دکتر بیژن صدریزاده در گفتوگو با ایسنا اظهار داشت: این اجلاس سالانه در ماه اکتبر و در یکی از کشورهای منطقه برگزار میشود. اجلاس امسال پنجم تا هشتم آبان ماه در پایتخت کشور عمان و با حضور وزرای بهداشت و همچنین مقامات بهداشتی 22 کشور عضو برگزار شد.
وی گفت: در این اجلاس چهار روزه علاوه بر گزارش مدیر منطقه راجع به وضعیت بهداشتی کشورهای منطقه طی یک سال گذشته و نقش سازمان جهانی بهداشت در این باره، به صورت ویژه به بیماریهایی مانند HIV / ایدز، فلج اطفال، بیماریهای غیرواگیر و ... پرداخته شد.
رشد خزنده HIV/AIDS در کشورهای منطقه مدیترانه شرقی
صدریزاده با اشاره به گزارشات ارائه شده درباره وضعیت HIV / ایدز در منطقه در اجلاس اخیر، گفت: گزارشات حاکی از آن است که وضعیت این بیماری در منطقه مدیترانه شرقی برخلاف پنج منطقه دیگر دنیا (آمریکا، اروپا، غرب اقیانوس آرام، آفریقا و منطقه آسیای جنوب شرقی) خوب نیست؛ به طوری که مرگ و میر ناشی از این بیماری در کلیه مناطق دنیا به جز منطقه مدیترانه شرقی بهبود و تعداد مبتلایان به این بیماری نسبت به سالهای گذشته کاهش داشته است. این درحالیست که تعداد موارد ابتلا در منطقه مدیترانه شرقی نسبت به سایر مناطق دنیا بیشتر بوده است.
مشاور رئیس فرهنگستان علوم پزشکی در امور بهداشتی و بینالملل در این باره افزود: همچنین پوشش داروی ضد ویروس ایدز برای افرادی که به این ویروس آلوده اما واجد شرایط درمان هستند، بالاتر بوده است. به طور کلی در پنج منطقه مذکور نیازمندان به داروی ضد ویروس ایدز از پوشش 50 درصدی برخوردارند اما این رقم در مناطق مدیترانه شرقی به 15 تا 16 درصد میرسد. بر این اساس باید تلاش شود که آلودهشدگان بدون علامت این بیماری شناخته شده و تحت درمان با داروی ضد ویروس قرار گیرند.
خطر اپیدمی فلج اطفال در 22 کشور دنیا
وی درباره بیماری فلج اطفال در منطقه مدیترانه شرقی نیز گفت: گزارشها حاکی از آن است که وضعیت این بیماری در دنیا با مشکل روبرو شده است، به همین دلیل خطر اپیدمی فلج اطفال برای کل کشورهای منطقه یعنی 22 کشور و 650 میلیون نفر جمعیت اعلام شد.
به گفته وی، پیش از این سه کشور در دنیا بومی فلج اطفال بودند؛ افغانستان، پاکستان و نیجریه. این سه کشور طبق آخرین گزارشها همچنان بومی این بیماری ماندهاند و نتوانستهاند آن را حذف کنند. مشکل آن است که دو کشور بومی این بیماری یعنی پاکستان و افغانستان در همسایگی ایران قرار دارند. هر چند افغانستان در این زمینه تا حدی بهبودی داشته، اما پاکستان هیچ بهبودی در مورد این بیماری نداشته است.
صدریزاده افزود: کشور سومالی نیز در مورد این بیماری با وضعیت بحرانی روبرو شده است و به دنبال ورود آن از کشورهای آفریقایی، این بیماری در این کشور انتشار یافته است. کشور سوریه نیز در طی چند هفته گذشته با موارد جدید و انتقال محلی این بیماری در مناطق تحت اختیار اپوزیسیون مخالف، مواجه شده است. به این ترتیب یک فوریت هم در این زمینه در سوریه مطرح است.
وی افزود: با توجه به این مباحث، تاکید کردهایم که برگشت فلج اطفال باید به عنوان یک مشکل منطقهای و جهانی مطرح شده و همه کشورها نسبت به آن احساس تعهد و وظیفه کنند. باید به سه کشور بومی این بیماری کمک شود تا بتوانند این بیماری را حذف کنند. در غیر این صورت هدف مربوطه یعنی حذف این بیماری در تمام کشورها تا سال 2015 میسر نخواهد شد.
حذف 16 ساله ویروس وحشی فلج اطفال در کشور
این متخصص عفونی درباره وضعیت بیماری فلج اطفال در ایران، گفت: ما از نظام شبکه بهداشتی و درمانی بسیار خوبی برخورداریم. برنامه واکسیناسیون کشور نیز به خوبی پیش میرود. پوشش واکسیناسیون در کشور بالا و بیش از 95 درصد است. سیستم بیماریابی و مراقبت نیز فعال است. در مجموع حدود 16 سال است که ویروس وحشی فلج اطفال در کشور حذف شده است.
وی در این باره افزود: با توجه به همسایگی دو کشور بومی فلج اطفال با ایران و مباحث مطرح درباره مهاجرین قانونی و غیرقانونی، فعالیتهای زیادی را نیز در این زمینه انجام دادهایم. در مجموع به دنبال تمامی اقدامات انجام شده از آذر سال 79 ویروس وارده و بومی این بیماری را نداشتهایم. به این ترتیب 13 سال است که ایران از نظر فلج اطفال پاک است.
صدریزاده مشکل بیماری فلج اطفال در سوریه را مورد اشاره قرار داد و گفت: این بیماری در درجه نخست برای کشورهای همسایه سوریه و پس از آن تهدیدی برای کل کشورهای منطقه است. باید در این باره مراقبتهای لازم را انجام داده تا از انتشار بیماری جلوگیری به عمل آید.
وی افزود: دسترسی جمعیت به خدمات بهداشتی - درمانی و پوشش همگانی خدمات بهداشتی - درمانی به صورت عادلانه از دیگر مباحثی بود که در این اجلاس مطرح شد. کاهش مرگ و میر مادران باردار و کودکان و همچنین مساله سلامت و محیط زیست از دیگر مباحثی بود که در شصتمین اجلاس کمیته منطقهای سازمان جهانی بهداشت در منطقه مدیترانه شرقی مورد بحث و گفتوگو قرار گرفت.
صدریزاده ادامه داد: ثبت اطلاعات مربوط به بیماریها به ویژه ثبت آمار حیاتی و همچنین بحث و تبادل نظر درباره اعلامیه سازمان ملل راجع به پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر در این اجلاس مطرح شد. بیماریهای غیرواگیر اکنون مشکل کل دنیاست و در این اجلاس بیماریهای قلبی - عروقی، سکتههای قلبی و مغزی، سرطانها، دیابت و بیماریهای مزمن تنفسی به عنوان مهمترین بیماریهای غیرواگیر مورد تاکید قرار گرفتند.