به گزارش ام اس ان بی سی پژوهشگران بریتانیایی دریافتند که افرادی که کمترین میزان زمان را در حال نشسته میگذرانند، کمتر از همه ممکن است دچار بیماری مزمن کلیوی شوند. و بر اساس یافتههای این تحقیق که در جورنال بیماری کلیوی آمریکا منتشر شده است، این امر به خصوص برای زنانی صادق بود که کمتر از سه ساعت در روز مینشستند.
به گفته توماس ییتز، یکی از این پژوهشگران از دانشگاه لایسستر روشن نیست که چگونه رفتار نشستن ممکن است به بیماری کلیوی بینجامد.
به گفته ییتز نشستن همچنین با بیماریهای مزمن دیگر مانند دیابت نوع 2 نیز ارتباط دارد. او میگوید: "افرادی که شغلشان مستلزم نشستن طولانیمدت است باید گاه به گاه کار خود را قطع کنند و زمانهایی را به ایستادن اختصاص دهند." ییتز ابراز امیدواری کرد افزایش آگاهی عمومی در این باره باعث شود این مسئله جزء ملاحظات بهداشت کاری قرار گیرد.
ییتز و همکارانش در بررسی 5650 بریتانیایی از آنان درباره عوامل سبک زندگی مانند سیگار کشیدن، ورزش و زمان نشستن سوال کردند. آنان همچنین این افراد داوطلب را از لحاظ نشانههای بیماریهای کلیوی مورد بررسی قرار دادند. این پژوهشگران حتی پس از اینکه عواملی مانند سیگارکشیدن،سن، جنس، قومیت، شاخص توده بدنی، فشار خون، مصرف داروها و ساعات ورزش کردن در نظر گرفتند، رابطهای میان ساعاتی که فرد در حالت نشسته میگذراند و بیماری کلیوی یافتند.
این پژوهشگران افراد را به سه گروه تقسیم کردند: افرادی که 8 تا 24 ساعت در روز نشسته بودند در رده "بالا"، افرادی که بین 3.2 تا 7.8 ساعت در روز را در رده "متوسط"، و افرادی که طول نشستنشان میان صفر تا 3 ساعت بود را در رده "پایین" قرار دادند.
زنانی که میزان نشستن آنان پایین بود در مقایسه با زنان با میزان بالای نشستن، 30 درصد کمتر در معرض خطر بیماری کلیوی بودند. مردانی که کمترین زمان را به نشستن میگذراندند، نسبت به مردانی که بیشترین زمان را در حال نشسته بودند، 20 درصد کمتر در معرض خطر بیماری کلیوی بودند.
به نظر میرسید ورزش این افزایش خطر بیماری کلیوی را در مردان بیحرکت کاهش میدهد، اما اثر مشابهی در زنان وجود نداشت.
آیا این نتایج به این معناست که باید همه باید کارهای دفتری را کنار بگذارند و کاری را پیدا کنند که حرکت بیشتری طلب کند؟
دکتر جفری اس برنز متخصص کلیه، استاد پزشکی در دانشکده پزشکی پنسیلوانیا میگوید: نه.
به گفته برنز این پژوهشگران رابطهای میان ساعات طولانی نشستن و احتمال بیشتر دچار شدن به بیماری کلیوی را یافتهاند. این یافته ثابت نمیکند نشستن واقعا باعث بیماری کلیوی شده باشد.
برنز میگوید: "شخصی که مدت طولانی مینشیند و عوامل خطرساز برای بیماری کلیوی ندارد، نباید نگران باشد. در مقابل کاملا منطقی است که فکر کنیم نشستن طولانیمدت ممکن است در دچار شدن به دیابت و فشارخون بالا دخیل باشد، اما خیلی مشکل است بیحرکتی را علت مستقیم بیماری کلیوی دانست."