به گزارش همشهری آنلاین به نقل از وبامدی دو پرسش اصلی در این زمینه، یکی این است که آیا ماسک زدن باعث مصون ماندن از بیماری میشود یا نه؟ و اگر پاسخ مثبت است، چه نوع ماسکی این کار را میکند؟
مهمترین چیزی که باید بدانید این است که پژوهشگران در حال بررسی راههای انتقال ویروس جدید کورونا هستند و هنوز حرف آخر در این باره زده نشده است.
اما در حال حاضر بر اساس توصیههای مراکز پیشگیری و کنترل بیماریهای آمریکا برای محافظت در برابر شیوع مجموعهای از عوامل بیماریزا از جمله ویروس جدید کورونا میتوان این سه توصیه را برای پیشگیری کرد:
- دستهایتان را به طور مرتب و در سراسر طول روز بشویید.
- از لمس کردن چشمها، بینی و دهانتان با دستهای شستهنشده پرهیز کنید.
- از تماس با افراد بیمار خودداری کنید.
- نکته بهداشتی | اصول محافظت در برابر ویروس کورونا
- ماسکها چه نقشی دارند؟
ماسکهای صورت میتوانند نقشی در پیشگیری از عفونت داشته باشند، اما تاثیربخشی آنها در موقعیتهای جهان واقعی محدود است. شواهدی وجود دارد که زدن ماسک به صورت میتواند از انتقال ویروس از راه تماس دست با دهان جلوگیری کند، احتمالا به این علت که هنگامی که ماسک زدهاید، توجه بیشتری به لمس نکردن صورتتان با دست پیدا میکنید. همچنین ممکن است اگر شخصی آلوده در کنارتان عطسه یا سرفه کند، تا حدی در برابر قطرکهای تنفسی پخششده محافظت شوید.
بزرگترین نگرانی پزشکان درباره توصیه به زدن ماسک، «حس امنیت کاذبی» است که با پوشیدن آن به افراد دست میدهد. دلایل بسیاری برای ایدئال نبودن ماسکهای صورت وجود دارد. برای مثال یافتن ماسکی که به طور کامل اطراف دهان و بینی را بپوشاند یا نگهداشتن ماسک برای مدتهای طولانی روی صورت کار واقعا سختی است.
به محض اینکه بینیتان را در زیر ماسک را بخارانید یا دهانتان با پشت ماسک تماس پیدا کند، همه محافظتی را که ماسک قرار است به شما بدهد، از دست میدهید.
توجه داشته باشید که در موقعیتهای پزشکی دستورالعملهایی بسیار اختصاصی برای موارد استفاده از ماسک و نوع ماسک مورد استفاده بسته به بیمارانی که کارکنان بهداشتی با آنها سروکار دارند، وجود دارند.
- دو نوع محافظت
- محافظت در برابر قطرکهای تنفسی: از یک ماسک جراحی چهارگوش برای محافظت در برابر عفونتهایی که هنگام عطسه، سرفه یا صحبت کردن قطرکهای تنفسی بزرگ تولید میکنند، استفاده کنید. عفونتهایی مانند آنفلوانزا، سیاهسرفه و برخی از انواع مننژیتهای باکتریایی در این رده قرار میگیرند. هم شخص مبتلا و هم اشخاصی که از او مراقبت میکنند، باید در هر ارتباطی با هم ماسک به صورت زده باشند. نکته واقعا مهم این است که مراقبتکنندگان پس از هر با ارتباط با بیمار ماسکشان را دور بیندازند و هر بار که در نزدیکی فرد بیمار قرار میگیرند ماسک تازهای بزنند.
- محافظت در برابر ذرات هوابرد: برخی از عفونتهای گلو از طریق ذرات کوچک ویروسی یا باکتریایی که در هوا معلق میمانند و بوسیله دیگران استنشاق میشوند، منتقل میشوند. ویروس سرخک، ویروس کورونای عامل سارس (نشانگان شدید حاد تنفسی) و ویروس جدید کورونای ۲۰۱۹، ویروس آبله مرغان و باکتری سل در این رده قرار میگیرند. در این موارد، شخص مبتلا باید ماسک به صورت بزند. همه افراد در تماس نزدیک با فرد بیمار هم باید ماسک تنفسی با استاندارد N95 یا FPP3 که دارای فیلترهای هوای مخصوص طراحی شده برای جلوگیری از عبور ذرات ریز هوابرد هستند، بزنند. این ماسکها روی صورت فرد میچسبند و معمولا شکلشان گرد است.
با اینکه پژوهشگران هنوز دارند چیزهای بیشتری درباره انتشار ویروس جدید کورونا میآموزند، توصیهها درباره ماسکها بر افرادی متمرکزی است دچار عفونت هستند یا با احتمال زیاد در معرض آن قرار میگیرند. افرادی که دچار عفونت هستند یا در معرض خطر بالای دچار شدن به آن هستند، باید ماسک جراحی بزنند. هر کسی که از یک فرد دچار عفونت در محیط پزشکی مراقبت میکند، باید به عنوان یک بخش از محافظتها در برابر ذرات ویروس هوابرد ماسک تنفسی بزند.
برای بقیه ما که در چنین شرایطی قرار نداریم- شستن دست، دوری از افراد بیمار و لمس نکردن صورت با دستهای نشسته – بهترین کار است. این اقدات از سرماخوردگی و آنفلوانزا هم پیشگیری میکند.
اگر میخواهید ماسک جراحی بزنید، اندازه ماسکی را انتخاب کنید که تا حد امکان اطراف دهان و بینی شما را بپوشاند. ماسکهای استفاده شده را درون ظرف آشغال در بسته بیندازید و هر بار که کسی در اطراف شما سرفه یا عطسهای میکند که باعث آلودگی ماسک میشود، ماسک تازه بزنید.
اگر دچار تب، سرفه و اشکال در تنفس هستید، بدون تاخیر به نزد پزشک بروید.
نظر شما