تنش ایجاد شده در بدن و واکنش بدن را تنیدگی میگوییم به عبارتی هر عاملی موجب تنش روح و جسم و از دست دادن تعادل فرد شود، تنیدگیزاست.
هنگام وارد شدن استرس بدن واکنشهایی از خود نشان میدهد تا تعادل از دست رفته را باز گرداند که این عمل استرس است. تنیدگی واکنشی است که در فرد در اثر حضور عامل دیگری به وجود میآید و قوای فرد را برای روبهرو شدن با آن بسیج میکند و ارگانیزم یا موجود زنده حالت آماده باش پیدا میکند.
کم حوصلگی، سردرد، تغییر ضربان قلب، خستگی جسمی، خشم و پرخاشگری، بیخوابی، فشار در سینه، اختلال گوارشی، سوزش معده، عرق کردن، خشکی دهان، بیاشتهایی، داغ شدن یا سرد شدن بدن، غمگینی، لرزش بدن، میل به سیگار، از دست دادن تمرکز، احساس سرگیجه، تغییر تنفس، تکرر ادرار، کم شدن حافظه، دردهای بدنی پراکنده، آه کشیدن، تمایل به تنهایی، آشفتگی، التهاب، سرخ شدن پوست صورت از عوامل فیزیکی استرس است.
مردم اغلب چنان به استرس عادت کردهاند که از وجود آن در خود بیخبرند. بسیاری از ما بهرغم این که عصبی و هیجان زده نمیشویم، از تأثیرات وعوارض ضعیفکننده و مخّرب استرس در امان نیستیم؛ حتی درصورتی که احساس یأس و اضطراب نکنیم، استرس میتواند شیوه و طرز رفتار ما را با دیگران تغییر داده، یا به بدن ما آسیب جدی وارد سازد.
عوامل بسیاری سبب بروز استرس میشوند. مثلاً بیماری، دیر رسیدن به محل کار، ترافیک و... اما مهمترین عامل طرز برخورد، نوع نگاه و نگرش ما به حوادث و اتفاقاتی است که پیرامون ما میافتد.
ما میتوانیم احساسات خود را تغییر دهیم. این کار از طریق تغییر در رفتار یا تفکر میسر میشود.
بهعنوان مثال انجام دادن مقداری از یک کار میتواند ما را از نگرانی درباره آن برهاند. ایجاد یک برداشت و فهم جدید از یک وضعیت خاص، از هراس و استرس ناشی از آن میکاهد.
راههای کاهش استرس
1- یاد بگیرید که برنامهریزی کنید.
آشفتگی، بینظمی و عدم سازمان دهی در کارها و برنامهها میتواند تولید استرس کند.
2 - شناسایی محدودیتها و ضعفها
ما هرگز نمیتوانیم کامل و بینقص باشیم. پس برای خود اهدافی تعیین کنید که دست یافتنی و قابل دستیابی باشند.
3 - در زندگی بازی، تفریح و سرگرمی داشته باشید.
شما هر از گاهی نیاز دارید که از فشار زندگی فرار کنید و به تفریح و سرگرمی روی آورید. صرفنظر از سطح توانایی و مهارتتان در بازی، سرگرمیها و بازیهایی پیدا کنید که برایتان جذاب و لذتبخش باشند.
4 - شخصی مثبت، سازنده ومفید باشید.
5 - یاد بگیرید که گذشت داشته باشید وعقاید دیگران را تحمل کنید.
6 - از رقابتها و چشم و هم چشمیهای بیجا و غیرضروری پرهیز کنید.
7 - بهطور مرتب ورزش کنید.
8 - یاد بگیرید که روش شما برای استراحت و آرامش، منظم و عاری از داروهای آرام بخش و مسکن باشد.
9 - مشکلات و مسائل خود را درون خود نگه ندارید وبا مشاور وافراد قابل اطمینان مشورت کنید.
10 - تفکر خود را عوض کنید و به مسائل با آرامش نگاه کنید.