به گزارش ایسنا، فخرالدین احمدی دانش آشتیانی در همایش ملی مدرسه ایرانی ـ معماری ایرانی که در سالن علامه امینی دانشگاه تهران برگزار شد، با اشاره به سند تحول بنیادین آموزش و پرورش گفت: آموزش و پرورش و مسئولان وظیفه دارند آن را پیاده سازی و کیفیت بخشی را در دستور کار قرار دهند.
وی افزود: سیاست گذاری فضاهای آموزشی یکی از زیرنظام های سند تحول است که معماری ایرانی و مدرسه ایرانی با الگوی اسلامی ایرانی در آن مورد تاکید قرار گرفته است. ایمنی مدارس و کاربری فضاها متناسب با برنامه آموزشی نیز در سندتحول آمده است.
وزیر آموزش و پرورش با تاکید بر اینکه ضرورت دارد تغییرات عمدهای در فرایندهای یادگیری و یاددهی در مدارس بوجود بیاوریم گفت: یکی از عوامل کمک کننده در ایجاد این تغییر فضای کالبدی مدارس است. یکی از برنامه های اصلی در سندتحول، بحث پررنگ تربیت است. مقوله تربیت یک مساله مهم است که به عنوان برنامه جنبی مورد اشاره قرار می گیرد.
دانش آشتیانی افزود: نمی توان آموزش و تربیت را از هم جدا کرد و باید در دل مدرسه به آن پرداخت. باید بستری را فراهم کنیم که مدارس ما تبدیل به "مدرسه زندگی" شوند و معلم و دانش آموزان ما بتوانند در مدرسه زندگی کنند و فرایندهای مدرسه لذت بخش و شاد برای دانش آموزان باشد.
اگر محیطی داشته باشیم که دانش اموز از آن گریزان باشد و به سلامتش لطمه بخورد آن مدرسه نمی تواند مدرسه زندگی باشد.
وی با بیان اینکه باید متناسب با این اهداف و ایده فضای کالبدی مدارس را طراحی کرد عنوان کرد: حتی ابعاد کلاس درس نقش کلیدی دارد در اینکه دانش آموز را به داخل کلاس بیاورد. راهروهای مدرسه نیز همانگونه است در حالی که اکنون متاسفانه راهروهای مدارس مناسب نیستند و راهروهای طویلی هستند که جلوه خوبی ندارند. باید سعی کنیم راهروهای طویل و طولانی در مدارس نسازیم.
دانش آشتیانی ادامه داد: پشت سر هم قرار گرفتن نیمکت ها در کلاس به معنای دیکته کردن روش سنتی آموزش و روش خطابهای است؛ امیدواریم روزی شرایط به گونه ای شود که تراکم کلاس ها کم شود و طراحی کلاس ها و چیدمان نیمکت ها دور کلاس بر اساس روشهای نوین آموزش را ممکن کند. این چیدمان دایره ای و گروهی باعث مشارکت فعال دانش آموزان در کلاس و بهبود فرآیند یادگیری می شود.
وی به ضرورت طراحی شاد دیوارها در راهروهای مدارس اشاره کرد و گفت: در بسیاری مدارس طراحی دیوارها و نصب اطلاعیه ها زیبا و شاد نیستند. در واقع تاکیدم بر این است که باید در تک تک این امور و فضاها به فرایندهای نظام آموزشی جدید و شاداب سازی محیط توجه کرد. حتی در جریان بازدید از برخی مدارس نوساز هم شاهد بودم که هنوز سیستم آموزش سنتی در طراحی مدارس حاکم است.
وزیر آموزش و پرورش افزود: بر اساس بررسیهای انجام شده تعداد فضاهای مورد نیاز آموزش و پرورش اعداد و ارقام بسیار بالایی است و از سوی دیگر تعداد کلاس های نیازمند تخریب و بازسازی و نیازمند مقاوم سازی هم کم نیستند لذا اگر بخواهیم در کوتاه مدت مسئله ایمن سازی مدارس به لحاظ کالبدی حل و کمبودهای فضای آموزشی را برطرف کنیم با دو مسئله کمبود منابع مالی و طول مدت ساخت مواجهیم.
دانش آشتیانی با بیان اینکه بخشی از اعتبارات در برنامه ششم توسعه دیده شده است گفت: علاوه بر این نیازمند مشارکت مردمی هستیم. مردم بخوبی وارد ساخت مدارس بخصوص در مناطق محروم شدند. درخواستم این است که اگر افرادی امکان ساخت یک مدرسه کامل را ندارند هر اندازه که می توانند حتی در حداقل ممکن مشارکت کنند تا ایمن سازی مدارس بخصوص در مناطق محروم را دنبال کنیم. مدارسی در روستاها هستند که هرلحظه امکان فروریختن آنها وجود دارد و نیازمند کمک هستیم تا در کوتاه مدت فضای لازم را تامین و ایمن سازی کنیم.
وی با اشاره به طول مدت ساخت و ساز گفت: باید سعی کنیم با ابزار و تکنولوژی های جدید بازه زمانی ساخت مدارس را کاهش دهیم و نوع ساخت ما نوع ساخت سنتی که زمانبر است نباشد. تکنولوژی جدید هم به دوام بناها و هم افزایش سرعت ساخت و ساز ها کمک میکند.
وزیر آموزش و پرورش با تاکید بر اینکه باید بتدریج به سمت ساخت مدارس سبز برویم اظهار کرد: باید مصالح زیست محیطی و صرفه جویی در منابع و انرژی را رعایت کنیم که خود الگویی برای دانش آموزان است. مسلما نمی توانیم مدارس تیپی را در سراسر کشور داشته باشیم اما لازم است در هر منطقهای متناسب با بوم و اقلیم مدارس خوبی داشته باشیم. باید سعی کنیم حتی در یک منطقه روستایی طراحی ما متناسب با بوم همان منطقه و نوع زندگی ساکنانش باشد.
نظر شما