به گزارش ایرنا، خسرو افسری افزود: در مراتع اطراف تالاب هامون برخی از گونههای جانوری با زیستگاه خشکی مشاهده میشود که تعداد آنها نیز با توجه به تداوم خشکسالی در چند سال اخیر رو به کاهش است.
وی اظهار داشت: پناهگاه حیات وحش هامون با 293 هزار هکتار گستره در شمال سیستان و بلوچستان واقع شده است که بر اساس مصوبه کنوانسیون رامسر حدود 60 هزار هکتار آن را تالاب بین المللی هامون شامل سه بخش ˈپوزک، سابوری و هیرمندˈ تشکیل میدهد.
وی گفت: تالاب بین المللی هامون در گذشته با توجه به شرایط آب و هوایی مطلوب، تنها زیستگاه پرندگان در شرق کشور بود ولی طی چند سال اخیر با کاهش ورودی آب رود مرزی هیرمند شماری از پرندگان زمستان گذران به جای این تالاب به چاه نیمهها(دریاچههای کوچک متشکل از گودالهای طبیعی) واقع در منطقه سیستان مهاجرت میکنند.
مدیرکل اداره حفاظت محیط زیست سیستان وبلوچستان افزود: ˈلویی، نی، گز و تاغˈ از مهمترین گونههای گیاهی و ˈپلیکان، فلامینگو، دال، افعی شاخدار ایرانی و مار جعفریˈ از گونههای شاخص جانوری در پناهگاه حیات وحش هامون هستند که تعدادشان با توجه به تداوم خشکسالی، حرکت شنهای روان و افزایش غلظت ریزگردها به شدت درحال کاهش است.
افسری گفت: همچنین امروزه دیگر نمونهای از انواع ˈکپور و آمورˈ به عنوان مهمترین گونههای ماهیانی که در زیستگاه آبی تالاب بین المللی هامون زندگی میکردند قابل مشاهده نیست.
با این حال وی ساخت کانال انتقال آب از چاه نیمهها به تالاب بین المللی هامون را از مهمترین اهداف سازمان حفاظت محیط زیست با هدف بهبود وضع زیستگاههای آبی پناهگاه حیات وحش هامون برشمرد و افزود: تاکنون بیش از نیمی از این کانال ساخته شده است. 20 میلیارد ریال اعتبار برای اجرای مرحله نخست طرح احیای تالاب بین المللی هامون در شمال سیستان و بلوچستان اختصاص یافت.
وی ادامه داد: در این مرحله برنامههای مختلف از جمله لایروبی ورودیهای آب که به تالاب هامون منتهی میشود، کانال کشی در تالاب برای مهار آبهای روان که اینک میزان آن جزیی است و آموزش و ترویج فرهنگ حفاظت از محیط زیست در تالاب درحال اجرا است.
ˈهامونˈ هفتمین تالاب بین المللی دنیا و بزرگترین دریاچه آب شیرین در سراسر فلات ایران محسوب میشود.
عمدهترین دلیل خشکیدن دریاچه هامون رعایت نکردن حق آبه ایران و قطع کلی آب رود مرزی هیرمند از افغانستان بدون توجه به معاهدات بین المللی و پروتکلهای همکاری است که پیگیری آن در دستور کار وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته است.