به گزارش ايرنا، سعید نمکی روز دوشنبه گفت: اکنون زیستگاهها به روش سنتی اداره میشوند که بر اساس این طرح قرار است سالانه دو تا سه زیستگاه در طرح هوشمند کردن زیستگاهها قرار گیرند.
وی افزود: اداره سنتی زیستگاهها موجب بروز تنش زیاد بین اهالی و محیطبانان میشود که قطعا هوشمند شدن تا حد زیادی از این تنش میکاهد.
وی با بیان این که اکنون از سرشماری وحوش تا مقابله با متخلفان و دستاندازان به حریم حفاظت شده به شیوه سنتی انجام میشود گفت: تجهیز محیطبانیها به سیستمهای هوشمند و تجهیزات پیشرفته جزو برنامههای سازمان حفاظت محیط زیست است.
مشاور رییس سازمان حفاظت محیط زیست اظهار کرد: اکنون 10 درصد از مساحت کشور جزو مناطق حفاظت شده در اختیار سازمان حفاظت محیط زیست است که افزایش آن به میزان 17 درصد جزو برنامههای سازمان است، این در حالی است که سازمان برای حفاظت از همان 10 درصد نیز مشکل دارد زیرا هم تجهیزات فرسوده و هم تعداد محیطبانان نسبت به وسعت مناطق کم است.
وی تاکید کرد: یکی از موضوعاتی که در راستای حفاظت از مناطق تحت مدیریت سازمان محیط زیست باید به آن توجه شود مشارکت بخش خصوصی در این زمینه است زیرا بدون توجه به این موضوع به توسعه پایدار دست نخواهیم یافت.
نمکی گفت: اکنون حدود دو هزار و 700 محیطبان در کشور مشغول به کار هستند که نسبت به وسعت مناطق حفاظت شده بسیار کم هستند، بر این اساس هر محیطبان 10 هزار هکتار را پوشش میدهد در حالی که بر اساس استاندارد، هر محیطبان باید 3 هزار هکتار را تحت پوشش قرار دهد.
وی افزود: البته باید به این نکته توجه کرد که تعداد محیطبان نسبت به منطقه متفاوت است، به عنوان مثال در منطقه خارتوران (سمنان - شاهورد) که دشت است یک محیطبان میتواند 10 هزار هکتار را پوشش دهد زیرا دید منطقه وسیع است اما منطقهای مانند دیلمان (شمال) که دارای جنگل و تپه است یک محیطبان برای این میزان جوابگو نخواهد بود.
نمکی تاکید کرد: بر این اساس استانداردهای محیطبانی و مناطق حفاظت شده باید بازنگری شوند زیرا ممکن است یک منطقه به علت شرایط جغرافیایی در هر هزار هکتار به یک محیطبان نیاز داشته باشد.
وی افزود: اکنون یکی از مشکلات اساسی سازمان محیط زیست کمبود اعتبار برای تجهیز مناطق است زیرا بیشتر امکانات محیطبانیها و پاسگاههای مناطق حفاظت شده فرسوده و از رده خارج هستند، این در حالی است که بیشتر متخلفان و متجاوزان به حریم طبیعت با آخرین امکانات و تجهیزات موتوری وارد مناطق میشوند.
نمکی گفت: هر چند امسال افزایش بودجه داشتهایم اما این میزان افزایش فقط برای نگهداری شرایط در وضعیت موجود است و برای توسعه و بهینه کردن امکانات کافی نیست.
نظر شما