سردار کیوان ظهیری، رئیس پلیس پیشگیری تهران بزرگ در گفتوگویی اختصاصی با همشهری از جرایم روزهای کرونایی میگوید و ضمن ارائه توضیحاتی درباره این جرایم، هشدارهایی کلیدی ارائه میکند که رعایت آنها میتواند تا حدودی شهروندان را از گرفتارشدن در دام تبهکاران مصون نگه دارد.
- سرقت خودرو
نیمهتعطیل شدن شهر باعث شده شهروندان کمتر از خانههایشان بیرون بیایند و از ترددهای غیرضروری خودداری کنند. در این شرایط است که کمتر شاهد تردد خودروهای شخصی در سطح شهر هستیم و شهروندان معمولا خودروهایشان را یا در پارکینگ منازل یا مقابل خانههایشان پارک میکنند؛ همین موضوع فرصت مناسبی برای سارقان است. سردار ظهیری در اینباره به همشهری میگوید: «این روزها شهروندان ساعتهای بیشتری در منازل خود هستند و بهندرت از خودروهایشان استفاده میکنند. به همین دلیل در طول شبانهروز خودروهای شخصی بیاستفاده در پارکینگ خانهها یا کنار خیابان رها شدهاند و همین موضوع فرصت و حتی قدرت انتخاب بیشتری به سارقان حرفهای میدهد تا بتوانند نقشههایشان را عملی کنند.»
وی ادامه میدهد: «برای پیشگیری از سرقت خودرو لازم است شهروندان نکات امنیتی را رعایت کنند. مثلا از انواع قفلها مثل قفل فرمان و پدال و دزدگیر برای ایمن کردن خودرویشان استفاده کنند. اگر خودرویشان را در خیابان پارک میکنند سعی کنند شبها آن را در محلی روشن پارک کنند و در کل نسبت به خودروی خود هوشیار باشند.»
- سرقت محتویات خودرو
این روزها در بین تبهکاران، جرایم خرد طرفداران بیشتری دارد و سارقان به دزدیهای کوچک بیشتر از سرقتهای بزرگ علاقه نشان میدهند. یکی از انواع این جرایم خرد، سرقت لوازم داخلی خودروهاست. رئیس پلیس پیشگیری پایتخت درباره میزان وقوع سرقت لوازم خودرو میگوید: «یکی از ماموریتهای پرتکرار پلیس پیشگیری تهران، سرقت لوازم داخلی خودرو است که اغلب بهدلیل بیاحتیاطی شهروندان اتفاق میافتد.» وی ادامه میدهد: «دلیل اصلی این سرقتها معمولا وجود وسایل باارزش داخل خودروهاست که سارقان با دیدن این وسایل برای انجام سرقت وسوسه میشوند.» سردار ظهیری در این خصوص توصیههای مهمی دارد: «برای پیشگیری از سرقت لوازم داخل خودرو لازم است شهروندان وسایل اضافی داخل خودرو نداشته باشند و هنگام پیادهشدن و پارککردن خودرو مراقب باشند تا وسایلی مثل گوشی موبایل، کیف و... را داخل خودرو، آن هم در معرض دید جا نگذارند؛ چراکه سارقان با دیدن این وسایل برای ارتکاب سرقت ترغیب میشوند» او ادامه میدهد: «حتی ممکن است وسیلهای که داخل خودرو است بیارزش باشد اما ظاهر ارزشمندی داشته باشد. مثل یک جعبه خالی یا یک کیف خالی. در این شرایط سارقان با تخریب شیشه یا در خودرو تلاش میکنند آن شیء به ظاهر ارزشمند را سرقت کنند که این اقدام باعث واردشدن خسارت به خودروی شهروندان میشود.»
- سرقت از منزل
همهساله بهدلیل سفرها و دیدوبازدیدهای نوروزی، سرقت از منزل ازجمله جرایمی بود که در صدر فهرست وقوع جرایم در ماههای ابتدایی سال قرار داشت. تا جایی که در تهران پلیس انجام اسبابکشی در نوروز را ممنوع و آن را منوط به کسب مجوز میکرد. اما در این روزها که کرونا همه را خانهنشین کرده وضعیت سرقت از منزل چگونه است؟ سردار ظهیری این سؤال را اینطور پاسخ میدهد: «بهدلیل اینکه اغلب شهروندان این روزها در خانه حضور دارند، سرقت از داخل منازل چندان اتفاق نمیافتد اما گاهی شاهد وقوع سرقت از انباری آپارتمانها، دستبرد به خودروها در پارکینگ، وسایل لابی ساختمان و سرقت از طبقات هستیم. این نوع سرقتها بیشتر در زمانی رخ میدهد که یکی از ساکنان ساختمان از خانه خارج میشود و در ورودی به ساختمان باز میماند. سارقان از این فرصت استفاده کرده و وارد ساختمان میشوند. یا اینکه خودشان را مهمان یا مستأجر تازه وارد معرفی کرده و وارد ساختمان میشوند.» سردار ظهیری در ادامه به نکتهای کلیدی درباره رابطه ضدعفونی درهای ورودی ساختمان و وقوع سرقت اشاره میکند و میگوید: «این روزها بیشتر شهروندان درها، دستگیرهها و حتی قفل درهای ورودی ساختمانها را ضدعفونی میکنند. در مواردی دیده شده مواد ضدعفونی باعث میشود روغنی که در قفل یا لولای در استفاده شده و آن را روان کرده از بین برود. این نکتهای ساده اما کلیدی است؛ چراکه با از بین رفتن روغن در باز میماند و شهروندان با گمان اینکه در مثل قبل بسته میشود با بیاعتنایی از آن میگذرند اما سارقان از همین غفلت استفاده کرده و وارد خانهها میشوند و دست به سرقت میزنند. حتی دیده شده بسیاری از سارقان هنگامی که صاحبخانهها سوار بر ماشین از در پارکینگ خارج میشوند، در فرصتی که در در حال بستهشدن است وارد پارکینگ میشوند.» رئیس پلیس پیشگیری تهران برای پیشگیری از این نوع سرقتها میگوید: «لازم است شهروندان هنگام تردد، چه از پارکینگ و چه از در ورودی ساختمان از بستهشدن آن مطمئن شوند. همچنین از ورود افراد غریبه جلوگیری کنند و درنهایت در مشاعات ساختمان از دوربینهای مداربسته استفاده شود تا درصورت وقوع سرقت ردیابی سارقان سادهتر باشد.»
- درگیری خانوادگی
بررسی تماسهای برقرارشده با مرکز فوریتهای پلیسی110 در روزهای نخستین امسال حاکی از آن است که تعدادی از این تماسها برای رسیدگی به درگیریهای خانوادگی بوده است. هرچند تعداد تماسها در موضوع درگیریهای خانوادگی نسبت بهمدت مشابه در سال گذشته 10درصد کاهش یافته اما باز هم این تماسها قابل توجه است. سردار ظهیری در این خصوص میگوید: «این روزها مردم برای در امان ماندن از ویروس کرونا خانهنشین شدهاند و بروز اختلاف و درگیری تا اندازهای ممکن است طبیعی باشد اما با وجود این میزان تماس با سامانه110 نشان میدهد درگیریهای خانوادگی در پایتخت 10درصد کاهش پیدا کرده است. از همین تعداد تماس نیز 90درصد آن عملیاتی شده و 10درصد در حد تماس تلفنی باقی مانده است. با این حال لازمه کاهش این درگیریها سعه صدر در بین خانوادههاست. در این روزها که همگی دشمن مشترکی به نام ویروس کرونا داریم لازم است بیشتر با یکدیگر همدل باشیم تا از این وضعیت به سلامت عبور کنیم.»
نظر شما