به گزارش همشهری آنلاین تحقیقات انجام شده در ایران به سرپرستی دکتر رضا ملک زاده در همکاری محققان بینالمللی از جمله پژوهشگران دانشگاه بیرمنگام در بریتانیا و موسسات دیگر نشان داد این قرص ترکیبی میتواند موارد حمله قلبی را تا یک سوم کاهش دهد.
این بررسی به مدت ۵سال بر روی ۷ هزار نفر انجام شد و این دارو در طی این مدت توانست در همه افراد ۳۵ درصد مرگ ناشی از حمله قلبی را کاهش دهد و در افرادی که بطور دایم ازآن استفاده میکردند تا ۵۰ درصد مرگ ناشی از سکته مغزی را نیز کاهش داد.
قرص پلیپیل (Polypill) حاوی آسپیرین برای رقیق کردن خون، داروی استاتینی برای کاهش کلسترول و دو داروی دیگر برای کاهش فشار خون (الاناپریل و هیدروکلورتیازید) است.
دکتر فرین کمانگر، از محققان این پروژه در گفتگویی با بیبیسی در این باره گفت: "حدود هجده سال قبل این ایده مطرح شد که چند تا از این قرصها را با هم ترکیب کنیم تا هر شخص بتواند با خوردن یک قرص، احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را پایین بیاورد."
استاد اپیدمیولوژی دانشگاه دانشگاه ایالتی مورگان آمریکا گفت: "برای اولین بار بود که چنین قرصی را در دنیا چندین سال به چندین هزار نفر دادند و خوشبختانه نتیجه نشان داد که این قرص احتمال ابتلا را حداقل ۳۴ درصد کم می کند و اگر روزانه و مرتب مصرف شود تا پنجاه درصد خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی کم میشود.
دکتر نضال صرافزدگان از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان یکی دیگر از این پژوهشگران هم در این باره گفت: «با توجه به قیمت ارزان این قرص چند دارویی، این دارو بالقوه میتواند اثر عمدهای بر سلامت قلب و عروق داشته باشد و از مهمترین علل مرگومیر در جهان پیشگیری کند.»
یافتههای تحقیق سال ۲۰۱۹ در مجله معتبر لنست چاپ شد.
یک قرص چهار دارویی از یکسوم مشکلات قلبی پیشگیری میکند
- تحقیق در ایران چگونه انجام شد
دکتر ملکزاده، رئیس پژوهشگده گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز در مصاحبهای با روابط عمومی دانشگاه درباره به دلایل ترکیب چند دارو در یک قرص گفت: «در مطالعهای که انجام دادیم مشخص شد حتی افرادی که دچار سکته قلبی شدند و باید روزی چند نوع دارو را مصرف کنند بهطور منظم داروهای خود را نمیخوردند که یکی از دلایل آن تعداد زیاد داروها بود و باعث میشود افراد سختشان باشد چند قرص را در روز مصرف کنند. با مصرف زیاد قرص آنها فکر میکنند به بیماری سختی مبتلا هستند. دلیل دیگر دسترسی به پزشک و داروخانه بود که این رفتوآمدها برایشان دشوار به نظر میرسید. به همین دلیل ما ۴ نوع دارو را به یک قرص تبدیل کردیم که ضریب رعایت مصرف مرتب و دقیق آن بالاتر برود.»
دکتر ملکزاده گفت این مطالعه در ایران در ۲۳۶ روستا در منطقه ترکمن نشین شهرستانهای گنبد، آققلا، کلاله بیان کرد و گفت: «۲۰۰ بهورز فعال در شبکه بهداشت گلستان در این طرح همکاری داشتند. وجود شبکه بهداشت بسیار قوی و فعال و همکاری صمیمانه مسئولان شبکه بهداشت و بهورزان استان گلستان نقش بسیار اساسی در این مطالعه داشت و انجام چنین مطالعه بزرگ و دقیقی را امکانپذیر کرد.»
دکتر ملکزاده با اشاره به همکاران خود در این مطالعه گفت: حدود ۲۶ محقق در این مطالعه همکاری داشتند که نام آنها در مقاله آمده است. با دانشگاههای معتبر دنیا نیز همکاری داشتیم. چند دانشگاه از امریکا و اروپا همکار این مطالعه بودند. دانشگاه علوم پزشکی گلستان همکاری بسیار مؤثر و مرکز قلب دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز نقش نظارت بر انجام دقیق و کامل مطالعه را برعهده داشتند.
وی افزود: خوشبختانه دقت در طراحی اجرا و آنالیز و جود همکاریهای ملی و بینالمللی قوی باعث شد، ارسال مقاله به معتبرترین مجله پزشکی بینالمللی «لنست» (Lancet) بلافاصله موردپذیرش قرار گیرد.
رییس پژوهشکده گوارش و کبد دانشگاه، با اشاره به نتایج این مطالعه گفت: «در حجم نمونه ۵ هزارنفری که ۷۰ درصد از قرصهای پلی پیل را مصرف کرده بودند احتمال سکته قلبی و مغزی و مرگ ناشی از آن ۳۴ درصد (تقریباً یکسوم) کاهش پیدا کرد. در افرادی که ۹۰ درصد قرصهای خود را مصرف کرده بودند نیز ۵۵درصد سکته قلبی و مغزی و مرگ ناشی از آن، کم شد.»
رییس پژوهشکده گوارش و کبد با پاسخ به این پرسش که چه کسانی میتوانند پلی پیل مصرف کنند؟ مصرف منظم این دارو را موجب کاهش ۵۰ درصدی احتمال سکته قلبی و مغزی دانست و گفت: «افراد بالای ۴۵ سال که یک یا چند عامل خطر مربوط به سابقه خانوادگی سکته قلبی و مغزی در سن زیر ۷۰ سال، سابقه دیابت، چربی و فشارخون بالا، BMI بالا یا چاقی شکمی دارند و یا کمتحرک هستند میتوانند از این دارو مصرف کنند. اگر پلی پیل را بهطور منظم بخورند تا ۵۰ درصد احتمال سکته قلبی و مغزی در آنها کاهش پیدا میکند.»
رییس پژوهشکده گوارش و کبد نتایج این مطالعه را در افزایش سن امید به زندگی مؤثر دانست و افزود: «سن امید به زندگی از بدو تولد در ایرانیان هماکنون ۷۷ سال است که آرزو داشتیم آن را به بالاتر از ۸۰ سالگی همچون مردمان کشورهای پیشرفته دنیا برسانیم. با مصرف این قرص سن امید به زندگی به ۸۲ تا ۸۳ سال افزایش مییابد و این به معنی بهبود اساسی در شاخصهای سلامت مردم و کاهش هزینههای نظام سلامت است.»
نظر شما