ایسنا نوشت: این فلز گرانبها که در 12 سال گذشته به طور متوالی رشد داشته، از آغاز سال میلادی جاری تاکنون با 15 درصد کاهش قیمت روبرو شده است. بهای طلا برای تحویل در ماه ژوئن در بازار کامکس نیویورک روز دوشنبه با 5.8 درصد کاهش، به 1413 دلار در هر اونس رسید اما علت کاهش بهای طلا در چند ماه گذشته شکل گرفته به طوریکه در حال حاضر بسیاری از سرمایه گذاران بر این باورند که شاید بیش از یک دهه رشد صعودی طلا به پایان رسیده باشد.
دلایلی که می توان برای سقوط چشمگیر اخیر قیمت طلا عنوان کرد عبارتند از:
1- احتمال افزایش عرضه که با تصمیم قبرس برای فروش ذخایر طلایش و تهیه حدود 400 میلیون یورو برای کمک به تامین کمک مالی به این کشور شدت گرفته است. این امر نگرانیها را نسبت به احتمال انجام اقدام مشابه از سوی دیگر کشورهای مقروض منطقه یورو مانند ایتالیا، اسپانیا و پرتغال افزایش داده است. در نتیجه سرمایه گذاران برای کاهش احتمال ضرر در این بازار به فروش داراییهایشان اقدام کردهاند.
2- تورم در آمریکا که بزرگترین اقتصاد جهان است کاهش یافته و قیمتهای عمده فروشی این کشور در ماه مارس بیشترین کاهش را در 10 ماه گذشته داشت. از آنجا که طلا به عنوان پناهگاه مطمئن سرمایه در برابر تورم محسوب میشود، هر گونه نشانه از افزایش نیافتن قیمتها، موجب فروش آن از سوی سرمایه گذاران میشود.
3- نرخهای بهره در آمریکا ممکن است به زودی زودتر از آنچه تصور میرفت، افزایش پیدا کند. این امر جایگاه دلار را تقویت کرده و طلا را ضعیف میکند. زمانی که سرمایه گذاران صعود ارزش دلار را مشاهده کنند، اقدام به فروش طلا میکنند.
4- گزارشهای نشست سیاست پولی بانک مرکزی آمریکا نشان میدهد که سیاستگذاران این بانک موافق عقب نشینی از برنامه بازخرید ماهانه 85 میلیارد دلار اوراق قرضه هستند. به این ترتیب اجرای برنامه تسهیل مقداری پول ممکن است تا پایان سال میلادی جاری به پایان برسد که سریعتر از زمان مورد انتظار اقتصاددانان خواهد بود. این امر به وحشت سرمایه گذاران و فروش گسترده از سوی آنها دامن میزند.
5- سرمایه گذاران برای کسب سود بهتر به بازارهای سهام روی آورده اند. شاخصهای بازار سهام آمریکا اخیرا به رکوردهای بالایی رسیده اند.