چهارشنبه ۱۷ بهمن ۱۳۸۶ - ۱۸:۰۸
۰ نفر

گروه سلامت: در دنیای امروز، به هر دلیلی مصرف بطری‌های پلاستیکی جای بطری‌های شیشه‌ای را گرفته است و از بچه شیر‌خواره گرفته تا جوان و پیر، به نوعی ناچارند یا ترجیح می‌دهند از این جنس بطری‌ها استفاده کنند.

کارشناسان هرازچندگاهی در مورد خطرهای احتمالی استفاده از این بطری‌ها هشدارهایی می‌دهند، اما ظاهرا هنوز تحقیقات جامعی در مورد خطرها و زیان‌های احتمالی آنها وجود ندارد و توصیه‌ها همه احتمالی و غیرقطعی است. تازه‌ترین این مطالعات، اما در مورد نحوه صحیح استفاده از آنهاست. این مطالعه را محققان دانشگاه سین‌سیناتی انجام داده‌اند.

در این مطالعه، تأثیر دمای بهینه استفاده از این بطری‌ها بررسی شده است؛ ایده اولیه این بوده که ریختن مایعات داغ در این بطری‌ها می‌تواند میزان آزاد شدن مواد شیمیایی از آن را افزایش دهد. توضیح این که بطری‌های پلاستیکی رایج، حاوی ماده‌ای شیمیایی موسوم به بیس‌فنول یا BPA است که معمولا مقادیر محدودی از آن در مایعاتی که از آنها خورده می‌شود، آزاد می‌شود. این ماده، به‌عنوان یک ماده سمی و زیان‌آور برای حیوانات شناخته شده، اما هنوز مقدار سمی آن برای انسان تعیین نشده است و کسی نمی‌داند آیا میزان مواجهه ما از طریق این بطری‌ها و نیز منابع دیگر آن قدر هست که نگران آن باشیم یا نه؟

بررسی‌ها نشان داده این ماده، که از خانواده هورمون‌های زنانه، استروژن‌هاست، می‌تواند با سامانه هورمونی بدن تداخل ایجاد کند و مشکلاتی را در کارکرد آن به وجود آورد. همچنین ممکن است این ماده در بالا بردن احتمال بروز برخی سرطان‌ها نقش داشته باشد.

مطالعه جدید این محققان، همان طور که اشاره شد، در مورد تأثیر دما در افزایش آزاد شدن این ماده از بطری‌های پلاستیکی است. فرضیه آنها این بود که دمای بالا باعث افزایش آزاد شدن BPA می‌شود. بررسی‌های اولیه، حاصل مقایسه میزان ماده آزاد شده در محیط‌های با دمای متفاوت نشان داد BPA موجود در مایع داخل بطری بر اثر تغییر دمای محیط تفاوت نمی‌کند.

مرحله بعدی تحقیقات نشان داد که افزایش ناگهانی دمای بطری، مثلا در حالتی که مایع خیلی داغ در آن ریخته می‌شود، یا حالتی که بطری شیر مخصوص شیرخواران را برای ضدعفونی در آب جوش قرار می‌دهیم، مقدار ماده شیمیایی آزاد شده، به بیش از 15 تا 55 برابر می‌رسد. اندازه‌گیری‌ها نشان می‌دهد میزان ماده آزادشده در حالت معمولی، چیزی بین 2/0 تا 8/0 نانوگرم در ساعت است، در حالی که در حالت شوک حرارتی، می‌تواند به 32 نانوگرم در ساعت هم برسد.

نتایج این مطالعه که در نشریه مقالات سم‌شناسی منتشر شده است، دوباره بحث سلامت مصرف‌کنندگان بطری‌های پلاستیکی و نیز نحوه صحیح استفاده از آن را باز کرده است. با توجه به این که منابع دیگر محیطی نیز می‌توانند انسان را در مواجهه با این ماده سمی قرار دهند و همچنین به‌دلیل این که هنوز دوز سمی آن برای انسان شناخته نشده است، استفاده گسترده از این بطری‌ها در صنایع غذایی و نیز در خانه‌ها، با سؤالات و تردیدهای زیادی همراه شده است.

کارشناسان توصیه می‌کنند تا زمانی که به همه این پرسش‌ها پاسخ درخوری داده شود، تا آنجا که ممکن است از ظروف غیرپلاستیکی استفاده شود و درصورت اجبار به استفاده از آن، حتی‌الامکان از داغ کردن بیش از حد آن پرهیز شود.

خردسالان را هم می‌توان رژیم داد
با توجه به شیوع گسترده‌ای که امروزه چاقی پیدا کرده است و عوارض آن که هر روز اخبار تازه‌ای درمورد آن منتشر می‌شود، محققان توصیه می‌کنند حتی در رژیم کودکان خردسال 2 ساله نیز تجدید نظر و دقت شود تا از همین سنین، از پیشرفت چاقی جلوگیری شود. بی‌بی‌سی گزارش کرده است که اداره استانداردهای تغذیه‌ای انگلستان طی اعلامیه‌ای خواستار تجدیدنظر در نحوه تولید تنقلات کارخانه‌ای محبوب بچه‌ها شده است.

در اطلاعیه این اداره آمده است که می‌توان با اصلاح تولید در کارخانه‌های صنایع غذایی، میزان چربی اشباع موجود در خوراکی‌ها را، به ویژه تنقلات مورد علاقه بچه‌ها، تا 20 درصد کاهش داد. به گفته محققان این اداره، با انجام چنین تغییراتی می‌توان امیدوار بود از بروز بیش از 200 هزار بیماری قلبی و عروقی ناشی از بالا رفتن کلسترول پیشگیری کرد. طرح مطالعاتی اداره استانداردهای تغذیه‌ای انگلستان، تنقلات، بیش از 11 درصد رژیم غذایی کودکان 5ساله را تشکیل می‌دهند که می‌توان با این تغییرات تأثیر خوبی در سلامت آنها گذاشت.

چغندر، فشارخون را کم می‌کند
محققان می‌گویند مصرف روزانه 500 میلی‌لیتر، حدود 2 لیوان آب چغندر می‌تواند فشارخون  را تا حد قابل‌توجهی کاهش دهد. بی‌بی‌سی گزارش می‌دهد محققان دانشکده پزشکی لندن، این موضوع را از بررسی روی تعدادی از افراد سالم به دست آورده‌‌اند و امیدوارند بررسی‌های بیشتر بتواند راهی کم‌عارضه و کم‌هزینه برای درمان بیماری پرفشاری خون پیشنهاد دهد. در مطالعه این محققان مشخص شده ماده مفیدی که احتمالا مسئول چنین خاصیت باارزشی است، نوعی نیتریت باشد که در برخی گیاهان خوراکی با برگ‌های سبز پررنگ و رنگی، وجود دارد.

پیش از این فایده انواع سبزیجات و میوه‌جات در کاهش میزان بروز انواع بیماری‌ها از جمله سرطان، به خاطر وجود آنتی‌اکسیدان‌ها، مشخص شده بود، اما این اولین بار است که تأثیر نوع خاصی از آنها، در کاهش فشارخون مطرح می‌شود. بررسی‌ها نشان داده است که کاهش فشارخون بعد از خوردن آب چغندر، از یک ساعت بعد از مصرف آن شروع می‌شود و تا 4- 3 ساعت بعد از آن به اوج می‌رسد و آثاری از آن حتی تا 24 ساعت بعد نیز باقی می‌ماند. جزئیات این مطالعه در نشریه علمی پرفشاری خون منتشر شده است.

چرت روزانه حافظه را تقویت می‌کند
یافته‌های جدید محققان نشان می‌دهد افرادی که روزی 45 دقیقه در طول روز چرت می‌زنند، احتمالا حافظه بهتری نسبت به سایرین خواهند داشت. به گزارش رویترز، این نتایج را محققان مرکز تحقیقات پزشکی بوستون به دست آورده و در نشریه علمی خواب منتشر کرده‌‌اند.

در این مطالعه مشخص شده است که افراد 2 ساعت بعد از این که به اندازه 45 دقیقه چرت زدند، قدرت به یادسپاری و یادآوری جزئیات فیلم نمایش‌داده شده و حوادث آن را بیشتر از کسانی داشتند که به‌طور معمول فعالیت می‌کردند.  این محققان می‌گویند چرت زدن طی روز می‌تواند به پردازش اطلاعات وارد شده به مغز کمک کند.نتایج این مطالعه می‌تواند به بالا بردن توان تحصیلی دانش‌آموزان و دانشجویان کمک کند.

کد خبر 43668

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار پزشکی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز