متأسفانه در سالهای گذشته این سازمان با فراموشی رسالت اصلی از اهداف اساسی خود با توجه به قانون تشکیل این سازمان دور شده و با پرداختن به امور حاشیهای و سیاسی از اهداف فاصله زیادی گرفته و صدمات جبرانناپذیری را متحمل شده است.
تغییر 4رئیس سازمان در 2سال پایانی دولت یازدهم، تغییر و جابهجایی معاونتهای میراثفرهنگی و صنایعدستی و انتقال تشکیلات آنها به استانهای فارس و اصفهان و ورود برخی مدیران کل ستادی و استانی ناآشنا به مدیریت سازمانهای فرهنگی و مواریث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری و گوشه نشینی و حذف کارشناسان سازمان و جایگزین کردن افراد با تحصیلات غیرتخصصی و سپردن کارهای تخصصی به ایشان و اقدامات بدون برنامه و طرح و مداخلات غیرفنی در بناها، بافتها و محوطههای تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی ایران تنها بخشی از صدمات جبران ناپذیری است که به برخی از بناها، بافتها و محوطههای تاریخی زده است. در این میان برخی اشکالات دیگر نظیر جانمایی و عدمتکمیل مراکز گردشگری، موانع موجود و بهرههای بالا در پرداخت تسهیلات بانکی به سرمایهگذاران بخش گردشگری، عدمرغبت و حمایت از کاوشها و پژوهشها، عدماستفاده از نظرات کارشناسی در تصمیمگیریها، وجود سفرهای ارزانقیمت در شعار، تأسیس موزههای فاقد استانداردهای لازم، اعلام آمار غیرحقیقی و... را نیز میتوان نام برد.
3وظیفه بزرگی که کارشناسان اقتصادی و اجتماعی در آن اتفاقنظر داشته و آنها را جایگزین مناسبی برای درصد زیادی از فروش نفت میدانند، کشاورزی، مشاغل خانگی و توریسم است. متولی توریسم و خانواده بزرگ قسمتی از مشاغل خانگی نیز سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کشور است که اگر کار تخصصی خود را با برنامهریزی انجام دهد، میتواند هم در ایجاد اشتغال و درآمد و اشتغال خانگی با بیش از 200 نوع صنایعدستی گامهای مؤثری درخصوص ایجاد درآمد عمومی و ثروت ملی بردارد. بازگرداندن سازمان میراثفرهنگی به ماهیت اصلی خود نیز گام مؤثری در اعتلای فرهنگ عمومی جامعه و اعتلای فعالیت کارشناسان این مرز و بوم است.
انتصاب مدیران و کارشناسان شایسته، مجرب، آگاه و آشنا و مرتبط با موضوعات میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در پستهای ستادی و استانی این سازمان به همراه ایجاد زیرساختهای مناسب و رشد سرمایهگذاری در تأسیسات گردشگری و تکمیل و تصحیح مراکز گردشگری و هتلها، همچنین بازنگری و سادهسازی فرایند دریافت تسهیلات بانکی و رفع پیچ وخمهای زاید و حذف بوروکراسیهای گسترده برای دریافت اماکن گردشگری نیز از دیگر مواردی است که باید مورد توجه جدی در آینده این سازمان قرار بگیرد.
تحول و ایجاد رغبت در بین پژوهشگران و کارشناسان جهت کاوش و پژوهش در امور میراث فرهنگی، باستانشناسی، مردمشناسی و گسترش پوششهای بیمهای هنرمندان صنایعدستی خود اشتغال و ایجاد فرصتهای شغلی پایدار براساس توسعه و تولید صنایعدستی بهگونهای که بیش از 160 صنایعدستی با امکانات حداقل، قابلتولید در منازل هستند نیز از دیگر نیازهای کنونی سازمان میراثفرهنگی است.
امیدعلی صادقی، کارشناس میراث فرهنگی