به گزارش مهر؛ کامبیز درمبخش از آن دسته هنرمندان کاریکاتوریستی است که نه تنها در داخل کشور بلکه در بسیاری از کشورهای دنیا شناخته شده است. دریافت جوایز اول از بزرگترین و معتبرترین مسابقات بین المللی کاریکاتور ژاپن، آلمان، ایتالیا، سوئیس، بلژیک، ترکیه، برزیل، یوگسلاوی و ... گواه این توانمندی و شهرت در طول 60 سال فعالیت هنری اوست.
کاریکاتوریستهای دنیا او و آثارش را به خوبی میشناسند و از او به عنوان یکی از بهترین کاریکاتوریستهای دنیا نام میبرند. به همین دلیل است که آثارش در بسیاری از موزههای معتبر جهان از جمله موزه آوینیون پاریس، موزه کاریکاتور بازل سوئیس، موزه کاریکاتور گابروو در بلغارستان، موزه هیروشیما در ژاپن، موزه ضدجنگ یوگسلاوی، موزه کاریکاتور استامبول در ترکیه، موزه کاریکاتور ورشو در لهستان و مجموعه شهرداری شهر فرانکفورت آلمان و ...حفاظت میشود.
درمبخش حالا در 72 سالگی هنوز هم خلاقانه کار میکند و به گفته خودش به کارش اعتیاد دارد. او بیش از هر کسی از دیدن کاریکاتورهایش لذت میبرد و بعد لذت آن را با دیگران قسمت میکند. از حاصل زندگیاش راضی است و به هنرش عشق میورزد.
او پای ثابت بیشتر نمایشگاههای خیریه در زمینه حمایت از کودکان سرطانی، بچههای بی سرپرست، حفاظت از محیط زیست و منع شکار حیوانات و ... است که به حضورش در این نمایشگاهها همیشه افتخار میکند.
درمبخش کتابهای متعددی نیز در زمینه تصویرسازی و کاریکاتور منتشر کرده است که بدون شرح، دفتر خاطرات فرشتهها، کتاب کامبیز (ایتالیا)، کتابهای مشترک طنزاندیشان امروز ایران، طنزاندیشان امروز ایران در خارج از کشور، میازار موری که دانه کش است، المپیک خنده، سمفونی خطوط، اگر داوینجی مرا دیده بود و ... از آن جمله است.
با او درباره خودش، آثارش و زندگی آخر هفتهاش صحبت کردیم که برخلاف انتظارمان به همه مردم توصیه کرد در خانه بمانند و استراحت کنند!
گفتگوی کوتاه ما را با این هنرمند پیش رو دارید:
- تعطیلات آخر هفتهتان را در خانه بگذرانید، بهتر است!
از کامبیز درمبخش درباره گذراندن تعطیلات آخر هفته یک هنرمند کاریکاتوریست ایرانی پرسیدم که پاسخ داد: من معمولاً آخر هفته را در خانه کار میکنم و استراحت، چون تمام طول هفته من در بیرون از خانه میگذرد و آخر هفته نیاز به استراحت کردن و در کنار خانواده بودن دارم، به هر حال خانواده هم دوست دارند، آخر هفته را در کنار آنها باشیم.
درمبخش با بیان اینکه موانع بسیاری برای تفریح کردن وجود دارد، بیان کرد: متأسفانه با توجه به آلودگی هوای تهران و گران قیمت بودن تفریحات جذاب برای استفاده خانوادهها، تنها چیزی که امکان پذیر است، رفتن به رستوران و خوردن یک غذای با کیفیت بسیار بد است و یا آن که به مهمانی بروند که آن هم دست آخر به این نتیجه میرسند، شام منزل خودشان خوشمزهتر بوده است، بنابراین هر دو نوع این تفریحات هم به دلیل ترافیک سنگین و ساعات طولانی در هوای آلوده ماندن، چندان دلچسب نیست.
وی افزود: بیرون رفتن به عنوان یک تفریح خیلی سخت شده است، طوری که مردم بیشتر ترجیح میدهند آخر هفته را در خانه بمانند و استراحت کنند.
او درباره پیشنهاد گالری گردی به مردم علاقمند به هنر برای تعطیلات آخر هفتهشان بیان کرد: اگر چه پیشنهاد خوبی میتواند باشد که مردم به گالریها سر بزنند و آثار هنری از نزدیک ببینند، اما در این گالریها هم از هر صد نمایشگاه، به شکل معدودی آثار خوب دیده میشود و اغلب نمایشگاهها تکرار مکررات و نمایش آثار ضعیف است.
او همچنین ادامه داد: در ایران تعطیلات آخر هفته که میشود، همه جا یا تعطیل است یا زودتر از همیشه تعطیل میکنند، انگار اتفاقی افتاده است، درست برخلاف سایر کشورهای دنیا که در تعطیلات آخر هفته فعالتر از سایر روزها هستند، شاید صاحبان این مشاغل هم نیاز به استراحت و خانه ماندن دارند.
- بیش از هر کسی خودم از دیدن کاریکاتورهایم لذت میبرم!
درمبخش درباره انتخاب شغلش به عنوان یک هنرمند کاریکاتوریست و احساسی که از این انتخابش دارد، تصریح کرد: هنر من یک حُسن دارد و آن اینکه من عاشق این کار هستم. من عاشق کاریکاتورم. چون همیشه با اندیشه، تفکر و با احساسات مردم سروکار دارد و باعث میشود که مردم را به تفکر وادارد. کاریکاتور میتواند مطالبی را در کمترین زمان ممکن به مردم بگوید که در واقعیت نیست و هنرمند آن چه را در ذهنش دارد، به راحتی به مردم عادی و معمولی انتقال میدهد.
او با تأکید بر اینکه بیش از هر کسی خودش از دیدن آثار کاریکاتورش لذت میبرد، یادآور شد: من اول از همه از کاریکاتورهایم لذت میبرم و بعد این لذت را با مخاطبانم به اشتراک میگذارم. من به اندازهای کاریکاتور دوست دارم که گویی به آن اعتیاد دارم و اگر روزی کار نکنم اموراتم به لحاظ روحی نمیگردد.
- علاقمندی جوانان به دیدن آثارم، مرا خیلی خوشحال میکند
درمبخش درباره ارتباطی که مخاطبان و مردم عادی با آثارش برقرار میکنند نیز گفت: دیدن واکنش جوانان با دیدن آثارم را بسیار دوست دارم، بارها شنیدهام که برخی جوانان مجلاتی را فقط برای آنکه آثار مرا در آن ببینند، خریداری میکنند و شنیدن این موضوعات بسیار خوشحالم میکند و احساس میکنم که کارم در طول این سالهای دراز ارزشمند بوده است.
- ساخت انیمیشنهایی با همکاری پدر کاریکاتوریست و پسر انیماتور
این هنرمند کاریکاتوریست درباره تأثیرگذاری هنرش بر افراد خانواده به ویژه پسرش توضیح داد: پسرم آرمین بیشتر انیمیشن کار میکند. فکر میکنم ظهور رایانه و اینترنت و فضای مجازی باعث شده که نسل جوان چنان که باید و شاید طراحی نکنند، پسر من هم بیشتر با رایانه کار میکند، البته استفاده از ابزارهای جدید برای کارهای هنری اگر چه نمیگویم غلط است اما معتقدم که وقتی با رایانه کسی کار میکند، باید بتواند چند خط هم به درستی بکشد و طراحی کند.
کامبیز درمبخش درباره همکاری با پسرش در اجرای آثار انیمیشن هم گفت: با هم انیمیشن هم کار کردهایم اما فکر میکنم که ساخت انیمیشن وقت بسیار زیادی میگیرد و بازتاب چندانی هم ندارد، چون اساساً هنر گران قیمت و پرزحمتی است. من هم به همراه پسرم 20 انیمیشن برای کانون سینمای تجربی و حوزه هنری با عنوان «لبخندها» ساختیم که در واقع شخصیتهای دلقک در آثار خودم به همراه داستانهای کوتاه و لطیف هستند، کار طراحی و کارگردانی آن انیمیشنها را من انجام دادم و ساخت انیمیشن نیز با پسرم بود که این آثار اکنون در اختیار این دو مرکز است.
وی تصریح کرد: مردم عادی و جهانگردان علاقمند به دیدن این طرحها و کاریکاتورها هستند اما شما فکر کنید یک جهانگرد به جز موزه هنرهای معاصر تهران که دارای مجموعه بی نظیری از آثار هنرمندان است، کجا میتواند آثار هنرمندان معاصر ایرانی را ببیند. واقعیت این است که آثار هنرمندان معاصر و امروز ایران هیچ جایی گردآوری نشده است و اگر هست، عمومی نیست.
- کاریکاتور هنری برای عوام و خواص است
او با یادآوری میزان علاقمندی مردم به دیدن آثار هنری به ویژه کاریکاتور گفت: در آخرین نمایشگاهی که با عنوان «هنرهای تبسمی» برگزار کرده بودم، مردم زیادی به این آثار علاقه نشان میدادند، به خوبی با آنها ارتباط برقرار میکردند و درکی از این آثار داشتند که برای من خوشحال کننده بود. چون مردم عادی معمولاً از آثار نقاشی مدرن و معاصر و دیگر هنرهای نظیر آن چندان سر درنمیآورند ولی کاریکاتور هنری برای همه مردم عام و خاص است.
- فروشهای 30 میلیونی یک نقاش تازه کار!
درمبخش درباره فروش آثارش و امکان خرید این آثار از سوی مردم معمولی نیز بیان کرد: من آثارم را گران نمیفروشم تا آدمهای عادی هم بتوانند بخرند که البته این کار همیشه با اعتراض همکارانم مواجه میشود. اما من فکر میکنم که تولید هنری من زیاد است و نمیتوانم همه آنها را در خانه انبار کنم، دوست دارم این آثار به خانههای مردم برود، به همین دلیل آثارم را به طور میانگین از 500 هزار تومان تا حدود 5 میلیون تومان به فروش میگذارم.
او در خاتمه تأکید کرد: این قیمتها برای کاریکاتوریستی که سالهاست کار میکند، قیمت زیادی نیست، در حالی که نقاشان تازه فارغ التحصیل شده از دانشگاه در اولین نمایشگاههای خود آثارشان را با قیمتهای 20 میلیونی و 30 میلیون تومانی عرضه میکنند و عجیبتر و خندهدارتر این است که این آثار با همین قیمت هم به فروش میرسد.
نظر شما