به گزارش همشهري آنلاين به نقل ازايرنا، کبد، یکصد گرم وزن دارد که کمتر از پنج درصد آن از چربی تشکیل شده است و اگر چربی بیش از پنج درصد شود، آنگاه به آن کبد چرب اطلاق میشود.
دکترعباس ربانی افزود: بیماری کبدچرب در پی مصرف انرژی بیش از حد، چاقی، تنبلی و کم بودن ورزش و فعالیت، بروز پیدا میکند و درجه بندی دارد.
او گفت: کبد دومین عضو بزرگ در بدن انسان است و مسئول به اصطلاح رد کردن تمام مواد غذایی و نوشیدنی مصرف شده از صافی است. این بدان معناست که کبد فاکتورهای مضر مواد غذایی را گرفته و آنها را به صورتی بدون ضرر وارد سیستم های دیگر بدن میکند.
به گفته رباني، کبد به طور طبیعی خود را توسط سلولهایی ترمیم و پاکسازی میکند اما اگر فاکتورهای منفی وارد شده باشد در این کار اختلال رخ میدهد.
وجود چربی در کبد هر انسانی طبیعی است اما اگر کبدی دارای 5 تا 10 درصد چربی باشد کبد چرب نامیده میشود.
رئیس تیم جراحی پیوند کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: کبد چرب علائم ندارد و در بسیاری از مواقع، بیماران به صورت اتفاقی با انجام آزمایش یا سونوگرافی متوجه آن میشوند، کبد چرب به سادگی از طریق سونوگرافی قابل تشخیص است.
ربانی افزود: هنگامی که کبد از کار بیفتد، علائمی مانند ضعف، بی حالی ، خستگی بیش از حد، خواب آلودگی و کاهش وزن به تدریج در فرد بیمار ظاهر میشود، در کبد چرب چون غذاها خوب متابولیز نشده و سموم از طریق کبد دفع نمیشوند، فرد دچار لاغری میشود.
او گفت: تغذیه ناسالم یکی از عوامل خطر ابتلا به کبدچرب محسوب میشود و متاسفانه در ایران، افراد پرخور، زیاد داریم.
رئیس تیم جراحی پیوند کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: آمار مبتلایان به کبد چرب در ایران قابل توجه است، می توان با کاهش وزن، تغذیه مناسب و ورزش از بروز کبد چرب پیشگیری کرد. در تغذیه سالم علاوه برحجم غذا باید به نوع غذا نیز توجه کرده و ازمصرف فست فود و هله هوله (چیپس و پفک) پرهیز شود.
ربانی گفت: هم اکنون شایعترین عامل پیوند کبد، هپاتیت بوده اما خوشبختانه این بیماری با واکسیناسیون کنترل شده است اما در صد قابل توجهی از افرادی که واکسیناسیون انجام نداده اند، مبتلا به هپاتیت میشوند و خودشان نمیدانند و این بیماری را انتقال میدهند.
او، بیماریهای بدخیم مادرزادی و سرطان و همچنین عوامل ناشناخته را از دیگر دلایل ابتلا به نارسایی کبد برشمرد و یادآور شد: تا 40 سال پیش، مهمترین عامل نارسایی کبد، گرسنگی و سوء تغذیه بود اما امروز این موارد بسیار کم است.
ربانی اضافه کرد: یکی از مهمترین عوامل نارسایی کبد در کشورهای پیشرفته مصرف مشروبات الکلی است که این عامل در ایران ، تقریبا کم رنگ است.
پیش از این برخی از دست اندرکاران بیماریهای کبد و گوارش تخمین زده بودند که 30 تا 40 درصد مردم کبد چرب دارند.
نظر شما