مجموع نظرات: ۰
چهارشنبه ۲۶ آذر ۱۳۹۳ - ۰۸:۱۷
۰ نفر

همشهری آنلاین: مریخ‌نورد کنجکاوی ناسا موفق شده روی سطح سیاره مریخ گاز متان کشف کند، گازی که نشان از حضور حیات در گذشته این سیاره دارد.

مریخ

براساس گزارش BBC، كنجكاوي همواره شاهد وجود مقادير نامحسوسي از اين گاز در اتمسفر بوده‌است، اما اكنون متوجه نوسانات كوچكي در ميزان اين گاز در سطح سياره شده كه نسبت به گذشته 10 بار قويتر هستند. وجود اين گاز روي مريخ كمي گيج‌كننده است زيرا منبع اصلي توليد متان روي زمين ميكروارگانيزم‌ها هستند.

دانشمندان اميدوارند وجود اين گاز روي مريخ را نيز بتوان به عنوان نشاني از وجود حيات ميكروبي در نظر گرفت زيرا نشت گاز متان از مريخ به اين مهني است كه منبعي دائما درحال توليد آن است. دانشمندان ناسا هنوز نتوانسته‌اند منشا اين گاز را تشخيص دهند، اما اصلي‌ترين فرضيه آنها اين است كه گاز در منابعي در زير خاك مريخ ذخيره شده و به صورت دوره‌اي تخليه مي شود.

به گفته محققان اين مخازن قفس‌هايي از آب و يخ هستند كه متان در آنها محبوس شده‌است و گاه و بي‌گاه تحت تاثير فشارهاي حرارتي يا مكانيكي تخليه مي‌شوند و از ميان درز سنگ‌ها و خاك به سطح سياره مي‌رسند. با اين‌همه هنوز اين پرسش مطرح است كه متان چگونه وارد اين مخازن گازي شده‌است.

ممكن است اين گاز از حشرات مريخي ايجاد شده‌باشد، و يا تحت تاثير فرايند‌هاي طبيعي، مانند واكنش دادن آب با انواع خاصي از سنگ‌ها به وجود آمده باشد.همچنين احتمال داده مي‌شود اين تركيب توسط شهاب‌سنگ‌ها به سياره انتقال داده شده باشد.

اين كشف ، به همراه اطلاعاتي كه پيش از اين درباره وجود مقاديري متان در اتمسفر مريخ به دست آمده‌بود، براي ماموريت كنجكاوي نقطه تحول بزرگي محسوب مي‌شود، ماموريتي كه 2.5 سال پيش در حفره‌اي برخوردي به نام گيل آغاز شده‌است.

روي زمين، بيش از 90 درصد از متان درون اتمسفر به واسطه فرايند‌هاي زيستي ايجاد شده‌اند. بقيه اين گاز توسط فرايند‌هاي ژئوشيميايي ايجاد مي‌شوند. با اين همه توضيح دادن وجود اين گاز در سياره‌اي خالي از سكنه نيازمند مطالعات بيشتري است كه بخشي از آن فراتر از توانايي‌هاي كنجكاوي است. به گفته محققان دستيابي به چنين اطلاعاتي در آزمايشگاه‌هاي زمين كار بسيار دشواري است، چه برسد به آزمايشگاهي در سياره‌اي ديگر.

مواد ارگانيك به هر شكلي كه به مريخ رسيده باشند يا در اين سياره ايجاد شده‌باشند، زندگي دشواري را روي سطح اين سياره خواهند‌داشت، زيرا مريخ دائما تحت بمباران تشعشعات كيهاني است كه عامل نابودي تركيبات ارگانيك هستند. خاك سطح سياره به شدت اكسيد‌كننده است و باعث مي‌شود تركيبات مولكولي از بين بروند.

کد خبر 281348

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار فضا

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha