پرويز گرشاسبي در گفتوگو با ايرنا با اعلام اينكه در حال حاضر 2تا 2.5برابر بيشتر از ظرفيت مراتع بهرهبرداري ميشود، گفت: افزايش دام در مراتع كشور ناشي از شرايط عمومي و وضعيت اقتصادي كشور در چند سال اخير است.
وي منابع طبيعي را بيدفاعترين بخش اقتصادي كشور دانست و افزود: متأسفانه هر فردي كه شغلي ندارد وارد مرتع و منابع طبيعي ميشود و به عرصههاي طبيعي و رويشگاههاي كشور آسيب وارد ميكند.
آنطور كه معاون سازمان جنگلها و مراتع كشور ميگويد: 84ميليون هكتار مرتع در كشور وجود دارد كه در 30 تا 40سال گذشته براي 71ميليون هكتار براساس حقوق عرفي دامداران مجوز چراي دام صادر شده و اين كار موجب نظاممندشدن اين ميزان مرتع شده است اما حدود 9ميليون هكتار باقيمانده كه بايد اين مراتع هم نظاممند شوند.
گرشاسبي با اشاره به اينكه در استانهاي كويري مانند سيستان و بلوچستان، يزد و اصفهان تا حدودي تعادل دام در مرتع برقرار شده است، خاطرنشان كرد: بررسيها نشان ميدهد مراتعي كه مجوز چرا به آنها داده نشده در وضعيت بحراني قرار دارند اما به آنهايي كه مجوز ميدهيم چون با درنظر گرفتن ظرفيت مرتع و پتانسيل چراي دام اين كار انجام ميشود وضعيت بهتري دارند.
وي با اشاره به اينكه 960هزار خانوار از 71ميليون هكتارمرتع مميزي شده بهرهبرداري ميكنند، تصريح كرد: متأسفانه بهدليل اينكه هنوز وضعيت اقتصادي در اين بخش تبيين نشده و نتوانستهايم از بهرهبرداران درآمدهاي سازمان جنگلها را اخذ كنيم، اين بهرهبرداري بهصورت بيرويه در حال انجام است.
- كمبود نيرو به بهرهبرداري بيرويه از مراتع دامن زده
به گفته گرشاسبي، طبق ماده 14قانون افزايش بهرهوري، بايد سالانه 3ميليون واحد دامي از دام مازاد كم شود اما با وجود طرحهاي زيادي كه ارائه شده، كمبود نيرو و نبود شبكه پايش مراتع، مانع از اجراي اين قانون شده است.
معاون سازمان جنگلها در عين حال از امضاي تفاهمنامه با سازمان نظام مهندسي خبر داد و افزود: در اين تفاهمنامه كه از امسال اجرايي ميشود راهكارهاي اقتصادي بودن مرتع و اشتغالزايي آن بررسي شده است و طبق اين تفاهمنامه قرار است حدود 3هزار نفر نيروي نظام مهندسي با اولويت نيروهاي مردمي در مراتع بهكار گرفته شوند تا هر كدام بهطور متوسط 10تا 20هزار هكتار مرتع را پوشش دهند.
وي خاطرنشان كرد: اين افراد از منابع طبيعي حكم دريافت ميكنند و مأمور منابع طبيعي ميشوند تا علاوه بر نظارت بر امور مرتعداري، دام مازاد را پايش كنند، ضمن آنكه اخطار دهي به متخلفان و اخذ خسارات و درآمدها نيز جزو وظايف اين افراد است.گرشاسبي با اشاره به اينكه در مقابل وسعتي از مراتع كه به اين افراد داده ميشود انتظار ميرود كنترلها و پايشها را انجام دهند، تأكيد كرد: اين افراد كارمند و روزمزد نيستند بلكه در مقابل كيفيت كار حقوق دريافت ميكنند.
به گفته وي، اين طرح شروع شده و اكنون در مرحله برگزاري كلاسهاي آموزشي است تا با نوع برخورد با مردم و تخلفات آشنا شوند. براي نمونه، بايد بدانند هر دامداري كه پروانه چراي دام دارد طبق قانون بايد به ازاي هر راس دام سالانه 400تومان عوارض پروانه چرا به خزانه دولت واريز كند كه اين كار اكنون انجام نميشود. او در پايان گفت: براساس بررسيها، سازمان جنگلها بايد سالانه حدود 20ميليارد تومان عوارض پروانه چراي دام دريافت كند اما در حال حاضر اين رقم حدود 2 تا 3 ميليارد تومان است.
نظر شما