بورس تهران از نیمه دوم دیماه تاکنون بهدلیل ابهامهایی که در نتایج مذاکرات ژنو بهوجود آمده بود، 5 درصد نزول کرده است، پرسش این است که آیا با تعلیق تحریمها بازارسهام روند صعودیاش را از سر خواهد گرفت؟ پاسخ بسیاری از کارشناسان به این پرسش مثبت است.
به گزارش همشهری، بهدنبال انجام توافق هستهای در ژنو، از امروز عملیات اجرایی کاهش تحریمهای بینالمللی که در چند سال گذشته مشکلات زیادی برای اقتصاد ایران ایجاد کرده است آغاز میشود. از 2 هفته پیش که خبرهای ضدونقیضی در مورد انجام توافق در مذاکرات ژنو منتشر شد بازار سهام روند نزولی در پیش گرفت اگرچه عوامل دیگری نیز در نزول شاخصهای بورس مؤثر بودند اما مهمترین مولفه اثرگذار در نزول شاخص ظرف 2 هفته گذشته توافق هستهای و انتظار بازار برای انجام این توافق عنوان میشود.
شاخص کل بورس تهران که در15دیماه به 89 هزارو 500 واحد رسیده بود با 4527 واحد نزول به 84 هزارو 973 واحد در پایان مبادلات روز شنبه رسید و بیش از 5 درصد نزول کرد.
امیدواری در بورس
در همین رابطه مدیرعامل مؤسسه حسابرسی حافظ گام درباره اثر شرایط سیاسی بر بازارسهام گفت: حرکت نزولی هفته گذشته بورس نمیتواند بر مبنای دلایل منطقی اتفاق افتاده باشد. بهنظر میرسد اطلاعات با اهمیت اثرگذار بر روند نزولی بورس منتشر نشده است.
او درباره اینکه آیا بازار سهام روند نزولیاش را با رفع تحریمها از سر خواهد گرفت؟ گفت: در حال حاضر شرایط سیاسی کشور نسبت به 2 سال گذشته مطلوب تر است و امیدها و خوشبینیهای فراوانی نسبت به آینده اقتصاد شکل گرفته که موجب رشد نسبت قیمت به درآمد بازار سهام میشود.
حسین شیخی تأکید کرد: با توجه به مثبت بودن شرایط سیاسی کشور، انتظار میرود در روزهای آینده شاهد صعود دوباره شاخص کل و افزایش قیمت سهام شرکتهای بورس باشیم.
ثبات در بورس همزمان با ثبات سیاست
هاشم بوذرجمهر، مدیرعامل کارگزاری بانک صادرات هم با اشاره به اینکه گزارشهای 9 ماهه شرکتها خوب و قابل قبول بوده است، ادامه داد: رفع تحریمها تأثیر خوبی بر شرکتها و صنایع بازار سرمایه خواهد گذاشت.
مدیر عامل سرمایهگذاری دانایان پارس هم آغاز روند کاهش تحریمها و نتایج آن را بر بورس مؤثر دانست و گفت: رونق اقتصادی بهدنبال ثبات سیاسی میآید و بدون ثبات سیاسی قیمتها به جای رشد، متورم میشوند.
اردشیر مردان پور گفت: علاوه بر موضوع تحریمها، از عوامل مؤثر بر افت شاخص بورس میتوان به افزایش عرضه سرمایهگذاران نهادی و سازمان خصوصیسازی اشاره کرد.
سازمان خصوصیسازی با عرضههای خارج از عرف خود بازار را از حالت عادی خارج کرده است. نگرانیهایی نیز از جانب تصمیمات مجلس و نهادها وجود دارد که از آن جمله میتوان به قیمت حامل انرژی، قیمت خوراک پتروشیمی هزینه بهره مالکانه و... اشاره کرد.
رشد پتروشیمی با رفع تحریمها
جواد سنگینیان از کارشناسان بازار سرمایه هم درباره آثار رفع تحریم بر بازار سهام گفت: در حال حاضر نفت و گاز کشور براساس یوان و کرون فروخته میشود، درحالیکه فروش محصولات پتروشیمی به دلار و یورو است که حکایت از پتانسیلها و مزیتهای این صنعت برای کشور دارد بنابر این رفع تحریمها فرصتی مناسب برای ارزآوری از دریچه این صنعت به کشور محسوب میشود.