین شدهاند، تا بهمنماه نیز کارهایی را که مورد نظر یونسکو است و ابلاغ کردهاند، انجام میدهیم. پس از آن، مدیر دفتر منطقهای یونسکو بازدیدی را از این ژئوپارک خواهد داشت و انشاءالله در این فرصت، مشکل کارت زرد، برطرف میشود.
او قول داد که هیچ خطری ژئوپارک قشم را تهدید نکند. حتی ابراز امیدواری کرد که دیگر ژئوپارکهای کشور بهترتیب در فهرست یونسکو ثبت شوند.
موسوی همچنین درباره خشک کردن بخشی از آبهای ساحل درگهان قشم، توضیح داد که مطالعات زیستمحیطی درباره این موضوع انجام شده است. درگهان در گذشته روستا بود و زمینهای آن طوری است که آب تا یک حدی از آن نفوذ میکند و بالا میآید. همچنین بهخاطر تعداد زیاد مسافران در این منطقه، عملا هیچ راهی برای تردد ماشین وجود ندارد و اصولا سبب ترافیک میشود، ضمن آنکه هتل هم ندارد، بنابراین مجوزهایی را از محیطزیست گرفتیم و مطالعات زیستمحیطی این منطقه را انجام دادیم تا یک بخش را برای راههای دسترسی و فضاهای خدماتی ایجاد و از آن استفاده کنیم. وی تأکید کرد: ما در این بخش، هیچ تخریب محیطزیستی نداریم و با وجود اینکه برخی در اینباره اظهاراتی دارند ولی ما به گفتههای کارشناسان محیطزیست که مکتوب اعلام میشود، اکتفا میکنیم.
موسوی افزود: اگر محیطزیست به ما اعلام کند که انجام عملیات در این بخش از جزیره مسئله دارد، حتما جلوگیری میکنیم اما در حال حاضر اصلا اینطور نیست. وی همچنین درباره آزادسازی حریم دریا در جزیره قشم، افزود: طبق برنامه پنجم توسعه، 800 متر اطراف جزیره جزو محدوده سازمان منطقه آزاد قشم تعیین و به ما ابلاغ شده است که ما آن را رعایت میکنیم و هیچ مشکلی هم وجود ندارد.
ژئوپارک در خطر
ژئوپارک قشم در سال 1385 در شبکه جهانی ژئوپارکها به ثبت رسید و تنها ژئوپارک خاورمیانه بهشمار میآید اما نزدیک به 2 سال پیش بهخاطر رعایت نشدن برخی استانداردها و ضوابط مورد نظر یونسکو، کارت زرد دریافت کرد که به منزله یک فرصت است و اگر پس از این فرصت، باز نتواند اهداف توسعه پایدار را پیاده کند، ژئوپارک قشم با گرفتن کارت قرمز از شبکه جهانی یونسکو حذف میشود.