گروه دانش و سلامت - آرش نهاوندی: هفته گذشته وزیر بهداشت طی اظهاراتی اعلام کرد که موضوع استفاده از پروتزهای سینه ساخت شرکت فرانسوی پلی ایمپلنت پروتز برای برخی بیماران ایرانی، به‌دلیل احتمال سرطان‌زا بودن آنها حتما از طریق بیمارستان‌ها پیگیری می‌شود.

جراح

دکتر مرضیه وحید‌دستجردی با تأکید بر لزوم بررسی تعداد واردات این‌گونه پروتزها به کشور و توزیع آنها بین متخصصان افزود: باید اطلاع رسانی‌های لازم در این زمینه انجام شود تا بیمارانی که از این پروتزها استفاده کرده‌اند برای بررسی‌های بیشتر دوباره به متخصصان معالج خود مراجعه کنند. این اظهارات در حالی از سوی وزیر بهداشت مطرح می‌شود که بنابر اخبار انتشار یافته موضوع پروتزهای سرطان‌زا برای نخستین‌بار در سال2010 یعنی 2سال قبل در کشور فرانسه مطرح شده بود.

در این باره با دکتر مسعود مسلمی‌فرد نایب رئیس انجمن پزشکان ایران گفت‌وگویی انجام دادیم و درباره سوابق این خبر و اینکه آیا واقعا وزارت بهداشت با تاخیری دو‌ساله احتمال سرطان‌زا بودن این پروتزهای سیلیکونی را اعلام کرده است، سؤالاتی پرسیدیم که مشروح این گفت‌وگو در پی می‌آید.

  • دوتن از سازندگان پروتزهای سینه ساخت یک شرکت فرانسوی سال گذشته بازداشت شدند. پس می‌توان نتیجه گرفت که اخبار مربوط به این پروتزها به دست‌کم یک سال قبل بازمی‌گردد. نظر شما در این باره چیست؟

موضوع این پروتزهای سینه سیلیکونی مربوط به سال2010 است. در آن زمان عنوان شده بود که احتمال این وجود دارد که سیلیکون‌های به کار رفته در این پروتز‌ها سرطان‌زا باشند، در آن زمان تنها بحث احتمال سرطان‌زا بودن مطرح شده بود. در واقع به‌طور یقین نگفته بودند که این سیلیکون‌ها سرطان‌زا هستند، اما نکته‌ای که وجود داشت این بود که در آن زمان دولت و وزارت بهداشت فرانسه اعلام کردند که شرکت تولید‌کننده پلی ایمپلنت پروتز این پروتزهای سیلیکونی را به 65 کشور جهان صادر کرده است. پس از مطرح شدن احتمال سرطان‌زا بودن این پروتزها برای خانم‌ها، این شرکت در سال 2010 اعلام کرد که افرادی که این پروتزهای سیلیکونی را خریداری کرده‌اند، این پروتزها را با خرج دولت فرانسه مجددا طی عمل جراحی درآورند.

  • ایران نیز وارد‌کننده همین پروتزها بود؟

بله یکی از 65 کشوری که این پروتزها به آن صادر شده بود ایران بود. اما تفاوت در این است که آنها در سال 2010 و به محض مطرح شدن این قضیه تولید این پروتزها را متوقف کرده و رسما نسبت به استفاده از این پروتزها هشدار دادند در حالی‌که ما در سال2012 و 2سال بعد نسبت به سرطان‌زا بودن این پروتزها هشدار دادیم.

  • چرا اعلام سرطان‌زا بودن این پروتزها با تاخیر انجام شده است؟

این مشکل مربوط به ضعف در سیستم اطلاع رسانی وزارت بهداشت است. یکی از مشکلات ما در این است که حتی اگر احتمال می‌دهیم که این پروتزها سرطان‌زا است باید مانند وزارت بهداشت فرانسه سریعا آن را اعلام کنیم نه اینکه با 2سال تاخیر نسبت به اعلام خبری به این مهمی در عرصه بهداشتی اقدام کنیم. در فرانسه حتی پس از اعلام این خبر نسبت به جمع‌آوری این پروتزها اقدام کردند. ما همچنان در حال استفاده از این پروتزها در برخی از مراکز خود هستیم.

  • آیا هنوز این پروتزها را وارد می‌کنند؟

خیر جلوی واردات این پروتزها گرفته شده است. از زمان اعلام خطر سرطان‌زا بودن این پروتزها، واردات آن نیز ممنوع شد، اما اینکه ابتدای انتشار این اخبار در فرانسه در کشور این مسئله اعلام نمی‌شود و در نهایت با تاخیری دو ساله اعلام می‌شود. این شبهه را در ذهن ایجاد می‌کند که امکان دارد برخی از شرکت‌ها در این قضیه دخیل باشند. یعنی اینکه این شرکت‌ها به‌نوعی می‌توانسته‌اند در عدم‌اطلاع‌رسانی بموقع درباره سرطان‌زا بودن این پروتزها دخیل باشند.

  • چه تعداد از این پروتزها وارد کشور شده بودند؟

حدود 2 هزار پروتز سیلیکونی سینه از فرانسه وارد کشور شده بود که اکثر این پروتزها اکنون از بازار جمع‌آوری شده است .

کد خبر 160514
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز