همشهری آنلاین: حسام الدین واعظ زاده با بیان اینکه هراسی برای مذاکره نداریم گفت: صدا سیما می‌تواند خیلی از بدفهمی‌ها و عوامیت‌های کلیشه‌ای و سوءظن‌ها در مسائل سیاست خارجی را مرتفع کند.

حسام الدین واعظ زاده

استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران اذعان داشت: رهبری انقلاب در مسائل سیاست خارجی به رییس جمهور اعتماد دارد.

حسام الدین واعظ‌زاده در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایلنا با بیان اینکه طبق قانون اساسی، سیاست‌های کلی نظام و روابط خارجی را مقام معظم رهبری تعیین می‌کنند، اظهار داشت: دکتر روحانی در خط مقدم دفاع از منافع کشور است و باید همه جناح‌ها از ایشان حمایت کنند. دکتر روحانی انسانی فرهیخته، کار‌شناس مسائل سیاست خارجی و ولایتمدارند و بدون مشورت با مقام رهبری و اجازه از ایشان بعید می‌دانم در سیاست خارجی کاری را انجام دهند.

واعظ‌زاده با اشاره به اینکه همه گروه‌ها باید بدانند که در دوره جدید، پروسه تصمیم گیری در سیاست خارجی ایران یکی از دموکرات‌ترین پروسه‌‌هاست، افزود: اینکه برخی ارتباط با آمریکا را خودشیفتگی، خودباختگی و تسلیم تفسیر می‌کنند ایرادی ندارد، هر کس می‌تواند نظر خود را با دلیل و منطق در یک فضای دوستانه ابراز کند.

این کار‌شناس سیاسی خاطر نشان کرد: سیاست خارجی ایران و کار‌شناسان آن بعد از ۳۵ سال به درجه‌ای از درک و بلوغ سیاسی و جهان‌شناسی رسیده‌اند که می‌توانند تشخیص دهند منافع ملی ۷۵ میلیون ایرانی در روابط با آمریکا چیست؟و کجا قرار دارد.

وی گفت: باید بدانیم رابطه یا عدم رابطه با آمریکا به عنوان بندی از اصول قانون اساسی نیست که دولت‌ها نتوانند آن را تغییر دهند. اما باید توجه داشت که هیچ‌گاه، هیچ دولتی نمی‌تواند رضایت همه گروه‌های داخلی را در حوزه سیاست خارجی جلب کند. طبیعتا این موضوع در هر دو کشور ایران و امریکا موافقین و مخالفینی دارد. هر گروه دلایلی برای خود ارائه می‌دهند و هرگروه می‌تواند موافقت و مخالفت خود را بصورت مدنی و محترمانه ابراز نماید.

واعظ‌زاده با ضعیف و کلیشه‌ای خواندن صدا و سیما در تبیین فضا و تحولات جهانی گفت: این سازمان با همین کار‌شناسان و مدیران می‌تواند در تبیین این مباحث مهم و حساس در روابط خارجی نقش مهمی داشته باشد و ابعاد آن را از منظر کار‌شناسانه و علمی در برابر افکار عمومی مطرح کند اما تا رسیدن به آن مرحله قابل قبول و نه ایده ال راه زیادی در پیش دارد.

وی ابراز داشت: ‌هیچ کس یک شبه نمی‌تواند کار‌شناس اروپا و روابط بین الملل شود. بایستی بدنه اتاق فکر صدا و سیمای ما تقویت شود تا مسائل را آنطور که هست با استفاده از توان تخصصی همه کار‌شناس و نه فقط گروه کوچکی پوشش دهد.

استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران اذعان داشت: ارائه تفسیرهای یکسویه در این سازمان به یک رویه عادی تبدیل شده است که نمی‌توان آن را بمعنای واقعی کلمه ملی نامید. ملی یعنی اگر به سراغ افرادی می‌روید که منصب اجرایی دولتی دارند کنار آن‌ها هم دو نفر از کار‌شناسان و شهروندان عادی هم باشند. ملی یعنی هنر ارائه نظر مخالف وبه قضاوت گذاشتن آن توسط افکار عمومی.

وی راهکار از بین بردن عوامیت‌های کلیشه‌ای و سوءظن‌ها در مسائل سیاست خارجی را استفاده از متخصصین موافق و مخالف دانست و گفت: انسانهای عزیزی وجود دارند که واقعا مخلص نظامند و دغدغه حفظ اصول نظام و کشور را هم دارند و صدا سیما می‌تواند با استفاده از این ظرفیت خیلی از بدفهمی‌ها و عوامیت‌های کلیشه‌ای و سوءظن‌ها در مسائل سیاست خارجی را مرتفع کند.

وی با انتقاد از صدا و سیما گفت: صدا و سیما همچنان رویه سنتی خود را دنبال می‌کند و کمکی برای بررسی و توضیح ابعاد پیچیده روابط خارجی ما نمی‌کند. ما باید به این جوان‌های پاک و مومن و وطن دوست، اطلاعات و تحلیل درست بدهیم. واقعا صدا و سیما ما کوتاهی می‌کند. ما باید برای جوان‌های خوب، ایران دوست و متدین و کم توقعمان، فضای گفتمان سازنده در همه زمینه‌های اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی را ایجاد کنیم از جمله در دانشگاه‌ها. صدا و سیما در خط مقدم ایجاد این گفتمان است.

واعظ‌زاده خاطرنشان کرد: توضیح و تشریح مسئله گفتگوی تلفنی دو رییس جمهور از جمله این مسائل است که می‌تواند از تنش‌های سیاسی وسوء استفاده‌های بدخواهان این مردم جلوگیری نماید.

استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران با بیان آنکه امروز در ایران بیش از هر زمان دیگر، اجماع برای گسترش روابط خارجی ایران با جهان بوجود آمده است افزود: این اجماع و همدلی دو دلیل دارد اول نظر مقام معظم رهبری و دوم انتخاب دولت جدید.

وی تصریح کرد: بعد از ۳۵ سال کشمکش میان دو کشور بنظر می‌رسد طرف آمریکایی هم به مرحله‌ای رسیده است که بعلت روند رو به افزایش قدرت منطقه‌ای و بین المللی ایران، مجبور است برای منافع خود با ایران روابط دوجانبه داشته باشد.

این کار‌شناس سیاسی خاطر نشان کرد: هیچ‌گاه عقل گرایی و توجه به منطق و مصلحت در سیاست خارجی ایران به این حد نرسیده است. در واقع، ما امروز بعد از چند سالی که از فرمایش متین و جامع رهبری در حوزه روابط خارجی می‌گذرد یعنی عزت، حکمت و مصلحت، به مرحله‌ای رسیده‌ایم که در ارتباط با آمریکا و هر قدرت خارجی، هراسی برای مذاکره نداریم زیرا در حفظ ارزش‌ها و اصول انقلاب قوی شده‌ایم و اعتماد بنفس داریم.

حسام الدین واعظ‌زاده خاطرنشان کرد: ما کشوری هستیم که در سخت‌ترین شرایط از منافع و ارزشهای خود می‌توانیم دفاع کنیم هم بواسطه وجود نیروی کار‌شناسی، هم از نظر تاثیرگذاری قدرت نرم و هم از نظر نفوذ سیاسی ایران در تعاملات جهانی.

استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران در پایان با بیان اینکه روحانی مناسب‌ترین فردی است که می‌تواند در راه تحقق عزت، حکمت و مصلحت نظام گام بردارد گفت: همه باید ضمن نقد سازنده و محترمانه و دلسوزانه، دولت را در اهدافی که دارد یاری کنیم.

کد خبر 233482
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست‌خارجی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز