سد یا طاق شاهعباسی تمامی این ویژگیهای زیباشناختی را دارد و افزون بر این برخی آنرا نازکترین سد جهان میدانند. این سد در میان کوهستانهای شرق شهر طبس و در 27کیلومتری این شهر با پیکری آجری که تاجی از سنگ دارد، در مسیر گردشگری روستای خرو قرار گرفته است. این شگفتی معماری با بلندی ۶۰متر تا 500سال بلندترین سد در جهان بودهاست.
در گذشته برای سدسازی طاقی روی رودخانه ایجاد نمیکردند و مانع حرکت آب نمیشدند و ابتدا سازهاصلی این کار را که ساختش مدت زیادی طول میکشیده، اجرا میکردند. پس از اتمام سازه، با تونل کوچک انحرافی، آب را منحرف میکردند تا زیر طاق با مصالح محکم مسدود شود. سپس تونل انحرافی، مسدود شده، آب به مسیر اصلی باز میگشته و در پشت سد انباشته میشده است. بالای بند نیز در آخرین مرحله مرمت طاق شاهعباسی، با قلوهسنگهایی ساخته شده که این امر به فرموده شاهعباس صورت پذیرفته است.
طاق شاهعباسی شاهکار معماری تاریخی در منطقه است که پیشینیان با هدف جلوگیری از هدررفت آب و سیلابهای فصلی اقدام به ساخت آن کردهاند. در کوههای نزدیک قلعه قلات طبس که حالت عمودی دارند و بالا رفتن از آنها به هیچ روی امکان ندارد، سوراخهایی چهارگوش یا بیشتر راستگوشه در بدنه این کوهها دیده میشود که با نام خانه گبر بهگونهای رازآمیز زبانزد مردم شهر طبس است. با نخستین بررسیها میتوان دریافت این سوراخها برای جابهجاکردن آب از رودخانه به سوی دیگر کوه یا انتقال آب به شهر طبس ایجاد شدهاند، ولی با ریزش کوه و فروریختن قسمتهایی از آنها، به این صورت به چشم میآیند. در حقیقت این سوراخها نوعی کاریز یا قنات بودهاند که در گذشته آب رودخانه را به شهر طبس میرساندهاند.