مجموع نظرات: ۰
شنبه ۲۳ آبان ۱۳۹۴ - ۰۶:۱۱
۰ نفر

با گذشت یک هفته از پایان مهلت سازمان غذا و دارو برای تعیین تکلیف آبلیموهای تقلبی در بازار، از سرنوشت این پرونده هنوز خبری نیست.

یک‌ماه گذشت، تکلیف آبلیموها مشخص نشد

شانزدهم مهر رئيس سازمان غذا و دارو با تأكيد بر تعيين تكليف آبليموها تا يك‌ماه آينده، گفته بود همان كاري كه در مورد آب‌هاي معدني انجام داديم بايد در مورد آبليموها صورت بگيرد. ديناروند گفته بود در اين يك‌ماه دانشگاه‌هاي علوم پزشكي با كنترل كارخانه‌هاي آبليمو درباره توليدي و يا كنسانتره بودن و يا تقلبي بودن آنها نظر مي‌دهند. بهمن سال گذشته بود كه تفاهمنامه همكاري ميان 2سازمان كه با يكديگر قهر بودند امضا شد. ميانجي اين آشتي‌كنان شريعتمداري معاون اجرايي رئيس‌جمهور بود و طي آن ديناروند رئيس سازمان غذا و دارو و پيروزبخت رئيس سازمان ملي استاندارد برگه‌اي را امضا كردند تا از آن پس نظارت بر اجراي استانداردها به سازمان غذا و دارو سپرده شود، اما تدوين استاندارد بر عهده سازمان استاندارد باشد. قاضي‌زاده هاشمي وزير بهداشت هم كه شاهد اين آشتي‌كنان بود امضاي اين تفاهمنامه را كمك به حذف برخي از موازي‌كاري‌ها و مراجعات مكرر به 2دستگاه عنوان كرد. اما رئيس سازمان ملي استاندارد ‌ماه گذشته از شناسايي ۱۴ برند آبليموي تقلبي در بازار خبر داد. نيره پيروزبخت بدون اشاره به اينكه اين آبليموها علامت استاندارد داشته‌اند، گفت برندهاي آبليموي همنوش، دست‌چين، رازقي، زيبنده، ترش‌مزه، ناجي، سپنتا، بهينه‌نوش، هرمود، ميگلي، تزرو، چينود، شط و حاسب تقلبي است. برخلاف پيروزبخت، ديناروند وجود فقط 14برند متخلف را قبول ندارد و مي‌گويد امسال ما ۵۳ آبليمو را در بازار، به خط توليدشان تذكر داديم و بستيم. اين اظهارات در حالي بيان شد كه اين دو توافق كرده بودند كه نظارت برعهده سازمان غذا و دارو باشد و سازمان استاندارد فقط در تدوين استانداردها مرجعيت داشته باشد. اختلاف درباره تعداد شركت‌هاي متخلف به همين جا ختم نمي‌شود. دبير سنديكاي صنايع كنسرو ايران و عضو كانون انجمن‌هاي صنفي مواد غذايي مي‌گويد 9٩‌درصد آبليموهاي موجود در بازار كشورتقلبي هستند.

رئيس شعبه54 ويژه رسيدگي به جرايم پزشكي- بهداشتي اداره كل تعزيرات حكومتي استان تهران هم درباره تجربه ‌خود مي‌گويد كه همان يك درصد طبيعي را هم قبول ندارد و طي همه گشت‌هاي تعزيراتي از كارخانه‌هاي توليد آبليمو به آبليموي طبيعي دست نيافته و به هر كارخانه‌اي كه رفته به تشكيل پرونده منجر شده است.

  • تقلبي‌ها مضر نيستند

رسول ديناروند مي‌گويد تشخيص آبليموي تقلبي از طبيعي، براساس استاندارد‌هاي تعريف شده در آزمايشگاه ميسر است، اما كلاهبرداران هميشه راه‌هاي دور‌زدن استاندارد را پيدا مي‌كنند. براي اينكه جلوي تقلب در توليد آبليمو گرفته شود، شاخص و استاندارد تشخيص محصولات تقلبي هر چند سال يك‌بار بازنگري مي‌شود، اما هميشه متقلبان يك گام جلوتر از دستگاه‌هاي نظارتي هستند. به‌عنوان مثال در سنتز آبليموها، شاخص و ماده‌اي شناسايي مي‌شود كه در آبليموي طبيعي وجود دارد، اما در آبليموي تقلبي وجود ندارد و اين شاخص معيار تشخيص قرار مي‌گيرد اما خيلي زود متقلبان آن ماده را پيدا مي‌كنند و با اضافه كردن يك قطره آن، امكان تشخيص را از بين مي‌برند. در چنين شرايطي نه‌تنها آزمايشگاه‌هاي وزارت بهداشت بلكه پيشرفته‌ترين آزمايشگاه‌هاي تحقيقاتي دنيا نيز نمي‌توانند آبليموهاي تقلبي را از طبيعي تشخيص دهند. مشكل آبليموهاي تقلبي اين نيست كه خطرناك هستند و به سلامت انسان آسيب مي‌زنند، اين محصولات زيان‌آور نيستند. مشكل آنها طبيعي نبودن، تقلبي بودن و ساختگي بودن آنهاست. آبليموي تقلبي را با مواد شيميايي مانند اسيدسيتريك، رنگ و مواد ديگري توليد مي‌كنند و با طعمي شبيه آبليموي طبيعي در اختيار مردم قرار مي‌دهند، درحالي‌كه مردم انتظار دارند آبليموي طبيعي مصرف كنند و اين يك نوع تقلب و كلاهبرداري است.

سازمان غذا و دارو براي رفع اين مشكل به‌دنبال اين است كه 2نوع استاندارد براي آبليمو تعريف كند، يك استاندارد براي آبليموهاي طبيعي و ديگري استانداردي براي آبليموهاي كنسانتره يا ساختگي كه طبيعي نيستند تا مردم بتوانند آبليموهاي طبيعي و ساختگي را از هم تفكيك كنند و تشخيص دهند. مراحل بررسي و كارشناسي تعريف يك استاندارد جديد براي آبليموهاي غيرطبيعي در وزارت بهداشت بايد طي شود.

  • مديريت مادرانه در سازمان استاندارد

مـديـريت نـيـره پيـروزبـخـت در سازمان استاندارد اين نويد را مي‌داد كه شايد حساسيت بانوان نسبت به سلامت و بهداشت بيشتر باشد اما به‌گفته رئيس سازمان تعزيرات، در بازرسي از ۱۷ كارخانه توليد آبليمو «حتي يك قطره آبليموي طبيعي» يافت نشده است. محصولات تمام اين كارخانه‌ها مهر استاندارد دارند. به‌گفته عليرضا جمشيدي، «امحاي اين آبليموها حتي به محيط‌زيست نيز آسيب زده است.»

کد خبر 313673

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار تندرستی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha