به گزارش مهر، دکتر سیدحسن هاشمی در حاشیه اجلاس بینالمللی چالشهای نظام مراقبت مقاومت میکروبی ضمن اشاره به افزایش مصرف آنتیبیوتیک در کشور، افزود: مقاومت آنتیبیوتیکی باعث میشود که هیچ تیری برای مقاومت در برابر انواع میکروبها در ترکش نداشته باشیم. این موضوع باعث میشود به آنتیبیوتیکهای بسیار قوی نیاز داشته باشیم که بسیار گران هستند و در آینده ما را با مشکل مواجه میکنند.
وی تاکید کرد: باید مقاومت میکروبی را در برابر بیماریها به حداقل برسانیم. همچنین علاوه بر کنترل مصرف آنتیبیوتیک در مواد پروتئینی، گوشت، مرغ و شیر، باید بیش از گذشته به میزان وجود این ماده در محصولات زراعی توجه کنیم.
هاشمی از برنامه مشترک وزارت بهداشت با سازمان دامپزشکی، سازمان غذا و دارو و وزارت جهاد کشاورزی برای کاهش مقاومت میکروبی در کشور خبر داد و گفت: از مجموع آنتیبیوتیکهای مورد استفاده در ایران فقط ۲۰ درصد در بیمارستانها مصرف میشود و ضروری است. ۸۰ درصد دیگر به صورت خوددرمانی و سرپایی استفاده میشود. از این رقم نیز ۵۰ درصد غیرضروری است. این رفتار در حوزههای دامپروری، زراعت و به ویژه امور درمانی باعث از بین رفتن منابع و ایجاد مقاومت میکروبی میشود.
به گزارش مهر، وزیر بهداشت در اجلاس بینالمللی چالشهای نظام مراقبت مقاومت میکروبی نیز، اظهارداشت: آنتیبیوتیک ابتدا برای مقابله با عفونت در انسان مصرف میشد، اما بعد از آن استفاده از این فناوری به حوزه دامپروری نیز تسری پیدا کرد. به همین دلیل طبیعی است که مقاومت نسبت به آن باعث آسیب به مردم میشود و تهدیدی جهانی است. امروز مقاومت آنتی بیوتیکی جیب و سلامت مردم را تهدید میکند.
وی افزود: مصرف آنتیبیوتیک از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۰، ۳۰ درصد افزایش یافته است که در حال حاضر با رشد مقاومت نیز همراه شده است. ۲۰ درصد مصرف آنتیبیوتیکها در مراکز بهداشتی و درمانی است، اما ۸۰ درصد آن در خدمات سرپایی تجویز میشود که بیش از ۵۰ درصد این رقم غیر ضروری است.
هاشمی با بیان اینکه در ۵۰ درصد نسخههای پزشکان آنتی بیوتیک وجود دارد، ادامه داد: ما تلاش کردیم که تعداد اقلام دارویی در نسخ را از ۳.۴ به ۲.۷ کاهش دهیم. اما در حال حاضر از میان ۱۰ داروی تجویزی در نسخههای پزشکان حداقل یک قلم مربوط به آنتیبیوتیکهای وسیعالطیف است. باید بپذیریم که شرایط ما در این زمینه خوب نیست و مصرف آنتیبیوتیک رو به افزایش است.
وزیر بهداشت با بیان اینکه افزایش مصرف آنتیبیوتیک زنگ خطری است که باید برای آن چارهای اندیشیده، ادامه داد: باید قبول کنیم در این منطقه از جهان که گرفتاریهای زیادی داریم، در معرض تهدید مقاومت آنتیبیوتیکی هستیم. حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد مقاومت نسبت به ۱۰ آنتیبیوتیک پر مصرف در کشور وجود دارد. در حوزه دامپروری نیز تنها در سال ۲۰۱۰، ۶۳ هزار تن آنتیبیوتیک مصرف شده است. اگر با همین روند پیش رویم در سال ۲۰۳۰ این رقم به ۱۵۰ هزار تن در دنیا میرسد.
هاشمی همچنین اضافه کرد: مصرف شیر نقش اول را در حوزه دامپروری و در مورد مقاومت آنتیبیوتیک ایفا میکند. به همین دلیل باید همکاریهای بینبخشی را افزایش دهیم. ما به دلیل قوانینی که در این زمینه داریم و همچنین با وجود برخی ساختارها مانند شورای عالی سلامت و امنیت غذایی میتوانیم در سطح استانها هماهنگیهای موثرتری انجام دهیم. تدوین برنامه ملی مقاومت میکروبی اولین قدم در این راه است اما مهمتر از آن اجرای برنامه است.
وی ضمن اشاره به همکاری وزارت جهاد کشاورزی، سازمان غذا و دارو، دامپزشکی و بیمارستانهای منتخب در این برنامه ملی اظهار کرد: کمک گرفتن از چارچوبهایی که سازمان بهداشت جهانی در این زمینه مشخص کرده است نیز اهمیت زیادی دارد. همچنین انجام پایش برای مصرف آنتیبیوتیکها، طراحی نظام مراقبت مقاومت میکروبی در انسان، دام و شیلات و همچنین توجه به مصرف منطقی داروها نیز از جمله مواردی است که باید به آنها توجه کرد.
هاشمی نقش بیمهها، سازمانهای حمایت از مصرف کننده و نهادهای نظارتی را در این خصوص بسیار مهم توصیف کرد و گفت: سازمان غذا و دارو باید نظارت گستردهتر و آزمایشگاههای مجهزتری در این زمینه داشته باشد. علاوه بر آن تاکید بر تحقیق و توسعه در صنعت دارو، توجه به شرکتهای دانش بنیان، بایو و نانو تکنولوژی و همچنین سرمایه گذاری برای دستیابی به آنتی بیوتیکهای جدید میتواند جزء اهداف بلندمدت دستگاههای ذینفع در این حوزه باشد.
نظر شما