همشهری آنلاین: معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: برای جلوگیری از تبدیل شدن رسوبات سیل اخیر به کانون گرد و غبار، قرق دشت‌های این مناطق باید جدی گرفته شود و دراین راستا مکاتبات لازم صورت گرفته است.

سيلاب

به گزارش ایرنا، مسعود تجریشی روز سه‌شنبه گفت: سیلاب‌های اخیر در کشور حاوی حجم زیادی رسوبات است که بعد از ته‌نشین شدن، بر روی زمین باقی می‌مانند که به مرور خشک شده و ممکن است به کانون گرد و غبار تبدیل شوند.

وی اظهار داشت: البته در دی و بهمن سال گذشته نیز شاهد بارش‌های خوبی در استان خوزستان بودیم و سیلاب‌هایی بر زمین جاری شده بود و همان زمان رئیس سازمان حفاظت محیط زیست نسبت به تبدیل شدن این رسوبات به کانون‌های گرد و غبار ابراز نگرانی کرده بود. از این رو نامه‌ای از سوی عیسی کلانتری خطاب به محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی و استاندار خوزستان تهیه و ارسال شد تا قرق‌ها در این مناطق جدی گرفته شود.

تجریشی گفت: این رسوبات حاوی مواد مغذی است، بنابر این کمک زیادی به رشد گیاه می‌کند. از این رو اگر قرق جدی گرفته و از چرای بی‌رویه دام در این مناطق جلوگیری شود؛ به گیاه برای رشد فرصت داده‌ایم و به مرور دشت‌های سیلاب گرفته با پوشش گیاهی سبز می‌شوند که در این شرایط دیگر گرد و غباری ایجاد نخواهد شد.

وی گفت: با توجه به این که بارش‌ها در زمان خوبی آمده و پشت سر آن پوشش گیاهی می‌روید، حتما در خرداد، تیر و مرداد بر روی قرق بسیار جدی عمل کنیم و در جلسات کارگروه استانی نیز بر توجه دستگاه‌ها به این موضوع تاکید می‌کنیم.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست همچنین گفت: بنابر این اگر به این موضوع توجه شود، امسال را پشت سر خواهیم گذاشت اما اگر توجه نشود تمام این دشت‌ها به کانون‌های جدید گرد و غبار در کشور اضافه می‌شوند.

وی گفت: البته این موضوع فقط مختص ایران نیست بلکه در همه جای دنیا این بوده است، مثلا زمانی که سیلاب رودخانه می سی سی پی در آمریکا فروکش کرد، میزان غبار در آن منطقه افزایش یافت.


پایان کار شناسایی کانون‌های گرد و غبار داخلی

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: گرد و غبار پدیده‌ای است که چند سالی است گریبانگیر کشور شده و ۲۳ استان مانند سیستان و بلوچستان، کرمان، کردستان و لرستان را درگیر کرده که مرحله اول مقابله با آن شناسایی کانون‌های گرد و غبار است که سازمان محیط زیست انجام داده است.

وی افزود: اکنون کار شناسایی کانون‌های گرد و غبار داخلی به پایان رسیده و امسال به سراغ تهیه برنامه عمل آنها خواهیم رفت، یعنی مشخص می‌کنیم برای هر استان چه اقداماتی باید صورت گیرد.

تجریشی ادامه داد: حدود ۲۰ میلیون هکتار کانون گرد و غبار در کشور وجود دارد که بخشی از آنها بحرانی است که برای شناسایی و تهیه برنامه عمل آنها با دانشگاه‌های شهید بهشتی، تهران و آزاد قرارداد بستیم تا متناسب با خسارت‌هایی که این کانون‌ها وارد می‌کنند، اولویت‌بندی شوند.

تجریشی گفت: برنامه اقدام و عمل یک سری از کانون‌ها در حال نهایی شدن است، جاهایی مانند خوزستان نهایی شده و اکنون تهیه برنامه عمل کانون‌های گرد و غبار سیستان و بلوچستان را آغاز کرده‌ایم.

وی افزود: تهیه برنامه عمل تالاب‌هایی که به کانون گرد و غبار تبدیل شدند، سال گذشته آغاز شد. همچنین برای تعدادی از تالاب‌ها مانند تالاب صالحیه برنامه عمل تهیه کرده‌ایم و کارهای اجرایی آن آغاز شده است، در واقع برنامه عمل ۷۰ تا ۸۰ درصد تالاب‌ها را آغاز کردیم.

تجریشی ادامه داد: مکان‌هایی در کشور داریم که کانون غبار هستند مانند جنوب شرقی اهواز و ریگان در کرمان که آنها را شناسایی کردیم که باید برنامه عمل آنها را نیز تهیه کنیم و در نظر داریم برای سال ۹۸ به هر کدام از این کانون‌ها برنامه‌ریز عملیاتی ارائه دهیم.

به گفته وی، تهیه برنامه عمل سیستان و بلوچستان نیز آغاز شده است.

شناسایی کانون های گرد و غبار خارجی

تجریشی درباره کانون‌های گرد و غبار خارج از کشور گفت: سال گذشته سازمان حفاظت محیط زیست با سازمان هواشناسی و سه مرکز تحقیقاتی در داخل کشور قرارداد بست تا کانون‌های خارج کشور را شناسایی کنند، به عنوان مثال امروزه گرد و خاک از منطقه قره قوم در ترکمنستان وارد مشهد می‌شود، از سوریه در غرب، سیستان در شرق و بخش‌هایی از عربستان در جنوب، اردن و عراق به سمت ایران می‌آیند.

وی گفت: در این فرایند اعتبار را سازمان محیط زیست تامین می‌کند و سازمان هواشناسی با همکاری سه مرکز در کشور، این کانون‌ها را شناسایی و اولویت‌بندی می‌کند و بر اساس آن برنامه عمل ارائه می‌دهند.

تجریشی ادامه داد: برای حل این معضل با برنامه محیط زیست ملل متحد (UNDP ) مذاکره کردیم، اعتباری را برای سال ۹۸ در نظر گرفتیم تا بتوانیم کشورهای منطقه را حول محور UNDP گرد هم بیاوریم و برنامه عمل و اقدام برای کانون‌های خارجی را تهیه کنیم و وارد فاز عملیاتی شویم.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: تلاش می‌کنیم مطالعات بخش‌هایی که سال گذشته آغاز کردیم تا ۶ ماه اول امسال تمام شود و بقیه بخش‌ها را بعد از آن آغاز کنیم.

کد خبر 438137

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha