به گزارش همشهري، 2ماه بعد از آغاز رشد قيمتها در بازار نقدي سكه، بازار معاملات آتي سكه هم در بورس كالا تحت تاثير قرار گرفت. بازار معاملات آتي بورس كالا تابعي از بازار نقدي سكه بهار آزادي است.
هر زمان كه قيمت ها در بازار تهران و به دنبال آن شهرهاي ديگر رشد ميكند قيمت سكه بهار آزادي در بورس كالا هم دستخوش تغيير مي شود چون رشد قيمت سكه در بازار داخلي هم تابعي از رشد قيمت هاي جهاني است. به اين ترتيب اثر دومينووار افزايش قيمتها در بازارهاي جهاني به بازار داخلي و سپس به بازار مبادلات آتي سكه در بورس كالا هم سرايت مي كند.
- دلايل رشد قيمت ها در بازار هاي جهاني
هماکنون قیمت طلا بيش از 1200 دلار در هر اونس در بازارهاي جهاني مبادله و پيشبيني ميشود روند افزايش قيمت طلا در بازارهاي جهاني همچنان ادامه يابد زيرا تحليلهاي اقتصادي حاوي خبرهاي خوبي براي اقتصاد جهاني نيست، از يك طرف سرمايهگذاران نگران افزايش ركود در اقتصاد جهاني هستند و از سوي ديگر نگراني درباره بحرانهاي جديد مالي بعد از سال مالي 2008 به شدت فراگير شده است، همين 2 عامل موجب شده حجم سرمايهگذاري در بازار طلا كه يك بازار امن سرمايهگذاري است افزايش يابد.
برخی کارشناسان بر این باورند که این فلز زرد نتوانسته است قیمت خود را در زمان قطعی شدن برگزیت و پیروزی ترامپ حفظ کند. دیگر کارشناسان نیز بر این باورند که مناقشات ژئوپلتیک و همچنین بیثباتی در جهان فشار افزایشی قیمت طلا را تداوم داده است. راب مکایون، مدیرعامل شرکت مکایون گفت: دوره طولانیمدت پایین بودن ارزش پولها و تمرکز سرمایهگذاران بر طلا به عنوان پناهگاهی امن در مقابل مخاطرات ژئوپلتیکی و مالی میتواند طی 5 سال آینده قیمت اونس طلا را با افزايش زيادي مواجه كند. اوله هانسن يك تحلیلگر ديگر بازارهاي جهاني گفت:
نرخ بهره اوراق قرضه دوساله و دهساله آمریکا به شدت کاهش یافته و به پایینترین سطح خود در 10سال اخیر رسیده است. کاهش ارزش دلار در برابر ین ژاپن نیز مسئله مهمی است که می تواند بر افزایش قیمت جهانی طلا طی ماههای آینده تاثیر داشته باشد.
مشاور ارشد ساکسو بانک گفت: ادامه خرید اوراق قرضه بلندمدت و فروش اوراق قرضه کوتاهمدت از سوی سرمایهگذاران بینالمللی نشان میدهد بازارهای بینالمللی به شدت نگران وقوع رکود و بحران اقتصادی هستند تا اینکه نگران تورم باشند و این مسئله در نهایت به نفع تقاضای مکان امن سرمایهگذاری برای طلا خواهد بود.
- دلايل رشد در بازارهاي داخلي
همگام با رشد قيمت طلا در بازارهاي جهاني قيمت طلا و به دنبال آن سكه هم در بازار مبادلات داخلي و بعد از آن در بازار مبادلات آتي بورس كالا رشد كرد اما در چند هفته اخير با توجه به كاهش قيمت طلا در بازارهاي جهاني حرارت از بازار هاي داخلي كه با يك تأخير زماني نسبت به بازارهاي جهاني واكنش نشان مي دهد، خارج نشد؛ به طوري كه قیمت سکه بهار آزادی در فاصله یکم تا سیام آبانماه 10 درصد معادل ۱۲۹ هزار تومان رشد كرد.
اين تحولات واكنشهايي در محافل اقتصادي داشت به طوري كه محمد کشتیآرای رئیس اتحادیه طلا و جواهر گفت: دریکی، دو روز آینده شاخصهای اقتصادی در آمریکا اعلام خواهد شد که بر قیمت جهانی طلا و در نتیجه بازار سکه در ایران اثرگذار خواهد بود و با توجه به اینکه قیمت ارز ثبات و حتی کاهش اندکی داشته افت قیمت طلای جهانی میتواند موجب كاهش قیمت سکه شود. کشتیآرای ادامه داد: ورود به ربیعالاول و مناسبت های مذهبی این ماه موجب افزایش تقاضا و ایجاد حباب شد که پیشبینی میشود با کاهش تقاضا قیمت نیز کاهش یابد.
به گفته او، قیمت جهانی طلا با کاهش مواجه شده و نرخ ارز نیز به ثبات رسيده است؛ بنابر اين قيمت سكه در حال حاضر حباب دارد و قیمت آن باید یک میلیون و ۲۳۰ هزار تومان باشد.
- مبادله 25 هزار ميليارد تومان سكه
به دنبال اين تحولات حجم تقاضا براي خريد سكه در بورس كالا هم افزايش يافت؛ به طور ي كه در مبادلات هفته قبل 110 درصد بر حجم تقاضا براي خريد سكه در اين بازار افزوده شد؛ همين شرايط در هفته قبلتر هم وجود داشت. اين اطلاعات نشان ميهد كه فقط در هفته قبل ارزش كل معاملات آتي سكه در بورس كالا با 1210 درصد رشد به 2400 ميليارد تومان رسيده است. اين دادهها نشان ميدهد كه حجم تقاضا از سوي سرمايهگذاران از اول سال تاكنون با 12 درصد رشد به 25 هزار ميليارد تومان رسيده و اين يعني اينكه ارزش كل معاملات آتي بورس كالا در 8ماه سال جاري نسبت به سال قبل 38 درصد رشد داشته است.
- دلايل رشد قيمت
رضا خانلو، کارشناس بازار سرمایه درباره رشد قيمتها در بازارهاي نقد و آتي سكه بهار آزادي گفت: رشد قیمت طلا و سکه در داخل کشور متأثر از افزایش نرخ اونس جهانی طلا و فضای روانی حاکم بر بازارهای مختلف است؛ البته نباید از افزایش نرخ ارزهای مختلف به ویژه دلار و اثرپذیری بازار سکه و طلا از این موضوع غافل شد. او یکی دیگر از دلایل افزایش قيمت سکه و طلا در بازار را پایان ماه های محرم و صفر عنوان کرد و گفت:
با توجه به فرارسیدن ماه ربیعالاول، افزایش تقاضای طلا و سکه در بازار بدیهی است. علیرضا ناصرپور، مدیر توسعه بازار مشتقه بورس کالا گفت:از ابتدای سال جاری تا ۲۰آبان ماه، میانگین روزانه حجم معاملات در بازار قراردادهای آتی ۸۸۰۰ قرارداد در روز بوده اما در 2هفته اخیر این عدد به بیش از ۳۳ هزار قرارداد رسیده که حاکی از افزایش حدود ۴ برابری حجم معاملات در روزهای اخیر است. به اعتقاد ناصرپور، این نشاندهنده معامله روزانه ۳۳۰ هزار سکه در بازار آتی بورس کالاست.
او اشارهاي به اثر معاملات نقدي سكه بر معاملات آتي بورس كالا نكرد اما ادامه داد: با توجه به گزینههای مورد بررسی میزان نقدشوندگی و عمق بازار قراردادهای آتی نسبت به بسیاری از بازارها از وضعیت مناسبی برخوردار است که مرهون سابقه قابل توجه این بازار و نیز حضور گسترده فعالان در این بازار است. بر همين اساس بنا به دستور بانک مرکزی از امروز شنبه سکه تمام بهار و نیم بهار آزادی در بانک کارگشایی به حراج گذاشته ميشود تا روند افزايش قيمت در بازار نقدي كنترل شود.
نظر شما