روز جهانی معلولان است، روزی که در سراسر دنیا به احترام جمعیتیک میلیاردی معلولان جهان به نام آنان ثبت شده و گرامی داشته میشود و بهانهای است تا از دولتها خواسته شود که با دقت بیشتری مسائل و نیازهای معلولان را در برنامهریزیهایشان پیشبینی کنند.
برنامهریزی و ارائه خدمات به افراد دارای معلولیت در کشور بر عهده سازمان بهزیستی است و این سازمان موظف به ارائه خدمات و ایجاد شرایط مناسب برای معلولان است. رئیس سازمان بهزیستی درباره مهمترین نیازهای معلولان توضیح داد که بیشترین خواسته معلولان تهیه خانه، بهدست آوردن شغل مناسب و نیز برخورداری از حمایتهای اجتماعی است و تلاشهای این سازمان اگر چه در صاحبخانه کردن معلولان و تأمین شغل برای آنها تا حدودی موفق بوده اما در بخش حمایتهای اجتماعی موفقیت چندانی نداشته است و جا دارد که در این زمینه تلاش بیشتری شود؛ اگرچه تأمین حمایت اجتماعی از معلولان به تنهایی از عهده سازمان بهزیستی برنمیآید و انجام این کار به همراهی و همکاری گروههای زیادی از مردم وابسته است.
رئیس سازمان بهزیستی جمعیت معلولان شناسایی شده کشور را یک میلیون و 150هزار نفر عنوان کرده و توضیح میدهد: از این تعداد معلول شناسایی شده در حال حاضر بیش از 16هزار معلول مجهولالهویه در مراکز سازمان بهزیستی نگهداری میشوند، با توجه به اینکه این افراد ولی و قیم ندارند و فاقد اوراق شناسایی و هویتی هستند برای آنها اوراق شناسایی بر پایه اثر انگشت و عکس از چهره تهیه شده است و تلاش شده تا این افراد با ساماندهی در مراکز از کیفیت زندگی قابلقبولی بهرهمند شوند.
معلولان تحت پوشش سازمان بهزیستی ماهانه 48هزار تومان کمک هزینه زندگی دریافت میکنند که به گفته رئیس سازمان بهزیستی این کمک نقدی بخشی از مجموعه کمکهایی است که از سوی این سازمان در اختیار معلولان قرار میگیرد؛ سایر خدماتی که در اختیار معلولان قرار میگیرد عبارتند از تهیه وسایل توانبخشی، کمک هزینه تهیه مسکن، کمک هزینه ایابوذهاب و بیمه درمانی.
پرداخت کامل شهریه دانشگاه معلولان از سوی دولت
مهمترین خدمتی که درحال حاضر به معلولان دانشجو ارائه میشود پرداخت کامل شهریه دانشگاه معلولان تحت پوشش سازمان بهزیستی از سوی دولت است.معلولان برای برخورداری از شهریه میبایست از سازمان بهزیستی معرفی نامه بگیرند و به دانشگاه محل تحصیلشان تحویل دهند تا کار ثبتنامشان انجام شود. شهریه مورد نظر دانشگاهها از سوی معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی ریاستجمهوری بهحساب آنها واریز میشود.
ادامه تحصیل در مقاطع دانشگاهی طی سالهای گذشته از سوی معلولان با توجه زیادی روبهرو شده است، تعداد زیادی از معلولان یکی از مهمترین راههای حضور در جامعه را ادامه تحصیل در مقاطع دانشگاه دانسته و معتقدند آندسته از افراد دارای معلولیت که تحصیلکرده هستند بخت بیشتری برای بهدست آوردن شغل و حضور مؤثر در جامعه دارند. استقبال معلولان از حضور در دانشگاهها سبب شد تا تعداد دانشجویان معلول تحت پوشش سازمان بهزیستی به بیش از 16هزار نفر برسد و با توجه به اینکه تعداد زیادی از جمعیت در مراکز دانشگاه آزاد در حال تحصیل هستند یکی از خواستههای اصلی آنها تأمین هزینههای درمان از سوی سازمان بهزیستی بوده است.
همایون هاشمی، رئیس بهزیستی در نشست خبری دیروز خود گفت: در حال حاضر بیش از 16هزار دانشجوی معلول تحت پوشش سازمان بهزیستی هستند که شهریههای تحصیل این افراد از سوی دولت بهطور کامل پرداخت میشود تا بتوانند در شرایط بهتر و آسانتری ادامه تحصیل دهند. این دانشجویان از پرداخت هر نوع هزینه بابت تحصیلشان معاف هستند و این هزینهها بهصورت کامل از سوی دولت پوشش داده میشود.