همشهری آنلاین_ بهاره خسروی:این چند سطر روایتی از «سامان ندافی» ساکن جوان محله مرتضوی بود؛ پسر جوانی که با همراهی دوستانش و همسران آنها و حمایتهای مردمی گروه خیریه «خیّران بینام» را راهاندازی کرده است. این گروه با تمام مشغلهها زندگیشان را وقف امور خیریه و کمک به نیازمندان میکنند. اگر شما هم علاقهمند به راهاندازی یک گروه خیریه در جمع دوستان و اقوام هستید، تا پایان این گزارش همراه ما باشید.
- پسر کو ندارد نشان از پدر
دریک عصر گرم تابستانی مهمان خانه گرم و با صفای خانواده یاری از اعضای گروه خیریه بینام میشویم. طبق قرار، دوستان برای جمعآوری و بستهبندی اقلام غذایی در خانه این زوج جمع شدهاند و هرکدام از افراد گوشهای از کار را به دست گرفتهاند. در میان این جمع ۵ یا ۶ نفری «سامان ندافی» بانی شکلگیری گروه خیریه، سر صحبت را با یادی از پدر مرحومش باز میکند تا برایمان از ماجرای شکلگیری این حرکت خداپسندانه بگوید: «پدرم اهل کار خیر بود. وقتی مرحوم شد، افراد زیادی برای مراسم تدفین آمدند که خانواده ما آنها را نمیشناخت. همه آنها کسانی بودند که پدرم به نحوی آنها را حمایت میکرد. همانجا تصمیم گرفتم نام پدرم را زنده نگه دارم. در قدم اول سراغ بقالیهای محل رفتم و از آنها خواستم اگر فرد نیازمندی حساب دفتری دارد، بیآن که بداند، من حسابش را تصویه میکنم. کمکم با یک گروه آشنا شدم که در بیمارستان روزبه به بیماران اعصاب و روان و خانوادههای آنها کمک میکردند. برای فرزندان آنها جشن تولد میگرفتند یا برای بیماران برنامههای شاد و متنوع اجرا میکردند. این شد که همراه یک گروه خیریه شدم و با آنها همکاری کردم. »
اما نقطه شروع شکلگیری گروه خیریه بینام و کمک دائمی به نیازمندان به روز تولد سامان برمیگردد. او در اینباره توضیح میدهد: «استفاده از فضای مجازی میتواند جنبه مثبت و منفی داشته باشد. من ترجیح دادم به نیمه پر لیوان و جمعآوری دنبالکننده برای کمک به نیازمندان فکر کنم. به همین دلیل یک سال روز تولدم تصمیم گرفتم تمام هدایای نقدی و غیرنقدیام را به نیازمندان هدیه کنم. از این کار فیلم گرفتم و در صفحه اینستاگرام برای همه دوستان به اشتراک گذاشتم که مورد استقبال همه دوستانم قرار گرفت. دوستان زیادی همراهم شدند تا در این کار خیر سهیم شوند. »
- خیرات ماهانه غذا و مواد غذایی
بستههای اقلام غذایی از جمله روغن، برنج و حبوبات کنار هم در ساک کوچکی چیده شدهاند و اعضای ۵ نفره خیریه بینام برای نوشیدن یک استکان چای کمی استراحت میکنند. میزبان گروه «مهتاب یاری» در تکمیل صحبتهای آقای ندافی به توزیع ماهانه بستههای اقلام غذایی اشاره میکند و میگوید: «هر ماه مراسم پخش غذا در میان خانوادههای نیازمند را داریم. گاهی اوقات خودمان دور هم جمع میشویم و دستهجمعی غذایی تدارک میبینیم. اگر هم فرصت پختوپز نداشته باشیم، حتماً از بیرون غذایی تهیه میکنیم. البته به جز غذا، ماهانه مواد غذایی اصلی و اولیه مورد نیاز خانوادههای نیازمند منطقه یا حتی اطراف تهران را تهیه میکنیم. شاید باورش سخت باشد که در همسایگی ما خانوادههایی هستند که نمیتوانند یک وعده غذای گرم تهیه کنند و حتی توانایی تأمین مخارج روزمرهشان را ندارند. »
خانم یاری شاغل است و به گفته خودش تقریباً از ۶ صبح تا ساعت ۱۷ خارج از خانه و مشغول کار است، اما با همه سختیها اغلب پذیرای اعضای گروه برای انجام کارهای کمک به نیازمندان است. حتی دختر ۱۳ سالهاش هم حسابی مشتاق کارهای خیر است و در همه فعالیتها به پدر و مادر و اعضای گروه کمک میکند. او در اینباره میگوید: «اغلب خانهمان به خاطر جمعآوری اقلام برای کمک به نیازمندان شلوغ است و تا پاسی از شب بیدار میمانیم. اما هیچوقت احساس خستگی نمیکنم و همین که با قدمی هرچند کوچک باعث شادی و رضایت همسایه یا فرد نیازمندی میشوم، حالم خیلی خوب میشود. »
- وقت گرهگشایی
اعضای گروه خیریه بینام گرهگشایی از کار نیازمندان را بخشی از زندگی خود میدانند و به همین دلیل پس از فراغت از کار دور هم جمع میشوند تا مقدمات آخر هفته و خریدهای مورد نیاز را انجام دهند. «مانی یاری» همسر مهتاب خانم با اشاره به این موضوع سر صحبت را باز میکند: «با آقا سامان دوستی ۲۵ ساله داریم. وقتی فعالیتهایش را در اینستاگرام دیدم، خیلی لذت بردم. اینکه برایکاری که انجام میدهد، وقت میگذارد و فاکتور تمام خریدها و کمکهای مردمی را به اشتراک میگذارد، برایم جالب بود. به همسرم گفتم علاقه دارم در این راه همراه سامان باشم. خوشبختانه او هم استقبال کرد و همراه این دوست قدیمی شدیم. من کارمند مخابرات هستم. بعد از تعطیلی و قبل از خانه آمدن همراه سامان راهی خرید اقلام درخواستی نیازمندان میشویم. کاسبان انبار نفت هم در این زمینه کمکهای خوبی میکنند. آنها وقتی متوجه میشوند برای چه منظوری خرید میکنیم، استقبال میکنند و تخفیف میدهند. »
آقای یاری میگوید خریدها بر اساس نیاز هر خانوادهای متنوع است. گاهی کمک هزینه درمانی میدهیم، گاهی هم لوازم منزل و نوشتافزار تهیه میکنیم.
- گرانی کمکهای مردمی را کاهش نداد
این روزها با توجه به شیوع بیماری «کووید ۱۹» بسیاری از شغلها صدمه دیدهاند. توان مالی مردم هم به تبع آن کم شده است. اما به گفته «سعیده موحد» دیگر عضو ابن گروه مشکلات مالی و گرانی این روزها، کمکهای مردمی را کم نکرده است. او در ادامه میگوید: «کمک به نیازمندان با حمایت مردم پررنگتر میشود. این روزها هم که با توجه به شرایط اقتصادی دست مردم بسته است، به شکرانه برکت کار خیر، کمکهای مردمی کم نشده است و همین باعث قوت قلب همه بچههای گروه برای ادامه کار شده است. در واقع این کار بخشی از زندگی ما شده است. حتی وقتی دور هم جمع میشویم، دائم به دنبال شناسایی نیازمندان و برنامهریزی برای کمک به آنها هستیم. من پسر ۱۰ سالهای دارم که در انجام کار خیر از من و پدرش بیشتر فعال است و هیچوقت از اینکه ما دائم یا به خانه نیازمندان رفتوآمد میکنیم یا مشغول جمعآوری و بستهبندی ارزاق برای نیازمندان هستیم، گلایهای ندارد. همه اینها برکت دعای خیر مردم است و همین برای همه ما کافی است. »
- فقط کمکهای غیرنقدی
اعضای گروه خیریه بینام به هیچ گروه و سازمانی وابسته نیستند و تمام پولهای نقدی که برای نیازمندان جمعآوری میکنند از نذورات دنبالکنندههای اینستاگرامی و دوستان و آشنایان است. کمک آنها به نیازمندان فقط غیرنقدی است.
«یاسر علیزاده» از دیگر اعضای گروه در تکمیل صحبتهای همسرش «سعیده موحدی» اضافه میکند: «اعضای گروه چندان مرفه نیستند. در واقع ما هم به نحوی نیاز مالی داریم، اما تصمیم گرفتیم با همان بضاعت اندکی که داریم از کار خلق خدا گرهگشایی کنیم. طبیعتاً در بسیاری از موارد از مردم هم کمک میگیریم. اما کمکهای همه غیرنقدی است. برای مثال اگر پول پیش خانه یا درمان نیازمندی را باید تأمین کنیم، این پول را خودمان به صاحبخانه یا بیمارستان پرداخت میکنیم. چون هدف ما از کمک به نیازمندان گداپروری نیست. قصد ما گرهگشایی است، پس ترجیح میدهیم بعد از شناسایی افراد نیازمند خودمان بهصورت مستقیم وارد عمل شویم. برای مثال با یک گروه در ارتباط هستیم که به رایگان به نیازمندان آموزش هنرهای خانگی میدهند. از ظرفیت این افراد برای کارآفرینی میان نیازمندان و خودکفایی در امور مالی کمک میگیریم. »
همه اعضا این موضوع را مطرح کردند که مهمترین اتفاق زندگیشان کمک به نیازمندان است که بهصورت جمعی در آن سهیمند. با این کار حال خودشان هم خوب میشود و برکت دعای خیر آنها در زندگیشان جریان مییاید.
نظر شما