به گزارش ایرنا به نقل از روابط عمومی انجمن رادیوتراپی آنکولوژی ایران، عضو هیأت مدیره انجمن انکولوژی و سرطان شناسی ایران، با اشاره به عوامل ایجادکننده سرطان معده، افزود: عوامل مختلفی همچون نوع تغذیه، ژنتیک، استعمال دخانیات و مصرف مشروبات الکلی احتمال ابتلا به سرطان معده را بیشتر میکند.
دکتر سیمین همتی اظهار کرد: نشانههای این سرطان غیراختصاصی است و شبیه به بیماریهای خوش خیم معده است که میتواند با آن اشتباه گرفته شود. نشانههای آن تهوع و بی اشتهایی، درد شکمی، سوزش ناحیه سر دل، احساس پری سر دل، سوء هاضمه، سیری زودرس، استفراغ، وجود خون در مدفوع و لاغر شدن است.
همتی افزود: بنابر وسعت بیماری بروز و شدت نشانهها متفاوت بوده و ممکن است فرد با کاهش وزن و علامت آنمی یا کم خونی مواجه شود یا با لمس توده در شکم مراجعه کند، وقتی سرطان به ارگانهای دیگر دست اندازی کند بیمار با علائم مربوط به ناحیه درگیر شده مواجه خواهد شد مثلا در حضور متاستاز به کبد، بیمار با زردی و بزرگی شکم، در متاستاز به ریه با علائم تنفسی، در متاستاز استخوانی با درد مراجعه میکنند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به علتهای ابتلا به سرطان معده عنوان کرد: عوامل مختلفی همچون نوع تغذیه، ژنتیک مصرف غذاهای نمک سود شده، شور و ترشیجات وغذاهای حاوی مواد نگهدارنده،ترکیبات نیتریت و نیترات،مصرف کم میوه و سبزیجات، چاقی و همچنین استعمال دخانیات و مصرف مشروبات الکلی احتمال ابتلا به سرطان معده را بیشتر میکند.
وی گفت: با افزایش سن، احتمال ابتلا به بیماری افزایش مییابد و بیماری در مردان نسبت به زنان بیشتر مشاهده میشود.
همتی تاکید کرد: چون نشانههای سرطان معده شبیه به سایر بیماریهای دستگاه گوارش است، ممکن بوده هنگامی که بیمار دچار این علائم میشود به پزشک مراجعه و دارو دریافت کند اما بهبود نیافته و خودسرانه داروها را ادامه دهد و به جای مراجعه به پزشک قبلی که این بار با توجه به سیر علائم و عدم پاسخ درمانی مناسب میتواند متوجه بیماری او شود، بیمار به پزشک جدید مراجعه میکند و این روند منجر به تشخیص دیرهنگام میشود.
عضو هیأت مدیره انجمن انکولوژی و سرطان شناسی ایران ادامه داد: زمانی که علائم بیماری طولانی مدت شده و بیماری به درمان دارویی جواب نداده برای بیمار ضرورت دارد که اقدامات تشخیصی مناسب مانند آندوسکوپی انجام شود.
همتی با بیان این که بعضی از سرطانها در برخی از خانوادهها بیشتر مشاهده میشود، عنوان کرد: این افراد که علائم گوارشی را دارند، باید پیگیریهای لازم را انجام و به پزشک متخصص مراجعه کنند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در پاسخ به این سوال که ژنتیک چقدر در بروز سرطان موثر است؟ گفت: ژنتیک به معنای ارثی بودن نیست گرچه موارد ارثی سرطان نادرند ولی ما معتقدیم سرطان بیماری ژنتیکی به معنای جهش ژنتیک است.
وی با بیان اینکه موتاسیون یعنی جهش در ناحیه ای از ژن است، گفت: در واقع روزانه در بدن ما تغییرات ژنتیک به وجود میآید که سیستم ایمنی بدن آن را شناسایی و ترمیم میکند.
وی ادامه داد: اگر این سلول قابل ترمیم باشد سلول جهش یافته دچار مرگ برنامه ریزی شده میشود و از چرخه سلولی بدن خارج میشود اما هنگامی که کارسینوژن در بدن اثر میکند و سیستم ایمنی نمی تواند جهش را ترمیم یا سلول را از بین ببرد، سلول جهش یافته به ساخت و ساز و رشد بی رویه خود ادامه داده و تکثیر میشود.
همتی با اشاره به اینکه تکثیر زیاد و غیر قابل کنترل سلولی میتواند به یک بافت سرطانی در بدن تبدیل شود، گفت: مسئله ای که بافت سرطانی را از بافت نرمال متمایز میکند، عدم پاسخ به فاکتورهای مهارکننده رشد طبیعی بدن و تکثیر غیرقابل کنترل آن بافت است.
همتی خاطر نشان کرد: سلولهای تکثیر یافته میتوانند رگ زایی داشته باشند و به جاهای دیگر بدن منتقل شوند و این خصوصیت متاستاتیک و پیش رونده بودن تومور است که منجر به مرگ ناشی از بیماری میشود.
وی گفت: پس از همین امروز به سبک زندگی و تغذیه خود و خانواده نگاه دیگری داشته باشیم تا با تصحیح عادات غلط و بد تغذیه ای و رفتاری بتوانیم در ایجاد و حفظ سلامتی خود و جامعه نقش داشته باشیم.
نظر شما